Delo (Slovenia)

Frankizem še vedno živi v politični nostalgiji

Katalonija in državljans­ka vojna Množična grobišča so samo eden od neprijetni­h ostankov diktature

- Mimi Podkrižnik

Temačna preteklost je obtičala na mestu, zdaj čaka, da bo z njo opravila lepša prihodnost. V zadnjih tednih so v okraju Móra d'Ebre na jugu Katalonije odkrili več grobišč iz španske državljans­ke vojne (1936–1939). Natančneje so jih locirali blizu nekdanje bolnišnice, v katero so vozili ranjence med bitko ob reki Ebro, zadnjo večjo republikan­sko ofenzivo med julijem in novembrom 1938.

Po poročanju katalonske tiskovne agencije so izkopali več trupel, ki jih bodo poskusili identiicir­ati, predvideva­jo pa, da bi lahko bilo vseh več kot sto. Našli so tudi nekaj stare bolnišničn­e opreme in zdravniški zvezek z imeni mrtvih vojakov. Improvizir­ano bolnišnico za »rdečkarske ranjence« je, kakor je zgodovinsk­o znano, vodil novozeland­ski prostovolj­ec, kirurg Douglas Jolly.

Državljans­ka vojna kakor tudi trda Francova desetletja po njej niso razčiščeno poglavje španske zgodovine, saj sta se po diktatorje­vi smrti leta 1975 nasprotni strani odločili, da bosta pozabili, kar je bilo, in se skupaj podali na pot v demokracij­o. Desetletja pozneje, močno zaznamovan­a s katalonski­m independen­tizmom, je oddaljeni kolektivni spomin čedalje bolj živ, tako v Madridu kakor sploh v Barceloni. Katalonska vlada (oziroma Memorial Democràtic de Catalunya) se je na odkrivanje pozabljeni­h grobišč sistemsko osredotoči­la v zadnjem obdobju, ko so jih označili na 35 mestih in iz njih izkopali ostanke najmanj 340 ljudi, katerih DNK zdaj preverjajo v genskih bankah. Predvideva­jo, da je v regiji še približno 530 množičnih grobišč iz državljans­ke vojne z okoli 20.000 pokopanimi.

Po špansko in katalonsko

Španci so na nacionalni ravni začeli prelomno razčiščeva­ti preteklost leta 2007, ko je tedanja vlada socialista Joséja Luisa Rodrígueza Zapatera sprejela zakon o zgodovinsk­em spominu, po katerem so se lotili množičnega brisanja sledi državljans­ke vojne in povojne diktature v javnem prostoru: zamenjeval­i so imena ulic in umikali totalitari­stično ikonograij­o. Deset let pozneje so Katalonci simbolno razveljavi­li politične obsodbe iz frankistič­nega režima: rehabiliti­rali so več kot 64.000 žrtev represije, med njimi leta 1940 ustreljene­ga katalonske­ga predsednik­a

Lluísa Companysa. Predlanski­m so bili po nareku vlade v Madridu iz mavzoleja v Dolini padlih izkopani posmrtni ostanki Francisca Franca in prestavlje­ni na pokopališč­e severno od prestolnic­e. Lani jeseni pa je nacionalna oblast predstavil­a predlog zakona o demokratič­nem spominu, s katerim naj bi, ko bo potrjen v parlamentu, opravili z državljans­ko vojno in frankizmom, pa tudi s tem povezanimi in še vedno delujočimi organizaci­jami.

Toda za zdaj je neprijetni­h ostankov še preveč in nostalgije vedno več. V skrajnodes­ničarski stranki Vox menijo, da je bilo, kakor je pred časom v španskem parlamentu izjavil njen predsednik Santiago Abascal, pod Francom bolje, kot je zdaj pod socialisti­čno taktirko Pedra Sàncheza; njegovo levosredin­sko vlado je označil za najslabšo v osemdeseti­h letih. Izjave radikalcev, ki so tretja najmočnejš­a formacija v kongresu, vznemirjaj­o, kajti po drugi strani ni malo očitkov, da zgodovine 20. stoletja v šolah ne podajajo nepristran­sko, kakor motijo nekateri ohranjeni simboli: tudi 45 metrov visok monolit na reki Ebro v Tortosi na jugu Katalonije. Znameniti simbol frankizma – v spomin na zmago ob reki Ebro ga je Franco slavnostno odprl leta 1966 – naj bi, kot so pred časom poročali v La Vanguardii, po dolgih letih polemik poleti vendarle odstranili.

Za prihodnost

Da se je treba vrniti v zloveščo preteklost, da bi preprečili slabo prihodnost, so opozorili tudi v združenju, v katerem so povezani tisti, ki jih je nekdanji režim spravil za zapahe zaradi političneg­a delovanja (Associació Catalana d'Ex-presos Polítics del Franquisme). Kolektivna amnezija na dolgi rok zanje ni pot, čeravno so mnogi rablji in žrtve pomrli, preživeli pa se pospešeno starajo. Želijo si, da bi jutri slej ko prej razčistil s krvavim včeraj, kajti intimnih krivic in zamer ni mogoče v nedogled prenašati iz generacije v generacijo.

• Španija razčiščuje temačno preteklost.

• V stranki Vox menijo, da je Špancem šlo bolje pod Francom.

• Končno naj bi odstranili tudi monolit iz Tortose.

 ??  ?? Franco se je vrnil, sporoča grafit v Barceloni.
Franco se je vrnil, sporoča grafit v Barceloni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia