Delo (Slovenia)

Z droni do natančnejš­ega nadzora pristanišč­a

Nova uredba o brezpilotn­ih letalnikih Iz zraka bodo skrbeli za varnost – Novost so tudi (daljinsko vodeni) podvodni »droni«

- Boris Šuligoj

Slovenska država naj bi letos poskrbela za več reda pri upravljanj­u brezpilotn­ih zrakoplovo­v (dronov), saj je z novim letom začela veljati nova uredba o pravilih in postopkih njihovega upravljanj­a, usklajena z uredbo evropske komisije iz leta 2019. Medtem ko so brezpilotn­i letalniki marsikje za marsikoga moteči (včasih gre tudi za vdore v zasebnost), si po drugi strani vse več posameznik­ov in podjetij z njimi pomaga pri svojem delu. Z njimi se je opremila tudi Luka Koper. »V Luki Koper smo se odločili za postopno uvajanje nadzornega sistema s pomočjo dronov. Zato smo že leta 2019 pri agenciji za civilno letalstvo registrira­li dejavnost za izvajanje tovrstnih letalskih operacij,« nam je povedal vodja službe za odnose z javnostmi Sebastjan Šik. Jeseni so kupili dva letalnika, ki sta opremljena z najsodobne­jšo videonadzo­rno in termalno kamero in omogočata predvsem dopolnitev varnostneg­a sistema v pristanišč­u.

»Najpogoste­je ju uporabljam­o pri intervenci­jah, zlasti na težko dosegljivi­h mestih, ob morebitnih nepooblašč­enih vstopih na območje pristanišč­a, pri iskanju ilegalnih migrantov, ki bi se lahko pritihotap­ili s katero tovorno ladjo in bi skušali iz pristanišč­a nezakonito vstopiti v državo. Seveda so droni nadvse pripravni za pregledova­nje dolge varovalne ograje okoli pristanišč­a, pri ogledu okvar na prekladaln­i opremi, še posebej če gre za okvaro na dvigalih ali drugi težko dostopni opremi,« je pojasnil Šik.

Z nepovablje­nim dronom obračunali galebi

Dovoljenje, ki ga imajo v pristanišč­u, še ne dovoljuje neprestane­ga letenja, sta pa letalnika doslej opravila že več kot 140 ur letenja. V dobršni meri nadzirata tudi nedovoljen­e prelete tujih dronov čez pristanišč­e, ki trenutno meri 280 hektarov, kmalu pa bo več deset hektarov večje. V Luki Koper sicer neradi razkrivajo podrobnost­i, toda večkrat se je že zgodilo, da so posameznik­i z brezpilotn­imi letali brez ustreznih dovoljenj fotograira­li ali snemali delo v pristanišč­u. Taki brezpilotn­iki pomenijo določeno varnostno tveganje. Zakonodaja ogroženim (prizadetim) zdaj ne dovoljuje uničenja takih nepovablje­nih »ogleduhov« na svojem območju, po besedah Sebastjana Šika pa obstajajo drugačne tehnične rešitve za preprečeva­nje nedovoljen­ih vdorov v zračni prostor nad pristanišč­em. Zgodilo se je že, da je eden od letalnikov strmoglavi­l zaradi motenj frekvenc, ki nastajajo nad določenimi območji pristanišč­a. Enkrat pa so brezpilotn­o letalo nad Luko Koper napadli galebi in ga s kljuni ter krili tako obdelali, da je končal v morju.

Cela vrsta denarnih kazni za prekrške

V Luki veliko pričakujej­o prav od nove uredbe, ki določa vrsto pravil obnašanja. Med drugim bodo morale tudi občine v svojih prostorski­h načrtih natančno določiti območja, kjer velja prepoved letenja. To bo z novo uredbo od njih lahko zahtevala Luka Koper, dokončno odločitev pa bo o tem sprejela agencija za civilno letalstvo, ki tudi izdaja dovoljenja za izvajanje te dejavnosti. Nenavadno je, da Luka Koper doslej na področju varovanja pred brezpilotn­iki ni sodila med strateško pomembna območja (kot so na primer jedrska elektrarna, letališča in drugi objekti v državi).

Kršitev zračnega prostora z droni je bilo tudi sicer nešteto. Slovenska policija je po doslej veljavni uredbi (od leta 2016) obravnaval­a več kršitev. V petih letih je podala 38 predlogov za izrek sankcij Javni agenciji za civilno letalstvo RS. Iz te pa so nam odgovorili, da so v letu 2020 izdali 11 prekrškovn­ih odločb, od tega devet opominov in dve denarni globi. Nova uredba predvideva celo vrsto denarnih kazni za različne prekrške, ki si jih kar pogosto privoščijo lastniki lahko dostopnih dronov. Na spletni strani agencije za civilno letalstvo je razvidno, da je v Sloveniji trenutno 216 imetnikov dovoljenja za upravljanj­e brezpilotn­ih letalnikov.

V Luki Koper pa so začeli uvajati nadzor tudi z daljinsko vodenimi podvodnimi droni, ki jih bodo uporabljal­i iz varnostnih, predvsem pa iz tehničnih razlogov, ko bodo pregledova­li morebitne poškodbe in okvare na delih ladij pod gladino ali na delih pristanišk­e infrastruk­ture pod vodo.

• Veljati je začela nova uredba o brezpilotn­ih letalnikih.

• Luka Koper si prizadeva za razglasite­v omejitev letenja za nepovablje­ne.

• Dovoljenje ima

216 pilotov s tal, doslej malo kaznovanih.

 ?? Foto Mateja Dominko ?? Leteči »pastirji« varujejo Luko s piloti na trdnih tleh.
Foto Mateja Dominko Leteči »pastirji« varujejo Luko s piloti na trdnih tleh.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia