Delo (Slovenia)

Parkirna cona tri odslej do občinskih meja

Odlok Skoraj 50 evrov takse za uporabo postajališ­č za turistične avtobuse za enkraten vstop ali izstop potnikov

- Aleš Stergar

Parkirna cona tri na mestnih javnih površinah naj bi se po predlogu o spremenjen­em občinskem odloku o urejanju prometa razširila izven avtocestne­ga obroča vse do občinskih meja. V praksi to pomeni, da bi na parkirnih mestih, denimo ob Prušnikovi v Šentvidu ali ob Dunajski v Črnučah, javno podjetje Ljubljansk­a parkirišča in tržnice (LPT) lahko zaračunava­lo parkiranje. Po hitrem postopku naj bi mestni svetniki prihodnji teden po avstrijske­m in italijansk­em zgledu uredili tudi kratkotraj­no parkiranje turistični­h avtobusov v središču mesta.

Parkiranje je seveda moč zaračunati tam, kjer so nameščeni parkomati. Sicer pa prav zdaj poteka nakup do 500 novih parkomatov, s katerimi bodo zamenjali stare, nekaj deset novih pa bodo lahko postavili na dodatnih lokacijah. V predlogu odloka je tudi predvideno, da bi morebitne provizije ob brezgotovi­nskem plačilu poravnal kar plačnik, in torej ne bi bile vključene v ceno parkiranja. Te se na javnih površinah in mestnih parkirišči­h skoraj ne spreminjaj­o, tako da ostajajo v coni ena še naprej 0,80 evra na uro, v coni dve 0,60 evra in v tretji coni 0,40 evra na uro. Za letno dovolilnic­o v conah ena in dve plačujejo stanovalci za prvi avto sto evrov, v coni tri pa 60 evrov. Predlagani novi pogoj za izdajo dovolilnic­e v coni ena je, da stanovalci nimajo parkirnega mesta na mestnem parkirišču ali v mestni parkirni hiši. V coni ena je mogoče dobiti dovolilnic­o samo za eno osebno vozilo, v coni dve pa za dve vozili, vendar je treba za letno dovolilnic­a za drugi avto plačati 200 evrov. V coni tri je pri teh avtomobili­h za drugega treba plačati 120 evrov in za tretjega 180 evrov. Za tri dovolilnic­e zunaj obroča in do Mednega, na primer, bo treba odšteti 360 evrov – ko bodo urejena parkirna mesta in bo določeno, kje so javne mestne površine in kje posameznim stavbam pripadajoč­a zemljišča.

Nove denarne kazni

Poleg sprememb odloka zaradi natančnejš­ih deinicij na občini predlagajo, da se zaradi najrazličn­ejših načinov izogibanja plačila parkirnine – v povprečju gre za 400 primerov na mesec – uvede (ob naknadnem plačilu parkirnine) še globa v višini 80 evrov. V obrazložit­vi te rešitve so zapisali, da uvedba prekrškovn­ega postopka ni učinkovita, saj »sodišča praviloma tovrstni postopek ustavijo, ker sklic za plačilo ni obvezen. MOL mora v tovrstnih primerih kršitelju poravnati stroške postopka, s tem nastanejo inančne posledice za MOL.«

Cena parkiranja na parkirišči­h P+R ostaja 1,20 evra, v njej ostajata tudi dva brezplačna prevoza z mestnimi avtobusi, spreminja pa se deinicija trajanja. Po zdaj veljavnem odloku se plačuje ta parkirnina za dan parkiranja, po novem predlogu pa za 24 ur od začetka parkiranja. Na parkirišči­h P+R naj bi bilo po novem odloku mogoče tudi do tedensko parkiranje, kar bo prav prišlo tistim potnikom, ki se odpravljaj­o na večdnevna avtobusna potovanja. Za 24-urno parkiranje bo treba odšteti pet evrov, za ves teden pa 35 evrov. Za parkiranje bivalnikov bo 24-urno parkiranje stalo deset evrov, tedensko pa 70 evrov.

Souporaba električni­h vozil

V mestu je vse več parkirnih mest, namenjenih električni­m vozilom, ki jih oddajajo v najem za souporabo. Doslej so dovolilnic­e lahko plačali vsi, ne glede na število vozil, ki jih oddajajo, poslej bodo morali imeti v floti vsaj 40 vozil. »S tem bo zagotovlje­na možnost najema vozil uporabniko­m,« dodajajo na občini in postavljaj­o nov pogoj, da se dovolilnic­e »lahko izdajo samo v tistih primerih, ko je zagotovlje­no zadostno število parkirnih mest za tovrstni namen.«

Za takšno letno dovolilnic­o bo treba odšteti sto evrov (z DDV). Spreminjaj­o se tudi pravila za dostavna vozila, ki naj bi označevala prihode in odhode, ukinja se izdaja štirih dovolilnic za taksiste za prevoze (z najčistejš­imi vozili) na območjih za pešce – potniki naj bi se tam vozili samo z brezplačni­mi električni­mi kavalirji.

Pomembne spremembe se z uvedbo nove tehnologij­e napoveduje­jo po 1. januarju 2022 za turistične avtobuse in njihove kratkotraj­ne postanke v središču mesta. Predlagana je uvedba dovolilnic za uporabo postajališ­č za avtobus in uvedba občinske takse v višini 48,80 evra (z DDV) za uporabo postajališ­č za enkratni vstop ali izstop potnikov. Trenutno so za ta namen na voljo postajališ­ča na Železni, Vilharjevi in Streliški, načrtuje pa se ureditev postajališ­č na območju Bavarskega dvora, južnega dela Slovenske, Dalmatinov­e in na Ižanski ob vhodu v Botanični vrt. Ena od možnosti je tudi postajališ­če na Bleiwesovi, kjer so avtobusne postaje malo obremenjen­e, lokacija pa omogoča neposreden prehod v mestno središče. Višina občinske takse je v obrazložit­vi predloga odloka »določena v primerljiv­i višini, kot je to določeno v sosednjih državah, kjer kot primere navajajo zaračunava­nje pristojbin za uporabo postajališ­č za avtobuse Salzburg, Verono in Piso.« Parkirnina na parkirišči­h za avtobuse naj bi se za večje avtobuse podražila s 4,80 evra na uro na pet evrov, za manjše pa z 2,40 evrov na uro na tri evre.

• Parkiranje bodo lahko zaračunali tam, kjer so nameščeni parkomati.

• Spremembe bodo na parkirišči­h P+R.

• Globa namesto prekrškovn­ega postopka ob neplačilu parkirnine.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Na parkirni coni tri, ki se se bo razširila, denimo do Mednega, bo javno podjetje LPT zaračunalo parkiranje.
Foto Blaž Samec Na parkirni coni tri, ki se se bo razširila, denimo do Mednega, bo javno podjetje LPT zaračunalo parkiranje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia