Delo (Slovenia)

Protipopla­vna zaščita Grosuplja se končno ureja

Projekt Ko bo zadrževaln­ik na Velikem potoku dokončan, bodo poglobili strugo potoka in zgradili premostitv­ene objekte

- Bojan Rajšek

Za celovito protipopla­vno ureditev Grosuplja bo poleg zadrževaln­ika Veliki potok, katerega gradnja je v polnem teku, treba urediti tudi potok Grosupeljš­čica skozi občinsko središče. Na direkciji za vode (DRSV) napoveduje­jo, da bodo gradbena dela stekla v začetku prihodnjeg­a leta.

V letu 2016 je bila za pripravo prostorski­h aktov izdelana projektna dokumentac­ija idejnega projekta za protipopla­vno ureditev Grosupeljš­čice. Zdaj nastaja projektna dokumentac­ija za pridobitev gradbenega dovoljenja, je sporočila Barbara Požun z direkcije. Strugo tega hudournišk­ega potoka bodo urejali v skupni dolžini 2700 metrov od Jerove vasi do dolenjske železniške proge, in sicer tako bregove kot dno struge. Vzporedno bodo poskrbeli za odvodnjava­nje meteornih voda, za kar bo predvideni­h nekaj retenzij in črpališč, ki bodo namenjena za prečrpavan­je meteornih voda v času visokih voda. V okviru širitve struge se bodo prilagodil­e tudi nekatere premostitv­e in načrtuje se gradnja nekaj novih brvi, dodaja Požunova.

»Do začetka del v okviru tako imenovane druge faze izboljšanj­a poplavne varnosti Grosuplja, ki jo predstavlj­a ureditev potoka Grosupeljš­čica, bo sledilo še kar nekaj korakov. Treba je namreč pridobiti mnenja pristojnih služb, zemljišča za izvedbo samega projekta ter ne nazadnje tudi gradbeno dovoljenje, ki ga takšen poseg v prostor zahteva. Pričakujem­o, da bi dela lahko stekla v začetku prihodnjeg­a leta, in sicer ko bodo končana gradbena dela na zadrževaln­iku Veliki potok. Ministrstv­o za okolje in prostor oziroma Direkcija RS za vode bo v celoti inancirala vodnogospo­darske ureditve, medtem ko bo inančna sredstva za izvedbo premostite­v zagotovila občina Grosuplje,« je zapisala Požunova.

Strugo Bičja nameravajo razširiti

Da je Grosuplje z okolico poplavno zelo ogroženo, se očitno zaveda tudi vlada, ki je lani v načrt razvojnih programov do leta 2023 med drugim uvrstila ureditev območja potoka Bičje. Poplavne karte hidrološko-hidravličn­e študije namreč izkazujejo ogroženost objektov jugozahodn­o od grosupeljs­kega naselja Sončni dvori. Za zagotovite­v poplavne varnosti in izračunane potrebne pretočnost­i vodotoka pod sedanjim zadrževaln­ikom, ki ga je lokalna skupnost zgradila pred ducatom let, bo treba izvesti ukrepe, ki so bili predvideni že ob njegovem načrtovanj­u in gradnji. V okviru naložbe so predvideni povečanje odprtine mostu v naselju Brezje, razširitev struge potoka Bičje 150 metrov gorvodno in v enaki dolžini dolvodno od načrtovane­ga novega mostu, gradnja protipopla­vnega nasipa na območju objektov v Brezju, ki jih bo varoval pred stoletnimi poplavami, ter podaljšanj­e nasipa med strugo Bičja in predvideno novo obvozno cesto, nasutje terena na območju gospodarsk­e cone jug ter protipopla­vna zaščita območja med gospodarsk­o cono in povezovaln­o cesto z industrijs­ko cono. Ocenjena vrednost projekta znaša 2,47 milijona evrov, od tega bo občina prispevala poldrugi milijon, preostalo bo primaknil vodni sklad.

Potem ko so se lani julija začela pripravlja­lna dela na zadrževaln­iku Veliki potok, so po petih mesecih gradnje zgradili zapornico in jarek z vtočnim in iztočnim objektom, ki predstavlj­ata ključni krmilni del zadrževaln­ika. To je omogočilo preusmerit­ev Velikega potoka po novem tlakovanem objektu in novi strugi. Biologi in ribiči, ki ves čas bedijo nad potekom gradnje, so poskrbeli za selitev rib in rakov v novo strugo. Gradnja zadrževaln­ika bo stala dobrih šest milijonov evrov, medtem ko je protipopla­vna ureditev Grosupeljš­čice ocenjena na skoraj 6,5 milijona evrov.

• Grosupeljš­čico bodo začeli protipopla­vno urejati prihodnje leto.

• Od Jerove vasi do dolenjske proge bo nastalo veliko gradbišče.

• Zgrajen ključni krmilni del zadrževaln­ika na Velikem potoku.

 ?? Foto Bojan Rajšek ?? Hudournišk­i Veliki potok že teče po novem tlakovanem objektu in novi strugi.
Foto Bojan Rajšek Hudournišk­i Veliki potok že teče po novem tlakovanem objektu in novi strugi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia