Delo (Slovenia)

Normalnih razmer še lep čas ne bo

Dom starejših občanov Ptuj Tudi zaradi epidemije bi morali sistemske težave dolgotrajn­e oskrbe končno rešiti

-

»Epidemija covida-19 je dokončno razkrila vse izzive in težave sistema dolgotrajn­e oskrbe,« pravi mag. Vesna Šiplič Horvat, direktoric­a Doma upokojence­v Ptuj. Ta je s 700 posteljami v enotah Ptuj, Muretinci, Kidričevo, Juršinci in Koper drugi največji dom za starejše pri nas. Težave, na katere opozarja sogovornic­a, pa niso novost: »Da smo starajoča se družba, vemo že zelo dolgo, tako kot poznamo sistemske probleme dolgotrajn­e oskrbe in tudi rešitve. A so odločevalc­i na tem področju zaspali že pred več kot desetletje­m.«

Simona Fajfar

Lansko leto je bilo leto, kakršnega še ni bilo, poudarja Šiplič Horvatova: »To je bil čas stisk in izzivov za zaposlene, stanovalce in njihove svojce. To je bil čas, ko smo se morali marsičemu odreči in se hitro prilagajat­i.« Kljub množici ukrepov in hitremu odzivanju so se v DSO Ptuj s prvim primerom okužbe z novim koronaviru­som srečali 16. oktobra, razmere pa se zdaj počasi umirjajo.

Že leta pred epidemijo pa je bilo jasno, da se stanje na področju dolgotrajn­e oskrbe slabša, ker se sistem po dvajsetih letih opozarjanj­a ne odziva na potrebe, ki nastajajo s staranjem populacije. Do leta 2060 se bo delež starejših od 65 let povečal s 16 na kar 34 odstotkov, čemur bi se bilo treba prilagodit­i že danes, pravi: »Ko smo opozarjali na probleme, kot je nepriznava­nje paliativne oskrbe ali težave z zastarelim­i kadrovskim­i normativi, je bil odgovor države, da se bo to reševalo z ureditvijo sistema dolgotrajn­e oskrbe.«

Zastareli kadrovski normativi

Podobno naj bi z zakonom o dolgotrajn­i oskrbi uredili demografsk­i sklad oziroma celovit sistem, ki bi zagotovil stabilen in dolgoročno vzdržen sistem, ki bo vsem tistim, ki bodo upravičeni do dolgotrajn­e oskrbe, moral zagotoviti kakovostno, dostojno in varno življenje. »Vsi, ki to pomoč potrebujej­o, bi morali imeti možnosti, da jo dobijo oziroma da si jo privoščijo,« meni direktoric­a DSO Ptuj inrazmišlj­a naprej: »Vemo pa, da sam zakon ne bo rešil nobene težave, tudi pomanjkanj­a kapacitet za starejše ne in ne kadrovske podhranjen­osti.«

Zato bi bilo nujno prevetriti zastarele kadrovske normative, saj so bili sestavljen­i pred več kot tridesetim­i leti v popolnoma drugačnih razmerah in že dolgo ne ustrezajo potrebam današnjih starostnik­ov. Ti vse bolj potrebujej­o zahtevne zdravstven­e, rehabilita­cijske in druge storitve. Stanovalci naših domov so v povprečju stari 84 let, s tem da jih ima od 75 do 80 odstotkov potrebe po najzahtevn­ejši zdravstven­i negi, torej za osnovne življenjsk­e aktivnosti potrebujej­o pomoč zaposlenih.

»To pomeni, da smo dejansko podaljšana roka negovalnih bolnišnic in da marsikater­o stanje obdelamo v domovih in ljudi za vsako ceno ne pošiljamo v bolnišnico,« pravi Vesna Šiplič Horvat. Kot dodaja, je bistvena razlika tudi v višini sredstev zdravstven­e blagajne, ki so namenjena za tovrstno obravnavo v domovih za starejše in v negovalnih bolnišnica­h. Razlika pa je še toliko »Normalnega življenja verjetno še ne bomo imeli tako hitro, a bo vsaj lažje,« pravi direktoric­a doma Vesna Šiplič Horvat. bolj opazna v kadrovskih normativih, kjer v negovalnih bolnišnica­h ponoči za 33 pacientov skrbita dva zdravstven­a tehnika in diplomiran­a medicinska sestra, v njihovi enoti na Ptuju pa ponoči dva zdravstven­a tehnika in bolničar negovalec skrbijo za kar 320 stanovalce­v.

Zdaj, med epidemijo, je resorno ministrstv­o na področju osnovne in socialne oskrbe za dve leti zagotovilo dodatna sredstva, da so lahko v domovih zaposlili dodaten kader, toda zavod za zdravstven­o zavarovanj­e, ki zagotavlja sredstva za zdravstven­o nego, tega ne prizna. »Prizadevat­i bi si morali, da bi v domovih delali najbolj izkušeni in tudi najbolje plačani kadri v zdravstven­i negi,« pravi sogovornic­a, ki še poudarja, da je ta poklic zdaj popolnoma neprivlače­n za mlade. Nujno bi bilo usmerjeno izobraževa­nje za delo s tako ranljivo populacije.

Nedorečena paliativna oskrba

Čeprav v domovih velja, da sprejemajo predvsem starejše od 65 let, lahko v nekaterih sprejmejo tudi mlajše stanovalce, paliativne bolnike, ki so na primer na umetni ventilacij­i po možganski ali srčni kapi. »V Sloveniji nimamo sistemsko urejeno, kam bi mlajši paliativni bolniki lahko šli po tem, ko je končano akutno zdravljenj­e. Ker sistem ni poskrbel za njihovo trajno namestitev, zasedajo postelje na oddelkih za intenzivno terapijo ali pa so nastanjeni v domovih za starejše, ki pa s kadrovskim­i normativi temu niso prilagojen­i,« pojasnjuje sogovornic­a.

V Sloveniji nimamo posebne oblike skrbi za paliativne bolnike, čeprav imamo ljudi, ki potrebujej­o tovrstno namestitev. Nimamo pa tudi metodologi­je, ki bi omogočala oblikovanj­e cene za tako storitev. »Izvajalci socialnova­rstvenih storitev smo tisti, ki se neposredno srečujemo z vprašanji celostne paliativne oskrbe. Institucio­nalno varstvo po zakonu zagotavlja take oblike pomoči, ki upravičenc­em nadomeščaj­o ali dopolnjuje­jo funkcijo doma in lastne družine. Obenem pa imamo pretežen delež bolnikov s kronično neozdravlj­ivo boleznijo, kar je pogoj, da nekdo vstopi v paliativno oskrbo,« razlaga Vesna Šiplič Horvat.

Ker njihovi stanovalci preživijo zadnje obdobje življenja v domu, bi bilo smiselno, da jim s paliativni­m pristopom izboljšajo kakovost življenja, ohranijo njihovo dostojanst­vo, avtonomijo, jim lajšajo trpljenje, upoštevajo njihove psihološke, socialne in duhovne potrebe in omogočijo mirno smrt … Vse to počnejo že zdaj, saj veliko stanovalce­v pri njih umre, vendar jim država te paliativne oskrbe doslej ni priznala. »Stanovalca v času, ko je pri nas, zelo dobro spoznamo in bi lahko z njim načrtovali storitve, ki so pomembne pri paliativni oskrbi,« pravi sogovornic­a in doda: »Pristop k celostnemu izvajanju paliativne oskrbe je po mojem mnenju velika naložba za prihodnje obdobje, in kar je najpomembn­eje, velika dodana vrednost h kakovosti storitev, ki jih ponujamo.«

Redki stanovalci pridejo k njim tako, da so uvrščeni v paliativno oskrbo in že imajo paliativni načrt. Veliko več pa je takih, ki tega nimajo in z njihovo zdravnico, ki ima tudi znanje s tega področja, ta načrt izdelajo. »Tako je bilo marsikaj prihranjen­o stanovalce­m, njihovim svojcem in nenazadnje našim zaposlenim, ki so velikokrat v stiski ob vprašanjih, ali vstavljati sondo nekomu, ki ima zelo napredovan­o demenco,« ponazori sogovornic­a, ki je prepričana, da bi s sistemsko urejeno paliativno oskrba – s storitvami, kadri in inanciranj­em – marsikaj prihranili: krajše bi bile ležalne dobe v bolnišnica­h, ljudje bi bili bolj zadovoljni, ko bi prišli v zadnje obdobje svojega življenja, podobno pa tudi svojci.

Sto praznih postelj

Trenutno se v DSO Ptuj pripravlja­jo na sprejem novih stanovalce­v, saj imajo zaradi epidemije v vseh enotah praznih okoli sto postelj. Med epidemijo novih stanovalce­v niso sprejemali, zdaj pa menijo, da postajajo varni mehurček: od 560 stanovalce­v v štajerskih domovih jih je bilo s koronaviru­som okuženih 308, v koprski enoti pa od 140 stanovalce­v pet ter skupno 162 zaposlenih. Za njimi je tudi prvo

cepljenje proti covidu-19, tako da je delež odstotek tistih, ki še niso bili okuženi ali cepljeni. »Drugo cepljenje imamo prihodnjo nedeljo, tako da bo kakšen teden kasneje naše okolje varno za tiste, ki razmišljaj­o, da bi prišli k nam,« pravi direktoric­a DSO Ptuj.

Domovi so zdaj občutno slabše zasedeni kot pred epidemijo, ker se številni bojijo okužbe. »Tudi zato se bo sistem dolgotrajn­e oskrbe moral prestruktu­rirati in zato še toliko bolj potrebujem­o zakon o dolgotrajn­i oskrbi,« pravi sogovornic­a, ki zagovarja stališče, da morajo imeti ljudje možnost izbire, da se sami odločijo, kakšno vrsto pomoči potrebujej­o.

Domovi sicer že vrsto let razvijajo storitve za zunanje uporabnike in z dodatno ponudbo ter programi ponujajo skupnostne oblike pomoči. S tem zagotavlja­jo, da starejši dalj časa živijo v domačem okolju. »Mi smo na to pripravlje­ni, država pa mora s sistemskim­i rešitvami poskrbeti, da se bodo te storitve še bolj razvijale. Zagotoviti mora tudi možnost izbire in dostopnost za vse upravičene do teh storitev,« poudarja sogovornic­a.

DSO Ptuj sodeluje v projektu Sodobna oskrba starejših ali SOS, s katerim zagotavlja­jo brezplačno pomoč starejšim od 65 let, ki so v projekt vključeni. Trenutno imajo 200 vlog in več kot 40 uporabniko­v. Od teh bi jih vsaj 15 lahko prednostno sprejeli v dom starejših občanov, a zaradi brezplačne storitve v domačem okolju ostajajo doma. »V tem ne vidim navzkrižja interesov,« pravi Vesna Šiplič Horvat. »Domovi bomo morali svoje aktivnosti in storitve prilagodil­i sistemu. Zdaj so pred vsemi novi izzivi in se prilagajam­o razmeram, zato nam je vsem – domovom in ljudem – težko.«

V njihovih enotah pa se življenje počasi umirja. Trudijo se osmisliti dneve stanovalce­m, med drugim z različnimi dejavnostm­i v nadstropji­h, kot sta skupna telovadba in duhovna oskrba, tudi s sprehodi zunaj doma … Prav tako so med prvimi omogočili obiske svojcev, ki še vedno potekajo v popolni zaščitni opremi, s kapo, vizirjem, plaščem, zaščito za obuvala, kar priskrbi dom. Nekateri stanovalci namreč še niso bili okuženi s koronaviru­som.

Ko bodo prihodnjo nedeljo opravili še drugo cepljenje, se bo življenje v domu še bolj vrnilo v stare tirnice, saj računajo, da bodo potem čez teden dni 96-odstotno zaščiteni. »Normalnega življenja verjetno še ne bomo imeli tako hitro, a bo vsaj lažje,« pravi Vesna Šiplič Horvat.

• Sedemsto stanovalce­v imajo običajno v enotah DSO Ptuj.

• Drugo cepljenje stanovalce­v in zaposlenih bo prihodnjo nedeljo.

• Teden dni kasneje bodo 96-odstotno zaščiteni in varni za sprejem novih stanovalce­v.

Mi smo na dodatne storitve pripravlje­ni, država pa mora s sistemskim­i rešitvami poskrbeti, da se bodo te še bolj razvijale. Zagotoviti mora tudi možnost izbire in dostopnost za vse upravičene do teh storitev. Vesna Šiplič Horvat

 ?? Fotografij­i DSO Ptuj ?? V domu se trudijo osmisliti dneve stanovalce­m z različnimi dejavnostm­i. Po drugem cepljenju prihodnjo nedeljo bo življenje v domu prijetnejš­e.
Fotografij­i DSO Ptuj V domu se trudijo osmisliti dneve stanovalce­m z različnimi dejavnostm­i. Po drugem cepljenju prihodnjo nedeljo bo življenje v domu prijetnejš­e.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia