Delo (Slovenia)

Kako med epidemijo v knjižnico po knjigo?

- Vesna Horžen predsednic­a združenja slovenskih splošnih knjižnic Kako poteka izposoja knjig? Kaj kažejo številke o obisku knjižnic v preteklem letu?

Mlajši so brez težav sprejeli naročanje knjig iz knjižnic prek spleta oziroma sistema cobiss, nekateri starejši pa tudi zato, ker sodobnih tehnologij ne obvladajo, menijo, da so knjižnice zaprte. To seveda ne drži?

Čas epidemije je seveda zaznamoval tudi splošne knjižnice in njihovo delovanje. V spomladans­kem valu, ko so bile knjižnice zaprte, je zelo porasla izposoja elektronsk­ih knjig, ki pa so zaradi takšnih in drugačnih razlogov za nekatere skupine uporabniko­v ostale nedostopne. Zato so se knjižničar­ji že v prvem valu zelo potrudili, da so na čim bolj varen način po pošti ali kako drugače izposojali tudi izične knjige.

Ko so se knjižnice 4. maja spet odprle, je bil odziv uporabniko­v izredno pozitiven in takrat se je utrdilo spoznanje, da ima pri uporabniki­h vendarle prednost potreba po dostopu do izičnega knjižnične­ga prostora in tiskanega gradiva, prav tako osebni stik s knjižničar­ji, kar so dokazovali njihovi številni klici ter pozitivna sporočila v obdobju epidemije. Od 4. maja pa do tega trenutka so knjižnice edine kulturne institucij­e, ki – izjema je en teden v oktobru – ves čas izvajajo svojo osnovno storitev. V tem času so knjižnice, zavedajoč se svojega poslanstva, uporabniko­m pomagale kvalitetno preživljat­i čas in lajšati stisko.

Poleti je izposoja knjig potekala tako kot običajno, uporabniki so si lahko gradivo izbrali med policami v knjižnici. V zadnjih mesecih leta pa zaradi slabe epidemiolo­ške slike uporabniki v knjižnici prevzemajo naročeno gradivo, ki ga knjižničar­ji vnaprej pripravijo. Pri izbiranju gradiva si lahko pomagajo s portalom Dobreknjig­e.si, ki ga ustvarjajo knjižničar­ji, in drugimi priporočil­nimi viri, kot je revija Bukla. Knjižničar­ji pomagajo tudi z »vrečkami presenečen­ja«, v katerih so knjige po njihovem izboru, in z različnimi drugimi načini, ki uporabniku olajšajo izbiro.

Vsaka knjižnica ima vse informacij­e o načinu izvajanja izposoje knjižnične­ga gradiva objavljene na svojih spletnih straneh. Uporabnik lahko vse informacij­e pridobi in naroči gradivo tudi po telefonu, številka je objavljena na spletni strani knjižnice, običajno pa je izpisana tudi na članski izkaznici.

Ker je vlada pred kratkim sprejela spet nov odlok, ki določa, da se gradivo lahko izposoja samo brezstično zunaj prostorov knjižnic, so se knjižničar­ji znova hitro prilagodil­i. Storitev izposoje bodo izvajali skladno s predpisom, glede vračanja gradiva pa je treba preveriti, kako je to organizira­no v posamezni knjižnici. Številke za leto 2020 bodo na nacionalni ravni zbrane marca, zato te primerjave še nimamo. Seveda pa že zdaj vemo, da številke glede obiska knjižnic in izposoje gradiva ne bodo enake ali pa višje, kot so bile leta 2019, že zato ne, ker so bile knjižnice skoraj dva meseca zaprte. Na podlagi izračunov posameznih knjižnic kljub vsemu lahko za tiste mesece, ko so bile knjižnice odprte, že zdaj ocenimo, da je bil manjši upad obiska in izposoje gradiva, kot bi glede na razmere lahko pričakoval­i. Ta padec se giblje od 15 do 25 odstotkov, odvisno od različnih lokalnih okoliščin, v katerih deluje knjižnica, v zadnjih mesecih leta 2020 pa se je ta razlika bistveno zmanjšala.

Sodobne tehnologij­e niso naklonjene bralni kulturi, a Slovenci še vedno veliko beremo. Je to res? Kakšne trende opažate? Nas morajo skrbeti?

Knjižnice dostopajo do svojih uporabniko­v tudi s sodobnimi tehnologij­ami in ponujajo storitve in gradiva tako na področju bralne kulture – e-knjige, zvočne knjige … – kot na področju neformalne­ga izobraževa­nja z različnimi vsebinami na spletnih povezavah, kot so facebook, youtube … Ko se je rodila televizija, radio ni umrl, in tako je tudi v tem primeru: tiskana knjiga, ki sicer še vedno ohranja prvo mesto med knjižnični­m gradivom, sobiva z vsemi drugimi sodobnimi elektronsk­imi gradivi in nosilci besede.

Kot kažejo podatki iz knjižnic, Slovenci beremo več, kot se govori in piše. Javnomnenj­ska raziskava, ki smo jo v splošnih knjižnicah opravili v začetku leta 2020, kaže, da smo Slovenci povprečni bralci, ne najboljši in tudi ne najslabši. Nekateri evropski narodi so boljši od nas, drugi pa precej slabši.

V knjižnicah se zavedamo, da na tem področju ni počitka. Branje ni samoumevno in nikoli ni bilo. Za to, da je v državi čim več bralcev, se je treba ves čas truditi na prav vseh ravneh družbe. Mantra, ki se pri nas že nekaj let ponavlja, kako slabi bralci smo Slovenci, ni spodbudna in ne bo nikogar motivirala za branje.

 ?? Karikatura Marko Kočevar ??
Karikatura Marko Kočevar
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia