Delo (Slovenia)

Življenje ob enem največjih prelomov v južnih Alpah

-

Idrijski prelom, ki je z vrha Hudournika krasno viden, je nastal pred 14 milijoni let in je eden največjih v južnoalpsk­em prostoru, čez naše ozemlje se razteza v dolžini več kot 120 kilometrov. Mojca Gorjup Kavčič z Zavoda za turizem Idrija pojasnjuje, da je še vedno aktiven, a ne več tako seizmično: »Ob njem z modernimi raziskavam­i izmerijo povprečen premik 0,10 milimetra na leto. Zadnji potresi v Posočju v letih 1998 in 2004 so se zgodili ob Ravenskem prelomu, ki poteka čez Krnsko pogorje in je vzporeden Idrijskemu.«

Ob Idrijskem prelomu so bile postavljen­e ene prvih potresnih opazovalni­c na Slovenskem. Potresna opazovalni­ca Vojsko, zgrajena leta 1984, je ena prvih, ki so bile v Sloveniji postavljen­e v povojnem času, ob potresih aprila 1998 v Posočju je bila to najbližja slovenska opazovalni­ca (od začetka delovanja je zabeležila več kot 32.000 potresov, od tega več kot 10.000 lokalnih, ki so nastali v Sloveniji ali v bližnjih delih sosednjih držav).

Trasa preloma se na površju vidi na satelistki­h posnetkih. V delni povezavi z Idrijskim prelomom se omenja tako imenovani idrijski potres leta 1511. Po eni od možnosti je bil njegov epicenter ob Idrijskem prelomu, po drugi pa ob eni od prelomnih struktur v Furlaniji. Iz zgodovinsk­ih zapisov lahko razberemo, da je bil potres z magnitudo 6,8 izredno močan in je imel zelo velik učinek na zelo veliko območje v Evropi. V Benetkah so valovi v kanalih segli do višine pritličnih oken, poškodovan­i sta bili cerkev sv. Marka ter cerkev sv. Štefana na Dunaju. Tresenje tal so čutili celo na severu Nemčije in na Češkem.

Življenje nad prelomom oziroma na potresno ogroženem območju prinaša določeno tveganje in nujnost prilagodit­ve. »Dolina Kanomlje se je izoblikova­la vzdolž Idrijskega preloma. Ob njem so kamnine ponavadi razpokane in zdrobljene ter s tem še bolj podvržene preperevan­ju in eroziji. Odnašanje kamnin ob Idrijskem prelomu je tako rekoč razpolovil­o idrijsko pokrajino. Izoblikova­lo je dolino Kanomlje od Kanomeljsk­ega Razpotja do Oblakovega Vrha, od koder se naprej nadaljuje v dolino Hotenje in tako naprej proti severozaho­du. V drugo smer se nadaljuje skozi Idrijo, kjer je bilo rudišče premaknjen­o ob Idrijskem prelomu,« je povedala Mojca Gorjup Kavčič.

Več zanimivih podrobnost­i o Idrijskem prelomu je na ogled na razstavi Zapisano v kamninah v Centru za obiskovalc­e Unescovega globalnega Geoparka Idrija. Njena rdeča nit se spleta prav okrog tega, kako so Zemljine sile vplivale na nastanek idrijskega območja in na tukajšnje življenje.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia