Delo (Slovenia)

Na Hrvaškem lani polovico manj prenočitev

Turistična statistika Z lanskimi rezultati zadovoljni, letos prve bolj množične obiske iz tujine pričakujej­o spomladi

-

Na Hrvaškem so lani našteli 7,8 milijona prihodov in 54,4 milijona prenočitev turistov. To je bilo po podatkih Hrvaške turistične skupnosti (HTZ) 37 odstotkov prihodov in 50 odstotkov prenočitev iz rekordnega leta 2019.

Padec se zdi globok, a so glede na razmere z rezultati zadovoljni, je dejala ministrica za turizem Nikolina Brnjac: »Podatek o 54 milijonih prenočitev je dokaz, da se je sektor hitro in dobro odzval na nove okoliščine.« Tudi predsednik HTZ Kristjan Staničić je prepričan, da je Hrvaška kljub izzivom dosegla enega najboljših turistični­h rezultatov med sredozemsk­imi državami. Poudaril je, da bodo državo tudi letos predstavlj­ali kot epidemiolo­ško varno in kakovostno destinacij­o. Prve bolj množične obiske iz drugih držav pričakujej­o spomladi.

Več kot 43 milijonov prenočitev (45 odstotkov v primerjavi z letom 2019) so lani na Hrvaškem ustvarili tuji turisti, zlasti iz Nemčije (12,7 milijona), sledijo Slovenci z 8,3 milijona prenočitev, Poljaki s 4,6 milijona, Čehi s 3,5 milijona in Avstrijci z 2,5 milijona. Domači gosti so k turistični beri prispevali 11,3 milijona prenočitev.

Največ prenočitev je bilo v zasebnih namestitva­h, nekaj več kot 22,3 milijona. V kampih so jih našteli 8,8 milijona, v hotelih sedem milijonov. Najuspešne­jši sta bili istrska in primorsko-goranska županija, kjer so imeli 24,5 milijona prenočitev, med turistični­mi kraji pa Vir, Rovinj, Medulin, Poreč, Mali Lošinj in Crikvenica.

Nekaj turizma so zlasti v Zagrebu, Rovinju, Splitu, Opatiji in Poreču zaznali tudi med prazniki; od 24. decembra do 6. januarja so našteli 34.000 prihodov (17 odstotkov lanskega rezultata) in 142.000 prenočitev (26 odstotkov). Večinoma so bili to domači gostje, med katere se je pomešalo nekaj državljano­v Nemčije, ZDA, BiH in Slovenije. S. B.

 ??  ?? Največ turistov so na Hrvaškem kot vedno imeli v poletnih mesecih.
Največ turistov so na Hrvaškem kot vedno imeli v poletnih mesecih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia