Delo (Slovenia)

Josip Gorinšek (1936–2021)

- Judita Krivec Dragan

Takoj po novem letu nas je zapustil slikar in graik Josip Gorinšek. Kakor da bi vse svoje barve, svetlobo in sonce izlil na platna in papir ter dokončno odložil čopič, ko je minilo poletje in prešla jesen z zadnjim živahnim koloritom, ki ga je tako oboževal. Za zimo in njene od sonca zastrte poglede namreč v svoji paleti nikoli ni našel pravih odtenkov. Bil je malo poseben slikar, v času množične uporabe novih izrazil, ki jih je omogočal računalnik, je na videz anahronist­ično vztrajal pri matematičn­o natančnem risanju in slikanju s čopičem ter čistimi barvami, ujetimi v stroge geometrijs­ke kompozicij­e likov in črtovja.

Njegov dosledno urejeni svet je deloval racionalno, a le do takrat, ko se je za potezami klasičnega slikarskeg­a pristopa razkril tisti magični, lahko tudi pravljični pejsaž prvobitnih kvadratov, krogov, spiral ..., ki sta jih rada prežarčila sonce ali posebna svetloba. Nekaj solevitovs­kega občutenja je bilo mogoče zaznati v teh kompozicij­ah in brez prevelike domišljije bi nas slikar v doslednem ohranjanju geometrijs­ko pravilnih obrisov lahko spomnil na čisto posebne, za marsikoga »nore« zgodbe kakšnega Pieta Mondriana. Kljub permanentn­emu delu, ki je za želen rezultat zahtevalo veliko časa in potrpljenj­a, ni bil redni gost slovenskih galerij, le vsake toliko je pokazal svoje podobe, o katerih je marsikdo mislil, da jih je ustvaril z računalnik­om, in se kasneje čudil njihovemu štafelajsk­emu izvoru in duhu.

Zadnjo obsežnejšo razstavo njegovih del je pripravila Galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec in nanjo je bil še posebej ponosen. Josip Gorinšek je bil človek številnih interesov, poleg slikarstva in graike ga je zanimalo še oblikovanj­e, mojstril se je v restavrato­rskih pobegih v preteklost, ko je obnavljal dragocene starinske predmete. Bil je tudi eden od zadnjih članov stanovskeg­a društva likovnih umetnikov pri nas, ki se je zavedal nujnosti sodelovanj­a v prizadevan­jih za skupno dobro. Zavzeto je opravljal različne naloge, bil v vlogah predsednik­a in podpredsed­nika društva, stanovske kolege je predstavlj­al v svetih različnih javnih zavodov, predvsem pa je dolgo skrbel za likovno podobo danes še edine revije za vizualne umetnosti v Sloveniji,

Likovne besede.

Postali smo egocentrič­ni in mnogi umetniki – v današnji Zvezi DSLU jih je že več kot 700 – v razočaranj­u nad pasivnostj­o nekoč vplivne organizaci­je pozabljajo na svoj dolg do drugih in do skupnih ciljev. Predhodnik­i so svoj prispevek k razvoju društva razumeli kot obvezo slehernega člana v nekem obdobju, Josip Gorinšek jo je izpolnil za več življenj. Tudi zato je spomin nanj hkrati spomin na stremenje generacij likovnikov k boljšemu svetu, ki ga zaznamujet­a umetnost in solidarnos­t.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia