Delo (Slovenia)

Za začetek jih bosta gostila Teodosić in Đorđević

Košarka Cedevita Olimpija se bo ob začetku drugega dela evropskega pokala danes pomerila s slavnim Virtusom v Bologni

- Eduardo Brozovič

Ljubljana – Pet let so košarkarji Cedevite Olimpije in njihovi stožiški predhodnik­i čakali na nastop v drugem krogu evropskega pokala, danes ob 18.30 pa se jim bo želja le uresničila. In njihov uvodni tekmec ni kdorkoli. V Bologni jih bo pričakal domači Virtus, 15-kratni italijansk­i prvak in pod imenom Kinder dvakratni zmagovalec evrolige. V slavnih časih so zanj igrali Jure Zdovc, Predrag Danilović, Rašo Nesterović, Zoran Savić, Antoine Rigaudeau, Emanuel Ginobili, David Andersen, Matjaž Smodiš in Sani Bečirovič, zdaj pa se poskuša vrniti na stare položaje z asi novega rodu in močnim srbskim pridihom.

Stare tekmece ljubljansk­ega kluba namreč že drugo sezono vodi trener Aleksandar Đorđević, na parketu pa igrajo pod taktirko Miloša Teodosića in njegove zamenjave Stefana Markovića. Ob pomoči branilca Josha Adamsa, krila Kyla Weemsa in krilnega centra Amarja Alibegović­a, državljana Italije in

BiH, a hkrati sina najučinkov­itejšega strelca slovenske reprezenta­nce vseh časov Teomana Alibegović­a, so celo prvi kandidati za osvojitev evropskega pokala.

V uvodnem delu so bili edini med 24 moštvi, ki so zmagali na vseh desetih tekmah, v anketi med športnimi direktorji klubov pred nadaljevan­jem sezone pa prevladuje­jo v domala vseh kategorija­h. Virtus so izbrali za najbolj neugodnega rivala in moštvo, ki ga je najbolj zabavno gledati, ter mu pripisali kar 95,8-odstotne možnosti za uvrstitev v inale. Teodosić je prvi kandidat za naslov MVP, najboljši podajalec, najbolj spektakula­ren košarkar in igralec, ki bi ga najraje privabili v svoje moštvo, v Đorđeviću pa večina vidi prvega trenerja evropskega pokala.

Favoriti tudi za Golemca

Po brezmadežn­i osvojitvi prvega mesta v močni skupini C pred Lokomotivo­m Kubanom, Monacom in Andorro se je Virtus celo izdatno okrepil. Privabil je Marca Belinellij­a, ki se je po 13 sezonah v ligi NBA in osvojitvi šampionske­ga prstana v dresu San Antonia leta 2014 odločil za vrnitev v domovino pri 34 letih. Naloga Cedevite Olimpije bo torej še težja, v boju za osvojitev enega od prvih dveh mest v skupini C in preboj v četrtinale pa jo bržkone čaka nabiranje točk v dvobojih s francoskim Bourgom in Budućnostj­o.

»Virtus je tudi v mojih močeh glavni favorit. Njegovo moštvo je sestavljen­o iz samih zvezdnikov, ki so igrali tako v ligi NBA kot v evroligi. Za nas je gostovanje v Bologni nagrada za opravljeno v prvem delu sezone,« ocenjuje Olimpijin trener Jurica Golemac, ki se je pred dvema desetletje­ma skupaj z zdajšnjim športnim direktorje­m kluba Sanijem Bečiroviče­m boril proti Kinderju v četrtinalu krstne sezone evrolige pod Ulebovim okriljem. Poznejši evropski prvaki so bili obakrat za malenkost boljši (doma z 80:79, v Tivoliju z 81:79), mož odločitve na obeh tekmah pa je bil Ginobili. Moštvi sta se nazadnje srečali pred dvema letoma v Fibini ligi prvakov in tudi takrat je bil dvakrat uspešnejši Virtus; v Stožicah kar z 92:61.

Navijači Cedevite Olimpije se morajo zato pripraviti na najrazličn­ejše možne scenarije. Ne nazadnje so se Ljubljanča­ni v letih 2014–2016 trikrat zapored uvrstili v drugi krog evropskega pokala z obetavnimi predstavam­i, a v nadaljevan­ju vsakič iztržili le po eno zmago v šestih nastopih. Pač, višje kot prilezeš, težje je.

• Virtus je stari znanec Olimpijini­h košarkarje­v na evropski sceni.

• Moštvi sta se srečali tudi v nepozabnem četrtfinal­u evrolige 2001.

• Zdajšnja bolonjska zasedba ima zelo močan srbski pridih.

Zlato lovoriko je v tej kategoriji osvojila francoska šampionka Clarisse Agbegnenou.

Z odličjem je včeraj na mastersu v Katarju (z nagradnim skladom 196.000 evrov) navdušila Andreja Leški (na fotograiji), ki si je po zmagah nad Alžirko Amino Belkadi (10:0), Madžarko Szoi Ozbas (7:0), Kubanko Maylin Del Toro Carvajal (10:0) in Avstrijko Magdaleno Krssakovo (10:0) ter porazu z Japonko Nami Nabekura (0:10) priborila 3. mesto v kategoriji do 63 kg. Judoistka iz Kopra, ki je že več let članica JK Bežigrad, se je tako okitila že s 16. kolajno v svetovnem pokalu in se tako z manjšo zamudo nagradila z darilom za 24. rojstni dan, ki ga je praznovala v petek. Z bronom si je prislužila ček za 2000 evrov.

M. Š.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia