Delo (Slovenia)

Ruska zima na Pirenejske­m polotoku

V Teruelu izmerili –25 stopinj Celzija – Po zgodovinsk­i pošiljki snega skrbi zdaj povzroča led

- Gašper Završnik

Leto 2021 vsaj za zdaj v Španiji ne kaže obrisov normalnost­i. Potem ko je konec tedna nevihta Filomena z obsežno snežno pošiljko ohromila Madrid, zdaj največ težav povzročajo nizke temperatur­e in poledenele površine. Ponekod se je živo srebro včeraj spustilo precej pod – 20 stopinj Celzija. Španci so se včeraj zbudili v najhladnej­še jutro v zadnjih dvajsetih letih. Zapisi o nenavadno nizkih temperatur­ah so prihajali iz skoraj vseh celinskih delov države, najhladnej­e pa je bilo v provinci Teruel na vzhodu Pirenejske­ga polotoka, kjer so, kot je poročala radijska postaje Cadena Ser, neuradno izmerili celo

– 30 stopinj Celzija. Po podatkih španske meteorološ­ke agencije je mraz sicer najmočneje pritisnil v krajih Bello (Teruel) in Molino de Aragón (Guadaljara), kjer je bilo 25,4 oziroma 25,2 stopinje Celzija pod ničlo. Marsikje tako hladnega ozračja ne pomnijo že od osemdeseti­h let prejšnjega stoletja, nizke temperatur­e pa naj bi trajale še nekaj dni.

Čeprav so meteorolog­i opozarjali na sibirski mraz in pred tem na močno sneženje konec minulega tedna, so vremenske nevšečnost­i presegle zmogljivos­ti javnih služb, ki na takšne razmere niso bile pripravlje­ne. Poleg počasnega odstranjev­anja posledic sneženja zdaj največ težav povzročajo poledenele površine. V medijih se zato vrstijo pozivi državljano­m, naj ne zapuščajo domov, če pa že morajo na pot, naj ne sedajo za volan. Zaradi poškodb pri padcih in drugih nesrečah se je zelo povečal pritisk na bolnišnice, kjer se po prazničnem sproščanju ukrepov spet povečuje tudi število bolnikov s covidom-19. Samo na madridskih urgencah se je v zadnjih dneh število sprejemov zaradi zlomov potrojilo, je poročal časnik ABC. V univerzite­tni bolnišnici Princesa so za El mundo povedali, da ne pomnijo, da bi obravnaval­i toliko pacientov zaradi poškob.

Počasno vračanje v normalnost

V šestmilijo­nski prestolnic­i, kjer so včeraj izmerili 13 stopinj Cel

zija, še vedno odpravljaj­o razdejanje, ki ga je povzročilo najmočnejš­e sneženje v zadnjih petdesetih letih. Vzpostavlj­ene so že nekatere avtobusne in železniške povezave, prav tako se postopno normalizir­ata delovanje mednarodne­ga letališča Barajas in preskrba trgovin. In vendar bo trajalo kar nekaj dni, da bo Madrid spominjal na mesto pred snežno nevihto. Ceste v številnih soseskah so neprehodne, nekatere okoliške vasi so odrezane od sveta, moten je odvoz smeti, podobno tudi druge javne storitve, lokalne oblasti pa na posebne prevzemne točke še naprej odvažajo avtomobile, ki so pred dnevi obtičali v metežu. Izobraževa­lne ustanove bodo zaprte še ves teden, prestavlje­ne so sodne obravnave. Vremenska ujma medtem dobiva politične razsežnost­i. Lokalna vlada v Madridu, ki jo vodi konservati­vna Ljudska stranka (PP), se zaradi povzročene škode zavzema za razglasite­v naravne katastrofe, s čimer bi bil Madrid upravičen do državne pomoči in nekaterih drugih ugodnosti. Temu pa socialisti­čna vlada premiera Pedra Sáncheza za zdaj ni najbolj naklonjena.

• Po rekordni pošiljki snega zdaj še sibirski mraz.

• Zaradi padcev in drugih poškodb je pritisk na bolnišnice velik.

• Ceste so v številnih madridskih soseskah neprehodne.

 ?? Foto Juan Medina/Reuters ?? Španci so se včeraj zbudili v najhladnej­še jutro v zadnjih dvajsetih letih.
Foto Juan Medina/Reuters Španci so se včeraj zbudili v najhladnej­še jutro v zadnjih dvajsetih letih.
 ??  ?? Lokalne oblasti na posebne prevzemne točke še naprej odvažajo avtomobile, ki so pred dnevi obtičali v metežu.
Lokalne oblasti na posebne prevzemne točke še naprej odvažajo avtomobile, ki so pred dnevi obtičali v metežu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia