Delo (Slovenia)

Nefilmske zvezde

- Tanja Jaklič

Minuli konec tedna sem si na televiziji dvakrat ogledala ameriški ilm Brezpogojn­a ljubezen. Romantična komedija o potrti gospodinji srednjih let, ki jo zapusti mož, ima sicer zvezdniško zasedbo, a nobene zares dobre kritike.

Pop TV je med igralsko zasedbo takoj za Kathy Bates in Rupertom Everettom zapisala znano slovensko ime: Kaja Štiglic. Pozorno sem spremljala ilm, da bi prepoznala Mileno, s katero smo pred 35 leti preživeli Poletje v školjki. Nisem je našla, zato sem drugi večer z daljincem forenzično raziskoval­a prizor za prizorom. Pokazalo se je, da nastopi le v ilmski špici, ko ob Jonathanu Pryceu na oblakih odpleše uspešnico Hitchcock Railway. Špica je bila za televizijs­ko predvajanj­e očitno skrajšana, Kaja Štiglic odrezana, prizor, ki ga imajo nekateri za najboljši del ilma, sem si morala ogledati na youtubu. Kaja Štiglic je bila junakinja enega od najbolj priljublje­nih slovenskih mladinskih ilmov, ki ga je sredi osemdeseti­h let režiral njen oče in postavil na morje mladostniš­ko akcijo, romanco, glasbo in ples. Mladi igralci so bili čez noč zvezdniki, mi vsi pa zaljubljen­i vanje. Kaja Štiglic je še kot najstnica sledila svojim plesnim sanjam v London, nato v ZDA, in za njo so izginile vse sledi. Da pleše in ima podjetje, je približno vse, kar vemo o njej.

A tako »neilmsko« se je zgodilo z večino otroških zvezd priljublje­nih slovenskih ilmov. V Poletju v školjki je igral še David Sluga, ki je danes odvetnik, Matija Barl je z enajstimi leti zaslovel kot prvi Kekec, a potem dolgo živel in delal v Nemčiji kot producent, Matic iz Sreče na vrvici, Matjaž Gruden, je pravnik in zaposlen v Svetu Evrope, najbolj znana slovenska Vesna, Metka Gabrijelči­č, se je potopila v anonimnost takoj, ko so ugasnile kamere. Tudi Bogdan Lubej, ki je še ne štirileten nastopil v ilmu Ne joči, Peter, se nikoli več ni vrnil v ilmski svet. Čeprav je od njegovega debija minilo skoraj šestdeset let, bo vedno ostal deček, ki je izrekel znamenito vprašanje v slovenski ilmski zgodovini.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia