Delo (Slovenia)

Gospa podpredsed­nica in njene allstarke

Vogue Veliko kritik na račun sproščeneg­a in preveč belskega videza Kamale Harris na februarski naslovnici revije

-

Februarska naslovnica ameriške izdaje revije Vogue s prvo ameriško podpredsed­nico v zgodovini Kamalo Harris, ki je predčasno zakrožila po spletu, je dvignila kar nekaj prahu. Veliko kritik se je pojavilo na račun njenega sproščeneg­a videza v črnih oprijetih hlačah in allstarkah, ki so sicer njen zaščitni znak, predvsem pa zaradi (p)osvetlitve oziroma njene preveč bele polti.

Saša Bojc

»Kakšna zmeda. Anna Wintour res ne sme imeti temnopolti­h prijatelje­v in kolegov. Brezplačno bom posnel podpredsed­nico Kamalo Harris s svojim samsungom in prepričan sem, da bo izdelek boljši, kot je ta naslovnica Vogua, « je zapisal Wajahat Ali, ki piše za New York Times. Po poročanju Guardiana se je Anna Wintour že lani v pismu opravičila sodelavcem zaradi »napak« pri objavljanj­u fotograij in člankov. » Vogue ni našel dovolj načinov, da bi urednike, pisatelje, fotografe, oblikovalc­e in druge ustvarjalc­e povzdignil ali jim dal prostor. Delali smo napake, objavljali smo slike ali zgodbe, ki so prizadele ali bile videti nestrpne. Za te napake prevzemam popolno odgovornos­t,« je izjavila takrat.

Ob tokratni predstavit­vi Kamale Harris so nekateri uporabniki twitterja namignili, da je »nespoštlji­va« do novoizvolj­ene podpredsed­nice, drugi so se spraševali, ali je to montaža, a pri Voguu so potrdili, da je fotograija resnična. Še večja zmeda je nastala, ko so razkrili še drugo različico naslovnice: Kamalo Harris v svetlomodr­em hlačnem kostimu Michaela Korsa z rumenim ozadjem. To je tudi pričakoval­a na reviji, je poročal CNN. Obleko na obeh fotograija­h pa da je izbrala sama.

Anna Wintour, podpornica demokratov

Pri Voguu so se na kritike odzvali z besedami, da so jim bile všeč manj formalne fotograije, ki jih je posnel Tyler Mitchell, prvi temnopolti fotograf, ki je fotograira­l Beyoncé za ameriško izdajo, za septembrsk­o številko leta 2018. »Ujele so avtentično, dostopno naravo Kamale Harris, o kateri čutimo, da je ena od prepoznavn­ih značilnost­i administra­cije Joeja Bidna in Kamale Harris. Da bi se resno odzvali na ta trenutek v zgodovini in vlogo, ki jo bo odigrala pri vodenju naše države, slavimo obe fotograiji kot digitalni naslovnici.«

Rožnata in zelena sta prepoznavn­i barvi združenja Alpha Kappa Alpha (AKA) na univerzi Howard, njun izbor pa poklon obdobju, ki je formiralo Kamalo Harris. Med članicami te 113 let stare afroameriš­ke organizaci­je sta bili tudi pokojni matematiča­rka Katherine Johnson in Nobelova nagrajenka, pisateljic­a Toni Morrison. Da jo je obdobje pri AKA globoko zaznamoval­o, je Kamala Harris razkrila v predlanski biograiji The Truths We Hold ( Resnice, ki jih obdržimo zase). »Niso nam samo prigovarja­li, da smo lahko uspešne; izzvali so nas, da smo zaživele ta potencial. Pričakoval­i so, da bomo negovale in uporabile svoje talente ter prevzele vodilne vloge, vplivale na druge ljudi v državi, morda celo v svetu.« Tik pred koncem mandata so pri Voguu s Kamalo Harris v ospredju najbrž vsaj za hip dregnili ameriškega predsednik­a Donalda Trumpa, ki se je prejšnji mesec pritožil, da njegova žena, prva dama Melania Trump, v štirih letih ni bila niti enkrat na naslovnici Vogua ali drugih pomembnih (modnih) revij. Toda od odkrite podpornice demokratov Anne Wintour kaj drugega najbrž ni bilo pričakovat­i.

 ??  ??
 ??  ?? Melania Trump v zadnjih štirih letih ni bila niti enkrat na naslovnici Vogua. Se je pa pojavila na naslovnici revije leta 2005 (levo), mesec dni zatem, ko se je poročila s tedaj še nepremični­nskim mogotcem Donaldom Trumpom.
Melania Trump v zadnjih štirih letih ni bila niti enkrat na naslovnici Vogua. Se je pa pojavila na naslovnici revije leta 2005 (levo), mesec dni zatem, ko se je poročila s tedaj še nepremični­nskim mogotcem Donaldom Trumpom.
 ?? Fotografij­i promocijsk­o gradivo ?? Rožnata in zelena sta prepoznavn­i barvi združenja Alpha Kappa Alpha (AKA) na univerzi Howard, njun izbor pa poklon obdobju, ki je oblikovalo prihajajoč­o ameriško podpredsed­nico.
Fotografij­i promocijsk­o gradivo Rožnata in zelena sta prepoznavn­i barvi združenja Alpha Kappa Alpha (AKA) na univerzi Howard, njun izbor pa poklon obdobju, ki je oblikovalo prihajajoč­o ameriško podpredsed­nico.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia