Delo (Slovenia)

Ministrski predsednik na kolesu

-

Po pisanju gospodarsk­ega spletnega portala Bloomberg ima britanski ministrski predsednik Boris Johnson novega sovražnika pri prepričeva­nju javnosti, naj spoštuje zaprtje javnega življenja: samega sebe. Predsednik britanske vlade je namreč v spremstvu varnostnik­a ob žuganju, da bo država razglasila strogo zaprtje javnega življenja ( lockdown ), če ljudje ne bodo spoštovali omejitev, v nedeljo sedel na kolo in odkolesari­l do Olimpijske­ga parka. Ta je od njegove uradne westminstr­ske rezidence oddaljen dobrih deset kilometrov zračne črte.

Vladne smernice pozivajo Britance, naj ostanejo doma. Če že gredo od doma zaradi rekreacije, naj to počnejo znotraj lokalne skupnosti. Johnsonov kabinet ni znal postreči z ustrezno interpreta­cijo izleta, ko ga je londonski časnik Evening Standard zalotil med kolesarjen­jem.

Na pomoč mu je priskočil minister za zdravje Matt Hancock, ki je pojasnil, da ni nič narobe, če gredo ljudje na daljši sprehod ali kolesarjen­je. Naj pa ostanejo v lokalnem okrožju, je pojasnil član vladnega kabineta.

Vladne smernice ne pojasnjuje­jo, kaj natančno naj bi bilo lokalno. Zdaj, ko je Johnson kolesaril dobrih deset kilometrov od uradne rezidence, je jasno, da je ta razdalja »lokalna«.

Evening Standard, brezplačni tabloid, ki je potunkal Johnsona in ga tiskajo v visoki nakladi, je zadnje desetletje v lasti rusko-britanskeg­a poslovneža Evgenyja Lebedeva. Prav Johnson je predlagal, da bi baron Lebedev dobil plemiški naziv.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia