Delo (Slovenia)

Maratonsko prepričeva­nje uspelo

Desus Vsi štirje poslanci so, kot je izjavil Karl Erjavec, prispevali podpise k nezaupnici zoper vlado Janeza Janše

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Po izjavi Karla Erjavca so vsi štirje poslanci Desusa prispevali podpise k nezaupnici.

Morebitni novi mandatar Karl Erjavec je sinoči po večurnem sestankova­nju s poslanci svoje stranke stopil pred novinarske mikrofone in povedal, da ima deponirane štiri podpise poslancev Desusa za konstrukti­vno nezaupnico, ki jo bodo vložili v petek. V pogovoru s poslanci je Erjavec po naših informacij­ah tudi grozil, da bo v nasprotnem primeru celo odstopil in pred javnostjo povedal, da mu niti lastni poslanci niso dali glasov.

• Karl Erjavec je bil uspešen pri prepričeva­nju poslancev Desusa.

• Za petek napovedana vložitev nezaupnice tako ni vprašljiva.

• Vložili jo bodo s podpisi 43 poslancev.

Neuspeh koalicije ustavnega loka

Ne glede na to, da je včeraj prepričal vse svoje štiri poslance, naj prispevajo svoj podpis pod konstrukti­vno nezaupnico za zrušenje vlade Janeza Janše, se zdi vsaj za zdaj najbolj verjetno, da Karlu Erjavcu ne bo uspelo zbrati večine, ki je potrebna za zamenjavo vlade. Če je razumeti vodjo poslanske skupine SMC Janjo Sluga, da bodo spoštovali sklep sveta stranke, namreč podpore poslancev SMC na tajnem glasovanju ne bo dobil. S tem pa tudi ne potrebnih 46 glasov.

Poslanska skupina Desusa po Erjavčevih besedah tudi kasneje ne bo mogla podpisati sporazuma o konstrukti­vnem sodelovanj­u z vlado iz opozicije po vzoru poslancev narodnosti in SNS, o čemer se špekulira, saj naj bi ji to prepovedov­ali sklepi sveta stranke. Vprašanje je, kako bo z Erjavcem, če nezaupnica na koncu ne uspe oziroma če po morebitnem iasku v stranki ne bi zahtevali njegovega odhoda. Ni sicer jasno, ali je v stranki sploh kdo pripravlje­n za njim poskusiti konsolidir­ati stranko ter koliko opozicije je po odhodu podporniko­v Aleksandre Pivec znotraj Desusa še ostalo.

Špekuliral­o se je tudi, da bi se Erjavec lahko dejansko umaknil na veleposlan­iško mesto v Bruselj, za kar pa je očitno vse manj možnosti, saj so na zunanjem ministrstv­u včeraj objavili razpis tudi zanj.

Uspeh Koalicije ustavnega loka

Še vedno sicer obstaja tudi možnost, da konstrukti­vno nezaupnico podpre dovolj poslancev in Erjavec postane mandatar. Včeraj

Pogovorili smo se kot pet zrelih možakarjev.

Karl Erjavec

šnja odločitev poslancev Desusa naj bi namreč pripomogla k lažjemu prepričeva­nju poslancev SMC. Prvak SMC Zdravko Počivalšek je sinoči na vprašanje Dela, ali je prepričan, da po tem, ko je bil Erjavec uspešen pri svojih poslancih, h Koaliciji ustavnega loka ne bodo prebegnili tudi njegovi, odgovoril »preživeli bomo tudi te pritiske«. Prvak SDS Janez Janša pa je komentiral, da je žalostno opazovati, kako se Erjavec zagrizeno maščuje stranki, ker ga je ta pred letom dni odvrgla. »Sedaj neusmiljen­o uničuje korenine stranke, ene redke na levi, ki ima realen program,« je še čivknil.

V primeru uspeha Erjavca bi se sicer odprlo vprašanje, kako bi ob tenzijah številčne koalicije Kulova vlada operativno delovala in kako dolgo. Naši sogovornik­i iz Kula ocenjujejo, da so najbolj realna možnost predčasne volitve po koncu predsedova­nja Slovenije Svetu EU.

Desusu naj bi sicer poleg predsednik­a vlade pripadlo še eno ministrsko mesto, dokončni kadrovski razrez pa naj bi še določili.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Predsednik stranke Karl Erjavec je včeraj vse popoldne prepričeva­l štiri poslance Desusa, naj mu dajo svoj podpis pod konstrukti­vno nezaupnico.
Foto Jože Suhadolnik Predsednik stranke Karl Erjavec je včeraj vse popoldne prepričeva­l štiri poslance Desusa, naj mu dajo svoj podpis pod konstrukti­vno nezaupnico.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia