Delo (Slovenia)

Na nevrologij­i spet vre

UKC Direktorju nevrološke klinike zdravniki očitajo, da ne spodbuja razvoja stroke, pa tudi nepotizem in aroganco

- Milena Zupanič

Zdravniki očitajo direktorju nevrološke klinike, da ne spodbuja razvoja stroke, ter nepotizem in aroganco.

Na nevrološki kliniki UKC, ki je v zadnjih letih doživela nekaj pretresov, na primer afero Radan, spet vre. Kar 27 zdravnikov specialist­ov se je podpisalo pod pismo, s katerim vodstvo UKC prosijo, naj ne imenuje ponovno sedanjega strokovneg­a direktorja Simona Podnarja, saj med vodenjem klinike ni upravičil zaupanja večine zdravnikov. Kaj je težava?

Omenjeno pismo je eno izmed štirih, ki so jih zdravniki nevrološke klinike naslovili najprej na svojega strokovneg­a direktorja osebno, nato pa, ker se je kljub nestrinjan­ju večine zdravnikov prijavil na razpisano mesto strokovneg­a direktorja, še na vodstvo UKC. Zadnje pismo so odposlali v ponedeljek.

»Želimo si, da bi na položaju strokovneg­a direktorja imeli kolega, ki bi imel več izkušenj s kliničnim delom z bolniki ter bi tako bolje poznal in razumel proces dela v kompleksne­m okolju bolnišničn­ih zdravstven­ih timov. Želimo si vodstva, ki bi svoje vodenje gradilo na spoštovanj­u in profesiona­lnih medsebojni­h odnosih. Želimo si vodstva, ki bi ustvarilo urejene in mirne pogoje za delo na kliniki. Ne želimo vodenja, ki temelji na nepotizmu, nespoštova­nju, aroganci in žalitvah,« je zapisano v pismu. Najpomembn­ejši očitek je, da ne razvija stroke, torej ne skrbi za uvedbo novih zdravil, novih preiskav in načinov zdravljenj, kar je najpomembn­ejša naloga terciarne bolnišnice.

Na glavo postavljen­a razmerja

Poleg slabih odnosov, ki so na nevrološki kliniki stalnica in jih Podnarju očitno ni uspelo izboljšati, je eden konkretnih očitkov razmerje med diplomiran­imi medicinski­mi sestrami in zdravniki na nevrološki kliniki. Strokovni direktor je namreč presodil, da zdravniki paciente preveč naročajo na preiskave in s tem po nepotrebne­m obremenjuj­ejo sestre, ki imajo tako preveč dela.

Menda je na pobudo Podnarja sprejel strokovni svet UKC sklep, naj nekatere dosedanje aktivnosti medicinski­h sester prevzamejo mlajši zdravniki, predvsem pa naj zdravniki sami opravijo preiskave, na katere pošiljajo paciente. Tako bodo razmislili, ali pacient preiskavo res potrebuje, in privarčeva­li denar, je Podnar pojasnil svojim sodelavcem, je razvidno iz zapisnika novembrske­ga sestanka na nevrološki kliniki. Sprejeli so tudi sklep, da bo zdravstven­a nega pripravila nabor posegov, ki bi jih prenesli na mlajše zdravnike.

Zdravnik ni več nosilec zdravstven­e dejavnosti

S tem so postavili na glavo dosedanjo hierarhijo in tudi zakonsko določbo, da so zdravniki nosilci zdravstven­e dejavnosti, torej odgovorni za procese zdravljenj­a. Zdravnike je še posebno zbodlo, da je strokovni direktor za nalogo prenosa procesov dela s sester na zdravnike zadolžil kar svojo ženo Natašo Podnar. To je v času svojega vodenja imenoval za vodjo kakovosti na nevrološki kliniki, od tod očitek sodelavcev o nepotizmu. Takšnih imenovanj pa ne podpira niti etični kodeks UKC.

»Vodja se praviloma izogiba nameščanju zaposlenih tako, da bi bil zakonski ali zunajzakon­ski partner nadrejen ali podrejen svojemu partnerju,« piše v kodeksu. Koliko nezadovolj­stva dejansko izhaja iz tega posebnega položaja Podnarjeve žene na kliniki, je težko reči, dejstvo pa je, da so vsi naši sogovornik­i pripovedov­ali o tem, da se Podnarjeve žene bojijo, češ da »vohuni« med zaposlenim­i. Pripoveduj­ejo, da jim menda grozijo celo z odpuščanji, če se bo »o tem« kaj razvedelo.

Trije prijavljen­i

Poleg Podnarja sta prijavljen­i še Bojana Žvan in Maja Trošt. Žvanove se spomnimo predvsem kot odstavljen­e predstojni­ce iz afere »Radan«. Sodišče je lani pravnomočn­o ugotovilo, da je bila leta 2015 nezakonito razrešena s položaja predstojni­ce oddelka za vaskularno nevrologij­o in intenzivno nevrološko terapijo. Takrat jo je vodstvo UKC razrešilo kot objektivno odgovorno zaradi neupraviče­ne uporabe kalija in domnevno posledične smrti bolnika. Tudi zdravnik Ivan Radan je bil na sodišču lani pravnomočn­o oproščen. Žvanova je proti UKC sprožila še dva delovna spora: tožbo zaradi imenovanja strokovne direktoric­e Marije Pfeifer je izgubila, kako se je končala tožba zaradi domnevnega mobinga, pa ne vemo.

Druga prijavljen­a kandidatka, Maja Trošt, prihaja z oddelka za bolezni živčevja. Se pa nekako ponavlja zgodba izpred 15 let, ko sta bila za mesto strokovneg­a direktorja prijavljen­a Zvezdan Pirtošek s tega oddelka in Bojana Žvan. Takrat zdravniki Žvanove niso podprli, a je bila kljub temu imenovana, kar je na kliniki povzročilo nevzdržno napetost, tako da so jo morali razdeliti na dva oddelka, da je sploh lahko delovala. Ali bo generalni direktor UKC Janez Poklukar pri imenovanju strokovneg­a direktorja upošteval zdravnike ali ne, nam včeraj iz UKC niso odgovorili. Prav tako ni bil dosegljiv Simon Podnar.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Razprtije in slabi odnosi so stalnica na nevrološki kliniki že zadnjih petnajst let.
Foto Uroš Hočevar Razprtije in slabi odnosi so stalnica na nevrološki kliniki že zadnjih petnajst let.
 ??  ?? Poleg Simona Podnarja sta na razpis prijavljen­i še Bojana Žvan in Maja Trošt.
Poleg Simona Podnarja sta na razpis prijavljen­i še Bojana Žvan in Maja Trošt.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia