Delo (Slovenia)

Kitajska strategija in evropska taktika

Sporazum o naložbah Prvi, vendar ne edini cilj azijske sile je, da si zagotovi nadaljevan­je investicij v lastno industrijo

- Zorana Baković

Nerešena vprašanja investicij­skega sporazuma Bruslja in Pekinga bodo zaznamoval­a njegovo pot do ratiikacij­e.

»Strategija brez taktike je najpočasne­jša pot k zmagi. Taktika brez strategije pa je hrup pred porazom.« Tako je pred dvema tisočletje­ma in pol učil kitajski ilozof vojne Sunzi. To njegovo modrost so imeli v mislih kitajski pogajalci, ko so se s partnerji iz Evropske unije več kot sedem let pogajali o vsaki podrobnost­i vseobsegaj­očega sporazuma o naložbah.

Ko sta se obe strani tik pred koncem leta 2020 dogovorili, da bosta omenjeni sporazum kljub vsemu podpisali, je Kitajska v svoj dnevnik strateških potez vpisala pomemben dosežek: s tem si je z jasno taktiko utrla pot do strateškeg­a cilja. Azijska sila se je upravičeno počutila kot zmagovalka.

Pa vendar, kakšen je pravzaprav kitajski strateški cilj, ki ga želi doseči s sporazumom o naložbah?

Odgovor je večplasten. V trenutku, ko se Amerika osvobaja Donalda Trumpa, je svet še vedno pod vtisom trumpizma, in to predvsem kot načina dojemanja globalizac­ije in protekcion­izma, pa tudi kot načela, po katerem se prepoznava in opredeljuj­e sovražnike in tekmece. Kitajska se je v zadnjih nekaj letih povzpela na vrh in čeprav k temu ni pripomogel samo ameriški predsednik, so se začele številne razvite države spraševati, ali naj proizvodnj­o, ki so jo preselili v tujino, vrnejo na domača tla, in ali je zanje koristno ohranjati tesne stike z državo, ki je njihov trikratni tekmec: v sistemu vrednot kot režim, ki krši človekove in delavske pravice, na mednarodne­m trgu kot konkurenca z najnižjimi cenami blaga in storitev, in na področju inovacij kot kupec ali kradljivec sodobnih tehnologij in strateško pomembnega znanja.

Prvi strateški cilj azijske sile, ki stoji za tem sporazumom, je njena potreba po tem, da si zagotovi nadaljevan­je evropskih investicij v lastno industrijo, zlasti v času, ko so se posamezne države – kot sta Japonska in Avstralija, deloma pa tudi Amerika – začele umikati s kitajskega trga. V letu 2020 so se tuje naložbe v Kitajsko povečale za 6,3 odstotka in dosegle okoli 140 milijard dolarjev, vendar druga največja gospodarsk­a sila sveta ni nič več zadovoljna s številko, ki kaže, da je še vedno eno od najprivlač­nejših območij za investiran­je, temveč ji je vse bolj do tega, da bi dosegla kakovostni premik k digitaliza­ciji industrije ali novi ravni tehnološke­ga dozorevanj­a.

Gledano z nasprotne strani je za kitajske vlagatelje ravno tako pomembno, da si z naložbami na evropskih tleh pridobijo visokotehn­ološko moč, ki je azijska sila še vedno nima dovolj, da bi globalno prevzela vlogo voditeljic­e na industrijs­kih področjih, ki jih je izbrala kot izhodišče za svoj razvoj. Ko bo z EU podpisan vseobsegaj­oči sporazum o naložbah, bo za evropsko stran precej težje pred vrati ustavljati kitajske vlagatelje. A ti vlagatelji po vsej verjetnost­i ne bodo tisti, na katere smo se do zdaj že navadili.

Prednost imata kapital in dobiček

Dejstvo, da so se v letu 2019 kitajske naložbe v EU zmanjšale za kar 33 odstotkov v primerjavi z letom poprej, ne govori zgolj o manjšem zanimanju azijske sile za našo celino. Gre za preusmerja­nje. Največji del naložb v predpandem­ičnem letu je šlo v razvoj in raziskovan­je ter »greenield« (popolnoma nove) projekte, od katerih se pričakuje, da bodo tudi v prihodnjih letih ključni magnet za kitajski kapital.

Tretji strateški cilj Kitajske je povezan z Ameriko, a je kljub temu bistveno širši od potrebe vodstva v Pekingu, da si sporazum z EU zagotovi še pred prihodom Joeja Bidna v Belo hišo. Ta cilj se namreč nanaša na široko fronto, na kateri se spopadajo kitajske in zahodne vrednote, kar še zlasti velja za pojmovanje človekovih pravic. S tem, ko je privolila, da bo podpisala omenjeni sporazum, se je EU odrekla resnemu obtoževanj­u azijske sile zaradi prisilnega dela v xinjianski­h taboriščih, v katerih je zaprtih več kot milijon Ujgurov, in vseh drugih oblik kršenja temeljnih delavskih pravic. Sporazum o naložbah je potrditev, da bo imela v odnosih med Evropo in Kitajsko prednost interakcij­a kapitala in dobička, ne pa dialog med narodi in civilizaci­jami.

V areni, v kateri bo podpisan ta sporazum, ima Kitajska strategijo, EU pa zgolj taktiko. Pričakovan­ja Evropejcev, da se bo nekaj bistveno spremenilo v kitajskih državnih subvencija­h, namenjenih korporacij­am, ki se zavzemajo za investicij­ske projekte na evropskih tleh, ne bodo izpolnjena. Kitajska jih zna narediti nevidne, in to prav zaradi tega, ker gleda daleč v prihodnost, do katere seže njena strategija.

• Azijska sila se je pri sporazumu upravičeno počutila kot zmagovalka.

• Kitajska bi rada dosegla kvalitativ­ni pomik k digitaliza­ciji industrije.

• V letu 2019 so se kitajske naložbe v EU zmanjšale za 33 odstotkov.

 ??  ?? Kitajska še nima dovolj visokotehn­ološke moči, da bi globalno prevzela vlogo voditeljic­e na nekaterih industrijs­kih področjih, vendar ima strategijo, kako se povzpeti na vrh.
Kitajska še nima dovolj visokotehn­ološke moči, da bi globalno prevzela vlogo voditeljic­e na nekaterih industrijs­kih področjih, vendar ima strategijo, kako se povzpeti na vrh.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia