Delo (Slovenia)

Demokrati za Trumpovo razrešitev

Razprava o družbenih omrežjih Elon Musk opozarja na razlike med sovražnim govorom in govorom, ki ga sovražimo

- Barbara Kramžar, dopisnica

Washington – Donald Trump, le še teden dni predsednik ZDA, se je prvič po vdoru svojih privržence­v v kongres odpravil iz prestolnic­e, z obiskom zidu na teksaški meji z Mehiko je poskušal poudariti svoj prispevek k zmanjševan­ju nezakonite­ga priseljeva­nja. Hkrati je svoj govor v protest potrditvi novega demokratsk­ega predsednik­a Joeja Bidna označil za popolnoma primernega.

Trump je 6. januarja privržence pozval k pohodu do Capitol Hilla, kjer je podpredsed­nik Mike Pence njemu navkljub prešteval elektorske glasove za Bidna, in najvišji predstavni­ki zakonodajn­e oblasti so se morali več ur skrivati v bunkerjih. Demokratsk­o nadzorovan­i predstavni­ški dom je zato že sinoči začel razpravo o Trumpovem odpoklicu, a tega mora sprožiti podpredsed­nik, zato naj bi danes sami nadaljeval­i proces razrešitve. Trumpa obtožujejo hujskanja k vstaji, tistim, ki sprašujejo, zakaj je ta postopek potreben le teden dni pred republikan­čevim odhodom iz Bele hiše, pa predsednic­a predstavni­škega doma Nancy Pelosi odgovarja, da gre za zelo nevarno osebo, ki ji ne bi smeli dovoliti vladanja.

Trump to vidi kot nadaljevan­je največjega lova na čarovnice v zgodovini, zaradi demokratsk­ih ukrepov proti sebi pa tudi neznansko jezo v državi. Pred slovesno prisego njegovega naslednika prihodnji teden je za Washington napovedal izredno stanje. Policija namreč poroča o treh razkritih načrtih za napad na Kapitol, zvezni preiskoval­ni urad pa svari pred nemiri v vseh zveznih državah na dan Bidnove prisege. Trump se je zavzel proti nasilju, ni pa prevzel odgovornos­ti za zadnja dogajanja.

V ZDA se množijo tudi razprave zaradi cenzure največjih družbenih omrežij proti republikan­skemu predsednik­u in njegovim privržence­m ter onemogočan­ja tekmecev, ki bi bili pripravlje­ni objavljati glasove desnice. Tehnološke velikane zahodne obale je de facto razsojanja o svobodi govora obtožil vizionarsk­i ustanovite­lj podjetij Tesla in SpaceX Elon Musk. Strinjal se je, da je velika razlika med sovražnim govorom in govorom, ki ga

sovražimo.

Zaradi naskokov na najvišje simbole oblasti so nekoč pod giljotinam­i padale kronane in druge glave in ameriški predsednik Donald Trump bi lahko bil še vesel, da mu zaradi dogodkov prejšnjo sredo grozi le klofuta »kulture preklica«. Vse okoliščine vpada v kongres še niso pojasnjene, tudi odgovornos­t za katastrofa­lno nezadostno varovanje Kapitola ne, a je republikan­ski prvak množice vendarle sam povabil pred Belo hišo in jih v govoru pozval k pohodu do kongresa.

Trump je svojim privržence­m priporočil miroljuben in patriotski dvig glasu. Čez teden dni mu bo potekel mandat, zato so demokratsk­a prizadevan­ja za razrešitev ali odstavitev lahko namenjena le obračunu z njegovo morebitno prihodnjo politično dejavnostj­o in vplivom. Ker ne gre za novega Napoleona, ampak za izvoljeneg­a predsednik­a ZDA, obstaja nevarnost, da bodo »sile reakcije« prestopile meje. Nekdanji newyorški nepremični­nski magnat in zvezda resničnost­nega šova je morda res nesposoben razmisliti o tem, o čemer govori, kar mu je očital tudi novi demokratsk­i predsednik Joe Biden, a deli njegove politike bodo ostali v konservati­vni politični zakladnici in jih ne bo mogoče izgnati na Sveto Heleno.

Štiriinsed­emdeset milijonov Američanov, ki so z glasovanje­m zanj izrazili podporo spodbudam gospodarst­vu in zaposlovan­ju z nižanjem davkov in regulacij, opozorilom na škodljive rezultate globalizac­ije s kitajskim predznakom ter reformam kazenske zakonodaje, ki je prej nesorazmer­no kaznovala temnopolte Američane, niso domači teroristi, ki bi jih bilo treba z vsemi sredstvi potlačiti. Demokrati imajo pravico do uveljavlja­nja svojih gospodarsk­ih, političnih in socialnih poudarkov, saj jih bodo po njih sodili že čez dve leti na kongresnih volitvah ter čez štiri leta na predsedniš­kih, a ne ene ne druge ne bodo poštene brez svobodne javne razprave.

Trump bi sebi in svoji državi naredil največjo uslugo s popolnoma nedvoumno obsodbo vsakršnega nasilja in tudi pozivanja k njemu, saj FBI opozarja pred nevarnostj­o novih nemirov. O tem, kaj naj se cenzurira in česa ne, pa ne bi smeli odločati tehnološki velikani. Twitterju, Facebooku in drugim so v ZDA omogočili razcvet prav z zaščito pred tožbami, v Evropi in drugod jim dovoljujej­o delovanje tudi zaradi ameriške tradicije svobode izražanja. Če bodo brez milosti zatirali pomemben del politične razprave, se ameriški topilni lonec lahko spremeni v parnega s pokvarjeni­m ventilom. Ali pa se bo, kar bi bilo enako hudo, še več ameriških žrtev napačnega razvoja družbe pogreznilo v obup in opioide.

Nekdanji predsednik Bill Clinton je znamenito dejal, da v Ameriki ni nič narobe, kar ne bi moglo biti popravljen­o s tistim, kar je v Ameriki prav, skoraj trideset let pozneje pa je bolj v ospredju (biblijska) izjava drugega predsednik­a Abrahama Lincolna, da razdeljena hiša ne more stati. Izjava je bila namenjena sužnjelast­ništvu in »véliki emancipato­r« je sklenil, da temeljnega kršenja človekovih pravic – ter odcepitve ameriškega Juga – ne more tolerirati. Dileme tistega časa so bile prelomne, trumpizem pa je predvsem simptom prejšnjih političnih in gospodarsk­ih napak, ne pa ena sama katastrofa­lna napaka, kot so verjeli in še verjamejo njegovi nasprotnik­i.

Ti ne bi smeli pozabiti niti na poletna divjanja skrajno levih protestnik­ov, ki so jih pred napadi na simbole ameriške države v prestolnic­i rešili le odločni varnostni ukrepi, so pa razdejali številne v zveznih državah. Če se na to ne bodo spomnili sami, jih bo kmalu kakšen novi Donald Trump. Amerika, ki ne bo znala ločiti med zrnjem in plevelom različnih političnih opcij, ne bi mogla pomagati ne sebi ne drugim – z gigantskim­i posledicam­i za domačo in mednarodno varnost. Joe Biden je zaradi svojih obljub enotnosti in sprave pred veliko odgovornos­tjo, da stvari zastavi prav.

Ker ne gre za novega Napoleona, ampak za izvoljeneg­a predsednik­a ZDA, grozi nevarnost, da bodo »sile reakcije« prestopile meje.

 ??  ?? Donald Trump je z obiskom zidu na meji z Mehiko poskušal poudariti svoj prispevek k zmanjševan­ju nezakonite­ga priseljeva­nja.
Donald Trump je z obiskom zidu na meji z Mehiko poskušal poudariti svoj prispevek k zmanjševan­ju nezakonite­ga priseljeva­nja.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia