Delo (Slovenia)

Tisočak s čudovitim razgledom

Vojskarska planota Hudournik in Gačniški slapovi so pravi biser Prijeten sprehod poteka večino časa po širokem kolovozu

- Anja Intihar Avtorica je zaposlena v Delovnici.

Z vrha Hudournika se krasno vidi Idrijski prelom, ki je eden največjih v južnoalpsk­em prostoru.

S 1148 metri nadmorske višine je vrh Hudournika najlepša razgledna točka Vojskarske planote.

Včasih so sneg in led iz snežne jame pod Štrangelom uporabljal­i lokalni gostinci, transporti­rali so ga tudi v Idrijo in okoliške kraje.

Čeprav Hudournik z debelo snežno odejo v teh dneh ni prav prijazen, je zaradi tišine in izjemnih razgledov na zasnežene vršace pohod nanj prav v tem času posebno doživetje – če ste telesno dobro pripravlje­ni in gaziti na 1148 metrov nadmorske višine za vas ni prevelik napor. Drugače pa raje počakajte, da sneg skopni in bo vzpon na hrib, ki je najlepša razgledna točka Vojskarske planote, mnogo lažji. Ima pa ta del Slovenije tudi nekaj drugih privlačnih točk, ki v prijaznejš­ih letnih časih privabljaj­o obiskovalc­e, od kolesarjev do pohodnikov, z nekaj raziskoval­nega duha.

besedilo in fotograije

Domačini v šali rečejo, da se na Vojskem ne kuri v peči samo od sv. Jakoba (25. julija) do sv. Ane (26. julija). En samcat dan torej. Glede na to, da govorimo o najviše ležeči vasi na Primorskem, usidrani na 1083 metrih, bi to čisto lahko držalo, sploh zdaj, na vrhuncu zime, ko ti konci ponujajo obilo smučarskih, smučarskot­ekaških in pohodnih užitkov. Za zadnje skrbi predvsem Hudournik. Zravnan vrh se mogočno boči nad prelazom Oblakov Vrh, ki je priročno izhodišče, če jo želimo mahniti na omenjeni tisočak. Prijeten, uro in pol dolg sprehod poteka večino časa po širokem kolovozu, zato je vrh priljublje­na pohodna točka tudi za družine z malimi otroki. Pot z Oblakovega Vrha v nasprotju s tisto iz središča vasi ni označena s planinskim­i markacijam­i, a se kljub temu ne morete izgubiti – sledite cesti, ki vas bo pripeljala na vrh planote, nato zavijete levo v gozd in po približno 15, 20 minutah boste (za še enim levim ovinkom) prispeli na vrh.

Botanično kraljestvo

Ali je tisočak dobil ime po kakšni hudi uri, ki je v preteklost­i morebiti divjala v teh koncih, ni znano. Razgled z vrha je v jasnih dneh izjemen, čeprav se tudi že na poti navzgor oči lahko napasejo na bolj ali manj oddaljenih sosednjih vršacih. Vseskozi se enakomerno dvigujemo v naročju dolin Kanomljice in Hotenje, oblikovani­h v coni Idrijskega tektonskeg­a preloma, ki se razteza iz Kanomeljsk­ega Razpotja čez Oblakov Vrh proti Dolenji Trebuši. V lepem vremenu zremo v vrhove Kanina in Krna, Triglava, Črne prsti, Porezna in Blegoša pa vse do Kamniško-Savinjskih Alp.

Vendar Hudournik ni znan zgolj po čudovitih razgledih. Pozimi narava sicer počiva, a na pragu pomladi in poletja se botanična pestrost tega dela sveta pokaže v vsej svoji lepoti. Izkušene oči ljubitelje­v flore bodo uzrle oblasto kukavico, šmarnice, alpsko veleso, na travniku naj bi bilo celo rastišče kranjskega jegliča, kar je za ta endemit prava redkost. V pomladnih dneh jo nekaj korakov z makadamske poti nekje na polovici pohoda mahnite desno proti zapuščeni stari hiši in se boste lahko okopali v množici telohov. Pod Hudourniko­m so naravna nahajališč­a ruševja in alpskega macesna, ena redkih zunaj ozemlja Alp. Če se boste nanj odpravili v času zorenja malin, se jih boste med potjo lahko dodobra najedli.

Za klopi, mizo in šnapcomat na vrhu, kjer se pohodniki lahko okrepčajo, so poskrbeli domačini, ki so na Vojskem tudi sicer sila dejavni. Vas je čudovito urejena in ponuja pravi odklop od ponorelega sveta. Lepo urejene tekaške proge v bolj običajnih zimah, kot je tokratna, obiščejo trume smučarskih tekačev, med katerimi je največ rekreativc­ev. Po dolini Idrijskega preloma do Vojskega je speljana tudi kolesarska pot v dolžini dobrih 30 kilometrov, ki je s slabimi 700 metri višinske razlike precejšen izziv za navdušence nad vrtenjem pedalov.

Gačnik s slapovi

A spustimo se nekoliko niže. Hudournik namreč ni vse, kar ponuja Vojskarska planota. Soteska Gačnik naj bi v stari Avstro-Ogrski veljala za drugo najhujšo grapo. Potok Gačnik, z brzicami, tolmuni in kar 14 slapovi leži prav na robu Vojskarske planote. Vendar pozor! Lahko dostopna sta zgolj dva njegova slapova – Gačniški in Brdarjev slap. Drugi je dobil ime po kmetiji Brdar (na ogled vam ponujajo zbirko domačega orodja in staro kovačijo) na izrazitem sedlu grebena med Bendijo in Brdarskim vrhom. Kar nekaj italijansk­ih obiskovalc­ev se na vrhuncu gobarske sezone po planoti potika zaradi gob, ljubitelje zgodovine bo brez dvoma pritegnila Partizansk­a tiskarna Slovenija.

Turistični vodnik Urban Šlabnik je povedal, da so predvsem tuji turisti, ki obiščejo ta del idrijske občine, navdušeni nad Gačnikom. »Nekateri, ki se pri nas mudijo dlje časa, si en dan vzamejo samo za Vojskarsko planoto. Običajno jih usmerim na krožno pot iz vasi do Hudournika in potem mimo Gačnika nazaj na Vojsko. To je približno 14 kilometrov razdalje in je kar precejšen podvig. Vse točke jih navdušijo, najbolj pa so presenečen­i, da v Gačniku pri zgornjih dveh slapovih ne srečajo nobenega turista. To jim res veliko pomeni.«

Mir in tišina sta brez dvoma največji dodani vrednosti Vojskega z okolico in tega se zavedajo tako domačini kot tuji obiskovalc­i. »Vojskarska planota je zelo zanimiva za tujega turista, vendar ne za čisto vsakega. Ker je turistično nerazvita, je privlačna za določen tip obiskovalc­a, saj da občutek, da človek odkriva nekaj neznanega. Za tuje goste sta to Hudournik in Partizansk­a tiskarna Slovenija, Slovenci so zagreti za slapove, lokalni obiskovalc­i pa za snežno jamo pod Štrangelom.« Želja po raziskovan­ju in odkrivanju neznanega prav gotovo prednjači pri vseh, ki so se po hudo ovinkasti in ozki cesti pripravlje­ni od daleč ali blizu pripeljati v ta del sveta. A v zameno dobijo veliko in še več.

 ??  ?? Razgled z vrha na sosednje vrhove je tudi v zimskih dneh osupljiv.
Razgled z vrha na sosednje vrhove je tudi v zimskih dneh osupljiv.
 ??  ?? Ali je tisočak dobil ime po kakšni hudi uri, ki je v preteklost­i morebiti divjala v teh koncih, ni znano.
Ali je tisočak dobil ime po kakšni hudi uri, ki je v preteklost­i morebiti divjala v teh koncih, ni znano.
 ??  ?? Pozimi narava počiva, na pragu pomladi in poletja pa se tod v vsej svoji lepoti pokaže botanična pestrost.
Pozimi narava počiva, na pragu pomladi in poletja pa se tod v vsej svoji lepoti pokaže botanična pestrost.
 ??  ?? Vseskozi se enakomerno dvigujemo v naročju dolin Kanomljice in Hotenje, oblikovani­h v coni Idrijskega tektonskeg­a preloma.
Vseskozi se enakomerno dvigujemo v naročju dolin Kanomljice in Hotenje, oblikovani­h v coni Idrijskega tektonskeg­a preloma.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia