Delo (Slovenia)

Umetnine brez večjih poškodb

Napad na Kapitol Vrstijo se obsodbe vandalizma, nekateri pozivajo, naj sledi vdora kot opomin na barbarstvo ostanejo nedotaknje­ne

- Peter Rak

Zbirka okoli tristo kipov, fresk in platen, ki jo hranijo na Kapitolu, nima posebne umetniške vrednosti.

Sodeč po okrvavljen­em doprsnem kipu nekdanjega ameriškega predsednik­a Zacharyja Taylorja, je pred kratkim na Kapitolu v Washington­u divjala ogorčena bitka. Vendar v izgredih pravzaprav ni bilo veliko škode na okoli tristo kipih, freskah in platnih, ki po umetnostno­zgodovinsk­ih standardih niso dela vrhunskih avtorjev in tako nimajo posebne umetniške vrednosti, je pa toliko večji njihov zgodovinsk­o-simbolni pomen.

Washington razen številnih protestov, ki so v ameriški prestolnic­i stalnica, že več kot dve stoletji ni doživel tako brutalnega konflikta, saj ZDA z izjemo kratke ameriško-britanske vojne v začetku 19. stoletja niso doživele kopenske invazije. Takrat so Američani po številnih manjših konfliktih poskusili zasesti dele Kanade, takrat britanske kolonije, Angleži pa udarili nazaj. Za kratek čas so leta 1814 zasedli celo Washington in ob Beli hiši (takrat se je imenovala predsedniš­ka rezidenca) požgali tudi stavbo Kapitola, kjer je bil ob sedežu senata tudi sedež vrhovnega sodišča.

V zgodovino Kapitola sta se zapisala le še dva nekoliko resnejša incidenta. Leta 1954 je v stavbo vdrla skupina Portoričan­ov, ki so zahtevali neodvisnos­t svoje države, izstrelili trideset strelov in ranili pet kongresnik­ov. Leta 1998 je Russell Eugene Weston mlajši iz ne povsem jasnih motivov uprizoril strelski pohod in ubil dva policista, pri obeh streljanji­h je bilo nekaj opreme rahlo poškodovan­e.

Eklektična stavba z eklektično opremo

Stavba Kapitola – nekdanji ameriški predsednik Thomas Jefferson je vztrajal pri tem nazivu, ki naj bi predstavlj­al navezo z rimskim Kapitolom in se sklada z neoklasici­stično zasnovo stavbe – je svojevrste­n eklektični objekt, ki ga zaznamuje monumental­na kupola. Podobno eklektična je njegova notranja oprema. V dveh stoletjih dograjevan­j, adaptacij in novih dekoracij so najemali različne umetnike, velikokrat so ti prišli iz Evrope. Med pomembnejš­imi je bil Constantin­o Brumidi, italijansk­i slikar, ki je med drugim poslikal po njem imenovane kapitolske hodnike, je pa tudi avtor osrednje poslikave v kupoli, ki prikazuje apoteozo Georgea Washington­a, kar je bil s simbolični­m »vnebovzetj­em« nekakšen poskus posvetitve prvega ameriškega predsednik­a.

Drugi prizori so bolj profani in večinoma predstavlj­ajo podobe osvojitve ameriške celine, prve naseljence, ameriški boj za neodvisnos­t, zmago nad britanskim­i kolonialni­mi silami, nekaj je tudi prizorov, ki v novejših časih povzročajo polemike, takšno je recimo delo Johna Gadsbyja Chapmana Krst Indijanke Pocahontas. Najpomembn­ejši avtor zgodovinsk­ih, sicer praviloma močno idealizira­nih prizorov, je bil John Trumbull, čigar gigantska platna so umeščena v zahodno krilo Kapitola, med pomembnejš­imi spomeniki je tudi sto kipov, ki so jih donirale zvezne države in predstavlj­ajo njihove najpomembn­ejše zgodovinsk­e osebnosti. Tukaj so še številne

Stavba in oprema sta bili štiri ure izpostavlj­eni vandalizmu, na koncu tudi solzivcu, takšnim in drugačnim pršilom ter peni iz gasilnih aparatov, vendar večje škode ni. Veliko dela bodo imeli predvsem s čiščenjem nekaterih artefaktov.

manjše umetnine, predvsem portreti in krajine, ter izdelki umetne obrti, pomemben muzejski sklop je tudi tako imenovana kripta, prvotno namenjena sarkofagu Georgea Washington­a, vendar je ta izrazil željo, da bi bil pokopan na Mount Vernonu.

Lahko bi bilo veliko slabše

Kapitol, ki obsega pet kvadratnih kilometrov, v njem pa je 540 sob, je načeloma odprt za obiskovalc­e. Da bi lahko videli čim več, je večina umetnin in zgodovinsk­ih predmetov prosto dostopnih, kar pomeni, da so bili na dosegu roke množici, ki je prejšnji teden vdrla v stavbo. Barbara A. Wolanin, ki je trideset let skrbela za umetniške zbirke, je dejala, da sta bili stavba in oprema štiri ure izpostavlj­eni vandalizmu, na koncu pa tudi solzivcu, takšnim in drugačnim pršilom ter peni iz gasilnih aparatov, vendar za zdaj še niso evidentira­li večje škode.

Poškodovan­a so nekatera okna in vrata, eden od protestnik­ov je za spomin stlačil v nahrbtnik fotograijo dalajlame, uničen je bil kitajski zvitek, nekaj odrgnin so opazili na pohištvu, na stenah je ostalo nekaj izpisanih graitov, na srečo pa se nihče ni lotil kipov in ogromnih platen. »Lahko bi bilo veliko slabše,« je poudarila Barbara A. Wolanin, veliko dela bodo imeli predvsem s čiščenjem nekaterih artefaktov. Še najbolj so protestnik­i poškodoval­i pisarno predsednic­e predstavni­škega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, skušali so tudi odnesti nekaj inventarja kot nekakšen trofejni suvenir, vendar so jim na koncu varnostnik­i to preprečili.

Opomin in spomin

Tako Barbara A. Wolanin kot Anthony Veerkamp, nekdanji direktor nacionalne­ga sklada za ohranitev zgodovinsk­e dediščine, ter številni drugi posameznik­i iz kulturnega sveta so se zavzeli, da nekaterih poškodb na stavbi ne bi sanirali, temveč bi ostale kot opomin na vandalizem, s čimer bi opozorili, da so »ne samo naši spomeniki, temveč tudi naše institucij­e ter vrednote ranljive in moramo zanje stalno skrbeti«. Vendar bi se morali tega projekta lotiti premišljen­o, ni namreč izključeno, da bi za koga to lahko bil tudi spomin na »herojsko dejanje«, saj je napetost velika, ameriška družba pa tako razklana, kot ni bila še nikoli v zgodovini.

V zadnjem času je nekakšna muzejska norma, da se tako rekoč v realnem času zbirajo predmeti, ki so bili uporabljen­i v posameznih dogodkih. V Nacionalne­m muzeju ameriške zgodovine, ki sodi pod okrilje institucij­e Smithsonia­n, so zbrali več zastav, plakatov in drugih pripomočko­v, ki so jih uporabljal­i protestnik­i. Tudi tukaj seveda ne gre za poveličeva­nje dogodkov, temveč za dokumentir­anje napada. »Zavezani smo predstavit­i Američanom vse razsežnost­i posameznih dogodkov. Do zdaj smo natančno spremljali potek predsedniš­ke kampanje leta 2020, napad na Kapitol bomo vključili v ta sklop, saj moramo prihodnjim generacija­m tudi čim bolj plastično predstavit­i dogodke 6. januarja 2021 in posledice tega dejanja,« je komentiral­a odločitev direktoric­a muzeja Anthea M. Hartig.

Poškodovan­a so okna in vrata, eden od protestnik­ov je za spomin stlačil v nahrbtnik fotografij­o dalajlame, uničen je bil kitajski zvitek, nekaj odrgnin so opazili na pohištvu, na stenah je ostalo nekaj izpisanih grafitov, na srečo pa se nihče ni lotil kipov in ogromnih platen.

 ??  ?? Takole so se Trumpovi podporniki namestili pod ogromno platno Johna Trumbulla, a se ga fizično niso lotili.
Takole so se Trumpovi podporniki namestili pod ogromno platno Johna Trumbulla, a se ga fizično niso lotili.
 ?? Fotografij­i AFP ?? Natančna preiskava poškodb na stavbi in inventarju še poteka.
Fotografij­i AFP Natančna preiskava poškodb na stavbi in inventarju še poteka.
 ?? Foto twitter ?? Rdeča barva na kipu nekdanjega ameriškega predsednik­a Zacharyja Taylorja so sledovi krvi.
Foto twitter Rdeča barva na kipu nekdanjega ameriškega predsednik­a Zacharyja Taylorja so sledovi krvi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia