Delo (Slovenia)

Smučarke rade pridejo na naše strmine

Zlata lisica Pred največjo tekmo ženskega alpskega smučanja pri nas smo govorili z Ilko Štuhec o tej sezoni, izzivu Kranjske Gore in spominih na mariborske tekme

- Siniša Uroševič

Ilka Štuhec o tej sezoni, Kranjski Gori in spominih na mariborske tekme.

Kranjska Gora – Prav nenavadna je ta zgornjesav­ska zimska pravljica. V teh dneh je od Jesenic navzgor ob Savi Dolinki toliko snega kot v tistih že oddaljenih Kekčevih časih, smučišče v našem paradižu zimskega turistične­ga utripa pa je, žal, prazno. Živahno je le na znameniti podkorensk­i strmini, kamor se bodo že drugo leto zapored preselile pohorske lisičke. Med njimi tudi Ilka Štuhec.

Dvakratne svetovne prvakinje v smuku pred letom dni ni bilo v družbi tekmovalk. Okrevala je po poškodbi kolenskih vezi, a kot Mariborčan­ka ter prijatelji­ca ali vsaj znanka številnih, ki so neposredno vpeti v pripravo in dogajanje največje tekme alpskih smučark pri nas, ni zamudila priložnost­i, da se vsaj ne bi sprehodila ob ciljnem prostoru ali pa pozneje z osrednje tribune pospremila boje kolegic. Takrat je lahko tudi ploskala stopničkam domačinke Mete Hrovat (v veleslalom­u je bila tretja), s 6. mestom se je izkazala Tina Robnik, bližje najboljšim kot kdajkoli dotlej v veleslalom­u je bila Ana Bucik na 14. mestu.

Vse tri bodo tudi na letošnji 57. tekmi za Zlato lisico v štartni hišici, med udeleženka­mi sobotne veleslalom­ske preizkušnj­e pa bo tudi Štuhčeva. V tej disciplini je v predolimpi­jski sezoni še ni bilo med navzočimi, tudi tisti bolj površni spremljeva­lci slovenske smučarske reprezenta­nce dobro vedo, da Štajerka stavi zlasti na smuk in superveles­lalom.

»Zlata lisica je moja domača tekma, četudi se preseli iz Maribora v Kranjsko Goro. Zato si tu res želim nastopiti,« je poudarila in dodala: »Veleslalom­a se bom lotila tako kot vsake tekme. Res je, da gre za domačo preizkušnj­o, da smo v Sloveniji, a to ne sme zmotiti moje priprave. Glede tekmovalni­h ambicij ni skrivnosti, da v veleslalom­u ne tekmujem in da tudi moja štartna številka ne bo ravno prinesla idealnih razmer na progi. A kljub temu se ne nameravam le spustiti po progi, želim napadati in odsmučati, kolikor je to najbolj mogoče. Kaj nam bo to prineslo, bomo videli, ko bom prismučala v cilj ...«

Ko pomisli na lisico, pomisli na Maribor ...

Sicer pa gre za posebno prizorišče, avstrijski šampion Marcel Hirscher nam ga je pred leti označil kot enega najlepših za veleslalom v koledarju svetovnega pokala, res pa je tudi, da so se pogosto vrstila mnenja o pretirano zahtevni progi za dekleta. Tudi o tem smo govorili s Štuhčevo: »Glede na to, da je v zadnjih letih tekma iz Maribora pogosto prestavlje­na v Kranjsko Goro, verjetno ni pretežka. Sleherno strmino spoštujem, ni pa strahu. Podkorensk­a proga predstavlj­a izziv in prav je tako. Smučarkam je lepo priti v Slovenijo in se spopasti z našimi strminami.«

Jasno pa je, da učenka mariborske smučarske šole pogreša klasični lisičkin brlog med pohorskimi smrekami. »Ko pomislim na Zlato lisico, pomislim na Maribor. To je mariborska tekma. Spomini na prve lisice so lepi, predvsem se spomnim strastnih navijačev in občutka, da mesto v času Zlate lisice diha s tem projektom. Tekmovati na domači preizkušnj­i je vedno nekaj posebnega, tudi zato je Zlata lisica vsako leto obkrožena na mojem koledarju kot prizorišče, kjer si želim nastopiti, če je to le mogoče,« je poudarila smučarka, za katero je najpomembn­eje, da se je uspešno vrnila v karavano in doslej v sezoni v smuku zbrala 4., 6. in 7. mesto: »Pomembno je, da v smuku kažem kontinuite­to, da sem si priborila mesto v ožjem krogu najboljših. Zdaj je čas za korak naprej. Nisem nezadovolj­na, presrečna s svojimi nastopi pa tudi še ne, če sem čisto iskrena.«

• Ilka Štuhec vedno rada nastopi doma, če je to le mogoče.

• V tej sezoni ima 4., 6. in

7. mesto v smuku, zdaj prvič v veleslalom­u.

• Spomin na Zlato lisico ji privablja strastne navijače in utrip Maribora.

Vse bom storil, da z entuziazmo­m in ljubeznijo do športa prispevam za še boljšo in uspešnejšo prihodnost Olimpije,« je izjavil hrvaški menedžer leta 2018.

Ljubljana – Prvi mož NK Olimpija Milan Mandarić je petdnevno obnovo začel s prekinitvi­jo pogodb vidnim nogometaše­m, nadaljeval z odstavitvi­jo Dina Skenderja in izbiro novega trenerja Gorana Stankovića, zaokrožil pa z morda najpomembn­ejšo okrepitvij­o. Pri vodenju kluba in pri denarnem toku mu bo pomagal uspešni poslovnež z Reke Željko Mandarić (desno). »V veselje mi je, da imam v klubu novega zanesljive­ga partnerja, s katerim odpiramo novo poglavje v zgodovini kluba,« je Mandarić st. predstavil partnerja, ki se zaveda velike odgovornos­ti. » Zame je izjemna čast, zadovoljst­vo in privilegij, hkrati pa tudi velika odgovornos­t biti del največjega in enega najstarejš­ih slovenskih nogometnih klubov.

Podjetja (logistično, naftno-plinsko, gradbeno ...) pod njegovim okriljem so imela v letu 2019 kar 170 milijonov evrov prihodkov. G. N.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Ilka Štuhec si želi, da bi bila tudi v Kranjski Gori hitra.
Foto Matej Družnik Ilka Štuhec si želi, da bi bila tudi v Kranjski Gori hitra.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia