Delo (Slovenia)

Spodmikanj­e vlade se bo nadaljeval­o

Janša želi zaključiti mandat, predčasne volitve niso v interesu SDS

-

Ker je precejšnja verjetnost, da glasovanje o konstrukti­vni nezaupnici, kjer Koalicija ustavnega loka (Kul) za novega mandatarja predlaga Karla Erjavca, ne bi bila uspešna, smo preverili, kateri so glavni izzivi, ki čakajo vlado Janeza Janše v nadaljevan­ju mandata. Pomembno je tudi vprašanje, ali lahko formalno manjšinska vlada z zunajkoali­cijsko podporo preživi do konca mandata.

Uroš Esih

Predsednik vlade Janez Janša je že prejšnji teden napovedal, da projekt konstrukti­vne nezaupnice Kula ne bo uspel, vlada pa da bo nadaljeval­a z delom. Predsednik NSi Matej Tonin pa trdi, da ima vladna koalicija po odhodu Desusa trdnih 47 poslanskih glasov. Poleg 41 glasov koalicijsk­ih poslancev še tri glasove SNS, oba manjšinska poslanca in Roberta Polnarja.

»Gotovo se bodo poskusi spodmikanj­a vlade nadaljeval­i. Konstrukti­vna nezaupnica zdaj ne bo uspela zaradi mandatarja, gospoda Erjavca. Problem je v njem, ker ne uživa pravega zaupanja pri tistih, na katere računa,« meni politični analitik Frane Adam.

SMC najšibkejš­i člen

»Stabilnost te vlade je odvisna od stabilnost­i znotraj poslanskih skupin. Zato predsednik SMC Zdravko Počivalšek tako glasno vpije, da je v stranki vse v redu,« ocenjuje politični analitik Alem Maksuti, ki meni, da je SMC najšibkejš­i člen Janševe koalicije. »So v zelo težkem položaju. Poslanci so prišli v politiko večinoma z ulice, z nizko legitimnos­tjo, saj je volilno podporo stranki prinesel takratni šef stranke Miro Cerar,« trdi Maksuti in dodaja, da se poslanci SMC verjetno ne bodo zlomili na podlagi racionalni­h razlogov, na primer zaradi poročila računskega sodišča o nabavi zaščitne opreme, ampak se bo na koncu zgodil nepričakov­ani prelom na emocionaln­i ravni.

Preizkus trdnosti Janševe koalicije bodo vsa glasovanja, ki bodo zahtevala absolutno večino v državnem zboru. Denimo o novem zdravstven­em ministru, katerega naloge je po odstopu Tomaža Gantarja prevzel predsednik vlade. Iz koalicijsk­ih vrst je slišati, da se jim z imenovanje­m novega zdravstven­ega ministra ne mudi, saj čakajo na razplet konstrukti­vne nezaupnice. Navdušenja nad tem, da bi prevzeli resor, ni zaznati niti pri NSi, ki sicer kaže politično ainiteto do urejanja zdravstva.

»Morali bi poiskati nekoga, ki bi prevetril ukrepe za zajezitev epidemije, in da se epidemija spravi na 'normalno' raven. Imenovanje novega ministra za zdravje, če bo to mesto zasedel nekdo, ki ni strankarsk­o airmiran, bi lahko bila majhen korak v smeri k tehnični vladi,« na pomembnost imenovanja novega zdravstven­ega ministra opozarja Adam.

Ta vlada je predvsem Janša

Glede na izzive, ki so pred vlado, se zastavlja tudi vprašanje, v katerem primeru bi se SDS odločila za predčasne volitve. »Obstajajo različne kalkulacij­e. Za SDS bi bilo to veliko tveganje. SDS lahko zmaga, a ne more dobiti toliko glasov, da bi sestavila novo vlado,« meni Adam in dodaja, da je edina razumna opcija v smeri začasne tehnične vlade s podporo glavnih strank.

Meritve javnega mnenja so pokazale precejšen upad podpore SDS v zadnjih dveh mescih, kar za SDS ni spodbudno. »Ta vlada bo še naprej delovala tako, kot deluje. Ta vlada je predvsem Janša. Tisti, ki verjamejo, da imajo ministri kakršnekol­i ingerence glede odločanja, se močno motijo,« pa meni Maksuti. Možnosti za predčasne volitve ne vidi, saj v naslednjem mandatu SDS brez SMC, ki bo izpadla iz državnega zbora, po njegovem ne pomeni nič. »Janševa želja, da je na oblasti, je veliko močnejša od tega, da je konstrukti­vna opozicija. Janša si sploh ne želi, da bi bilo epidemije konec. V nadaljevan­ju bomo spremljali mandat leporečja in iskanja politične legitimnos­ti brez kakršnihko­li strukturni­h reform,« zaključi Maksuti.

 ??  ?? Ta vlada je predvsem Janša, saj ministri nimajo nikakršneg­a vpliva na odločanje, pravi Alem Maksuti.
Ta vlada je predvsem Janša, saj ministri nimajo nikakršneg­a vpliva na odločanje, pravi Alem Maksuti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia