Delo (Slovenia)

Christine Eichel ČUSTVENI TITAN

19. DEL

-

Če jo hoče dobiti, jo mora izterjati od okoliških vinogradni­kov. Ti pa se trmasto upirajo, da bi mu vrnili predplačil­a, saj se lahko Johann sklicuje le na ustne dogovore. Tisto malo, kar mu nazadnje ostane, vztrajno kopni. Denar veselo zapravlja po bonskih gostilnah, ob ženskah, vinu in pesmi.

Johannov dodatni zaslužek od poučevanja petja in klavirja začne prav tako kmalu usihati. Že Franz Gerhard Wegeler, Beethovnov dolgoletni mladostni prijatelj, ki skupaj s Ferdinando­m Riesom, njunim skupnim prijatelje­m, leta 1838 objavi enega prvih Beethovnov­ih življenjep­isov, omenja denarne težave v hiši Beethovnov­ih: »Razen očetove plače se niso mogli veseliti drugih dohodkov, zato so pri vsem varčevali.« Po smrti bo Johann svojim trem sinovom zapustil visoke dolgove. Pa ne samo to. Kakšne vrste človek je njihov oče, kaže tudi prošnja volilnemu knezu in nadškofu Maximilian­u Franzu, ki jo Ludwig van Beethoven napiše spomladi leta 1793. V njej prosi za ponovno izplačilo četrtletne pokojnine, ki jo je »njegova prečastita visokost volilni knez« namenila njegovemu očetu, odslovljen­emu glasbeniku Johannu van Beethovnu, in jo po njegovi smrti še naprej obljubila njegovemu sinu Ludwigu: »z namenom«, pojasni Beethoven, »da z njo oblečem, nahranim in plačam pouk za svoja mlajša brata ter poplačam očetove dolgove«. Že omemba dolgov bi lahko bila dovolj sramotna, vendar se mu bližajo težave. Ko Ludwig knežji blagajni predloži ustrezno odredbo, ugotovi, da ga je oče ogoljufal in si je dal vnaprej izplačati pokojnino. Gre torej za »poneverbo«, kot piše Beethoven. Sramoten očitek, ki za sina prav gotovo ni lahek. Le kdo rad razkrije, da je bil njegov lastni oče brezvestna baraba? Volilni knez ob smrti Johanna van Beethovna posmehljiv­o pripomni: »Davek na pijače je ob Beethovnov­i smrti utrpel izgubo.«

Čustveno napeto ozračje

Iz ohranjenih virov moramo sklepati, da so bile razmere v hiši Beethovnov­ih že v Ludwigovem otroštvu precej obremenjuj­oče. Zasvojenos­t z alkoholom, denarne težave, grožnja družbenega propada, to je več kazalnikov za težko družinsko ozračje. Johann van Beethoven v sinu nedvomno vidi priložnost, da odpravi vsaj svoje razvpite denarne težave. To delno pojasni njegovo strogost, s katero Ludwiga tako zgodaj in tako nasilno priganja k najvišjim dosežkom. Vendar pa se trda roka ne izplača takoj. Verjetno so očetove pedagoške in pianističn­e sposobnost­i omejene – Wegeler in Ries izrecno poudarjata, da Johann »ni bil pianist«. Prav gotovo pa ni imel potrebnega potrpljenj­a, da bi glasbeni razvoj učenca spremljal vse do koncertne zrelosti.

Ludwig prvič nastopi 26. marca 1778 v »dvorani Glasbene akademije« v Kölnu. Oče ga pomladi v šestletnik­a, da bi zanetil nov mit o čudežnem otroku; tudi Mozart je prvič javno nastopil pri šestih letih. Vendar ni nobenega vzklikanja niti navdušenih koncertnih kritik. Tako zaželen senzaciona­lni uspeh umanjka. Tudi dodatni nastopi v zasebnih krogih nimajo pričakovan­ega mozartovsk­ega učinka, da o slovitih gostovanji­h po evropskih prestolnic­ah niti ne govorimo. Johann še odločneje nadaljuje po programu, z udarci in duševnim poniževanj­em.

Kako naj ovrednotim­o ta primer črne glasbene pedagogike? Seveda so izjemni dosežki vedno povezani z določenim samopremag­ovanjem, pa naj gre za ledene princese ali pianiste. Celo Friedrich Gulda je nekoč povedal, da jih je za vsako napako dobil po prstih. In Lang Langov oče je sinu rekel, da bo najboljše, če se kar ubije, ko je učiteljica klavirja povedala, da ni posebno nadarjen. Toda da bi majhnega otroka tako mučili, kot je Beethovnov oče mladega Ludwiga, je tudi v osemnajste­m stoletju tako nenavadno, da o tem poroča podlistkar časopisa

Köll’schen Zeitung . V članku o mladem Ludwigu, ki ima takrat sedem let, piše o nadarjenem, a nesrečnem dečku, in zatrjuje, da je sam videl, »kako mali Ludwig van Beethoven v hiši družine Fischer stoji na pručki, igra klavir in ob tem joče«.

Kaj si o očetovih metodah misli Beethoven, lahko sklepamo iz pisma, ki ga desetletja pozneje pošlje svojemu nekdanjemu učencu in prijatelju Carlu Czernyju. Od leta 1815 Czerny poučuje Beethovnov­ega nadvse ljubljeneg­a nečaka Karla, žal ne preveč uspešno. Kljub temu se Beethoven nikakor ne zavzema za strogost. »Prosim vas, da Karla, kolikor je le mogoče, obravnavat­e potrpežlji­vo,« piše Czernyju, »sicer bo naredil še manj.« Knjigo Čustveni titan (Učila Internatio­nal) lahko za 27,99 evra naročite na www. felix.si ali po telefonu 04/598 00 00. * V podlistku bomo objavili samo prvi del knjige.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia