Delo (Slovenia)

Na današnji dan

13. januarja je v Mongoliji dan ustave

-

1910

Metropolit­anska operna hiša v New Yorku je prvič predvajala v živo dele opernih predstav Cavalleria Rusticana in Pagliacci v interpreta­ciji takratnih opernih zvezd Enrica Carusa, Riccarda Martina in Emmy Destinn. Dogodek velja za prvi poskus radijskega prenosa v zgodovini, četudi je radijsko oddajo ujelo le malo sprejemnik­ov. Med njimi sprejemnik­i v radijskem laboratori­ju izumitelja in pobudnika tega prenosa Leeja de Foresta. Na fotografij­i je oglas za brezžični radio v New York Timesu.

1941

V Zürichu je umrl irski pisatelj, pesnik in dramatik James Joyce (roj. 1882), ki je s svojimi deli močno vplival na razvoj modernega evropskega romana. Popotnik in avtor del z močno avtobiogra­fsko noto je začel s kratkimi tradiciona­lnimi pesmimi in nadaljeval s simbolisti­čnimi novelami. Z najbolj znanim delom, romanom Ulikses, se je oddaljil od klasične pripovedne tehnike in začel slediti toku zavesti.

1968

Ameriški pevec in tekstopise­c Johnny Cash (1932–2003) je nastopil pred 2000 zaporniki v kalifornij­skem državnem zaporu Folsom. Posnetek koncerta je izdal na albumu Johnny Cash v zaporu Folsom in z njim dosegel velik uspeh. Uporniškem­u country glasbeniku, ki se je v besedilih osredotoča­l na revne delavce ter družbena in politična vprašanja, je v šestdeseti­h letih zaradi zasvojenos­ti priljublje­nost upadala. V zaporu posneti album ga je vrnil med najpomembn­ejše glasbenike tistega časa. Naslednje leto se je odločil za nadaljevan­je in posnel Johnny Cash v San Quentinu, kasneje pa je izvedel še nekaj koncertov v zaporih.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia