Delo (Slovenia)

Ni mu bilo treba moriti, lahko bi izbral drugačen izhod

Pravnomočn­a sodba Obramba Franca Hlastana je poskušala na višjem sodišču izpogajati še nižjo kazen od petih let zapora

- Boštjan Celec

Višji sodniki so pravnomočn­o zapečatili usodo 58-letnega Franca Hlastana iz Notranjih Goric, ki je vzel življenje svoji ženi Cirili Hlastan Ribič. Zavrnili so namreč pritožbo obrambe, ki je menila, da je bila zaporna kazen, čeprav je bila Hlastanu izrečena prav pri spodni meji za to kaznivo dejane, še prestroga.

Za uboj naš kazenski zakonik predvideva kazen zapora med petimi in 15 leti. Glede na okoliščine, ki so privedle do družinske tragedije, so sodniki na prvi stopnji Hlastanu torej naložili pet let zapora. Okrožni sodnik Marko Justin je dejal, da je pri sodbi upošteval vse olajševaln­e okoliščine, to je, da gre torej za urejeno in nekonflikt­no osebo, da je dlje časa trpel zaradi ženine odvisnosti, pri zdravljenj­u katere je vseskozi aktivno pomagal. Toda ni mogel mimo tega, da je drugemu vzel življenje, da ji je vzglavnik do zadušitve pet do deset minut potiskal na obraz: »Človeško življenje pa je že v ustavi najpomembn­ejša pravna vrednota in je nedotaklji­vo,« je poudaril Justin.

Oškodovank­a je trpela

Njegovo odločitev je kot popolnoma pravilno ocenil senat višjih sodnikov: Lea Habjanič, Silva Vrebac Ariin in Maja Baškovič. Po njihovem je upošteval vse olajševaln­e okoliščine, celo dejstvo, da je Hlastan vojni veteran. Pravilno pa je ovrednotil tudi oteževalne okoliščine. Tudi po njihovem mnenju je bil Hlastan odločen, da »za vedno prekine ženin tok življenja«, ta pa je ob dušenju kljub vplivu alkohola in psihoaktiv­nih snovi nedvomno trpela. Kot medicinski tehnik bi moral vedeti, da bo trpela, a je izvršitev nadaljeval, in to z veliko mero odločenost­i, da vsemu naredi konec. »Pritožbeno sodišče ne more mimo tega, da bi obtoženi kljub izpostavlj­enosti dolgoletne­mu stresu zaradi ženinih ravnanj lahko vseeno izbral drug način, da se reši«, se s sinovoma odselil drugam in podobno, so prepričani višji sodniki. Francu Hlastanu so torej potrdili kazen pet let zapora, ali jo bo smel prestajati na odprtem oddelku, pa se bo po prihodu na Dob moral pogovoriti s pristojnim­i.

Težave, ki jih je Hlastan skupaj z mladima sinovoma doživljal zaradi žene Cirile Hlastan Ribič, pač ne morejo biti opravičilo za to, da je vzel največjo vrednoto, to je človeško življenje, so si torej kljub morilčevi izpovedi enotni sodniki. »Življenje, ko smo se borili z njeno odvisnostj­o, je bilo neznosno. Nekajkrat je šla na zdravljenj­e in ga nato samovoljno prekinila. Nisem se več znašel, to je bilo tako, kot da so ti zaprta vsa vrata in ti nihče ne pomaga. Razmišljal sem, da bi se ločil, a je bila mati mojih otrok in bolna, zato sem ji stal ob strani in jo vozil k zdravnikom. Njeni dolgovi, da si je kupovala tablete in alkohol, so narasli na sto tisoč evrov. Njena odvisnost nas je vse uničila, ni skrbela za dom, ko je bila doma, je bila omamljena ali v abstinenčn­i krizi. Močno obžalujem, da sem ji vzel življenje, ampak takrat nisem več videl nobenega izhoda,« je dejal pred sodnikom Justinom in pripomnil, da so zaradi oškodovank­inih dolgov morali najeti visok kredit. V svet uživanja alkohola in uspaval naj bi sicer zapadla že pred 20 leti.

Življenje jim je spremenila v pekel

Tudi sinova sta povedala, da je materina odvisnost njihovo življenje spremenila v pekel. Oče po njunih besedah ni bil nikoli nasilen do nje, ves čas naj bi si prizadeval le za njeno ozdravitev, jo spodbujal in vozil v zdravstven­e ustanove. Zaradi materine odvisnosti že več let niso živeli kot družina. Nad njimi je izvajala psihično nasilje, kričala, razbijala ter vanje metala vse, kar ji je prišlo pod roke. Znašli so se v veliki denarni stiski, saj naj bi ves družinski denar zapravila za alkohol in tablete, kupovala naj bi jih tudi na črnem trgu.

Tragedija se je zgodila 3. decembra 2018 v domači hiši. Cirila in Franc sta bila dogovorjen­a, da jo znova pelje na pregled. Že zjutraj je odšla od doma. »Okrog 12.30 je prišla domov v zelo slabem stanju, nato pa takoj spet odšla in se vrnila okrog 14. ure. Očitno je bila v trgovini, saj je s seboj prinesla pivo. Odšla je v zgornje prostore, nato pa sem zaslišal njeno vpitje,« je Hlastan razlagal v preiskavi.

V spalnico se je odpravil preverit, kaj se z njo dogaja. »Stala je ob postelji in vpila, da ne bo šla na zdravljenj­e. Med njenim vpitjem sem se v nekem trenutku zlomil, to je bila posledica dogajanja celotnega tedna,« je še povedal. Porinil jo je na posteljo in pograbil vzglavnik, ovit v PVC-vrečko ...

• Franc Hlastan je zadušil ženo, ki je trpela zaradi odvisnosti.

• On in sinova so pričali o njenem uživanju alkohola in tablet.

• Sodniki niso mogli mimo tega, da je drugemu vzel življenje.

 ?? Foto Marko Feist ?? Franc Hlastan s svojim zagovornik­om, odvetnikom Benjaminom Peternelje­m.
Foto Marko Feist Franc Hlastan s svojim zagovornik­om, odvetnikom Benjaminom Peternelje­m.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia