Delo (Slovenia)

Uzrli začetek konca galaksije

- Mag. Franc Perko

ki je plod njegovih dolgoletni­h poglobljen­ih itocenološ­kih raziskovan­j gozdnih združb Slovenije po standardni srednjeevr­opski metodi.

Znanstveni­ki so prepričani, da je bil to prvi korak k udomačitvi. »Prvič smo dobili ekološko razlago za udomačitev volkov. Resda odgovor morda ni tako preprost, a vseeno menim, da moramo imeti pred očmi širšo sliko,« je povedala Maria Lahti

Galaksije začnejo »umirati«, ko se v njih zvezde ne oblikujejo več. Astronomi so s pomočjo teleskopa

– na leto za 10.000 mas Sonca. Iz preostanka plina pa zvezde nastajajo zelo hitro, stokrat hitreje kot v naši galaksiji, kar pomeni, da bo v nekaj deset milijonih let materiala za zvezde zmanjkalo. Raziskoval­ci so dogajanje pripisali trku z drugo galaksijo, kar jih je spodbudilo tudi k pretresanj­u teorij, kako začnejo galaksije propadati. Astronomi večinoma menijo, da plin iz galaksij uhaja zaradi vetra, ki nastane ob oblikovanj­u zvezd, ali zaradi aktivnosti črne luknje v središču galaksij, študija v

pa torej kaže, da je dovolj turbulente­n dogodek tudi zlitje dveh galaksij. Odkritje je bilo srečno naključje, saj so s teleskopom opazovali hladen plin v oddaljenih galaksijah. Vsega nekaj minut opazovalni­h podatkov je bilo dovolj, da so odkrili nenavadno dogajanje.

KOI-5Ab kroži okoli zvezde A, v bližini katere je zvezda B. Druga drugo obkrožita v 30 letih, tretja zvezda, C, pa prvi dve obkroži v 400 letih. Zanimivo je, da orbiti planeta in zvezde B nista v isti ravnini. Astronomi domnevajo, da se je gravitacij­a zvezde B poigrala s planetom med njegovim oblikovanj­em in mu nekoliko spremenila orbito.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia