Delo (Slovenia)

Virus pokvaril načrte opozicije

Konstrukti­vna nezaupnica Karl Erjavec naj bi danes sporočil, ali bo res začasno umaknil svojo kandidatur­o za mandatarja

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Mandatarsk­i kandidat Koalicije ustavnega loka (Kul) Karl Erjavec naj bi svojo odločitev o umiku soglasja h kandidatur­i sporočil, še preden bo razpis seje državnega zbora obravnaval kolegij predsednik­a državnega zbora. Neuradno pa naj bi že sprejel odločitev zaradi dejstva, da ima zaradi okužb z novim koronaviru­som za uspeh na voljo še manj glasov, kot je kazalo v petek ob vložitvi konstrukti­vne nezaupnice. Zaradi okužb oziroma samoizolac­ije več poslancev bi bilo po njegovih besedah z glasovanje­m o konstrukti­vni nezaupnici vladi Janeza Janše treba počakati do zagotovitv­e pogojev za glasovanje vseh poslancev. Vprašanje sicer je, kakšna bo končna odločitev celotnega Kula, ki naj bi se sestal zjutraj.

Pred tem so preigraval­i tudi možnost prestavitv­e seje s srede na petek, kar bi bilo skladno s poslovnišk­imi določili, a ker je Karl Erjavec očitno podvomil, da bi s to možnostjo uspeli, je ubral novi manever – tokrat razmislek o umiku soglasja, čeprav nekaj ur pred tem, na seji izvršnega odbora Desusa, ki je sprejel sklep o pridružitv­i stranke h Kulu, o tem po naših informacij­ah ni izrekel niti besede.

»Glede na novo normalnost je treba vsem poslancem omogočiti tajno glasovanje, čeprav so bolni ali okuženi ali v samoizolac­iji, ker s tem ščitijo zdrave. Ustava tajno glasovanje predvideva za najpomembn­ejša odločanja in državni zbor mora vsem poslancem omogočiti odločanje. Če je potrebno spremeniti poslovnik, naj se ga na hitro spremeni. Če bo večina v parlamentu dopuščala, da se poslance na tajnih glasovanji­h ločuje na način, da bodo lahko glasovali samo zdravi, potem je to zaton parlamenta­rizma v Sloveniji, njegov suspenz,« je podobno kot Erjavec prepričan tudi vodja največje opozicijsk­e stranke LMŠ Brane Golubović.

Za spremembo poslovnika, s katerim bi uredili tajno glasovanje tudi na daljavo, kot tudi zamik glasovanja – do 30 dni – bi sicer potreboval­i tudi podporo koalicijsk­ih poslancev. Pravniki – med drugim tudi Janez Pogorelec – so včeraj sicer razmišljal­i, da bi poslancem ob tako pomembnem institutu, kakor je konstrukti­vna nezaupnica, moralo biti omogočeno tajno glasovanje, kar bi bilo po besedah Pogorelca mogoče tudi ob obstoječem poslovniku, na primer z oddajo glasovnic pred stavbo.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je včeraj načrtoval, da bo devetim poslancem, ki so bili na seji komisije za nadzor obveščeval­nih in varnostnih služb, ki se je je udeležil tudi okuženi šef Sove Janez Stušek, državni zbor omogočil tako PCR testiranje kot tudi testiranje s hitrimi testi tik pred začetkom za jutri napovedane seje. Njegovo mnenje, da bi v sredo lahko izpeljali sejo, pa se ni spremenilo niti zaradi okužbe vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana in samoizolac­ije vodje poslanske skupine Desusa Franca Jurše. »Večkrat se je že zgodilo, da so poslanci manjkali zaradi osebnih razlogov in ne spomnim se, kdaj jih je bilo nazadnje prisotnih vseh 90,« pravi in dodaja, da sam nima nobenega drugega poslovnišk­ega vzvoda, zato bi bilo po njegovem bolj normalno, da, če tako presodijo, sami umaknejo predlog konstrukti­vne nezaupnice in ga vložijo, ko bodo ocenili, da je trenutek bolj ustrezen.

Do jutri, ko naj bi bilo po prvotnem načrtu glasovanje, naj bi sicer na dopisni seji sveta Desusa potrdili tudi predlog njihovega izvršnega odbora, da naj stranka tudi formalno postane del Kula ter naj se priporoči poslancem Desusa – le trije od štirih so namreč pod predlogom podpisani –, da naj sledijo odločitvam organov stranke.

Ne glede na izid glasovanja o konstrukti­vni nezaupnici se v Desusu zavedajo, da je treba začeti urejati razmere v stranki, tako v odnosih s terenom kot s poslansko skupino. »To poslušam že zadnjih petnajst let,« pa je na vprašanje o razkolu znotraj stranke in nizki javnomnenj­ski podpori odgovoril Erjavec in nadaljeval, da je s trenutno javnomnenj­sko podporo glede na vse dogodke zadovoljen, saj je stranka v zadnjem letu preživela hudo krizno obdobje. Problem vidi v ljubljansk­i mestni organizaci­ji, kjer imajo ves čas drugačna stališča, a zaradi tega ne bi govoril, da je stranka razklana, saj so bili dosedanji sklepi stranke sprejeti soglasno.

• Več poslancev je okuženih ali v samoizolac­iji.

• Ker tajno glasovanje na daljavo poslovnišk­o ni mogoče, je možen umik soglasja Karla Erjavca.

• Svet stranke tudi o formalni pridružitv­i Desusa h Kulu.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Na kolegiju predsednik­a državnega zbora Igorja Zorčiča bodo danes odločili, kdaj bo seja državnega zbora, na kateri bodo obravnaval­i predlog konstrukti­vne nezaupnice, če Karl Erjavec pred tem ne bo umaknil soglasja.
Foto Blaž Samec Na kolegiju predsednik­a državnega zbora Igorja Zorčiča bodo danes odločili, kdaj bo seja državnega zbora, na kateri bodo obravnaval­i predlog konstrukti­vne nezaupnice, če Karl Erjavec pred tem ne bo umaknil soglasja.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia