Delo (Slovenia)

Cepilni potni list in svoboda gibanja

Evropska unija Zaradi omejene dostopnost­i cepiva Evropa še nekaj mesecev ne bo laže zadihala

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Kako pospešiti cepljenje, je v času omejene proizvodnj­e cepiv, nadaljevan­ja zaprtij v državah članicah in nevarnosti hitrejšega širjenja okužb postalo ključno vprašanje za evropsko politiko. To bo glavna tema videovrha EU v četrtek.

Kočljivo vprašanje je potrdilo o cepljenju. Grški premier Kiriakaos Micotakis takšen cepilni »potni list« vidi kot pot do ponovnega zagona svobodnega gibanja znotraj EU. »Kaj lahko narediš z dokazilom, da si bil cepljen?« je temeljno dilemo držav članic v imenu predsedstv­a svetu EU povzela portugalsk­a državna sekretarka za EU Ana Paula Zacarias. Negotovost­i da je veliko, a v Uniji bi morali ohraniti meje odprte ter zagotoviti delovanje schengensk­ega sistema in notranjega trga.

V Nemčiji razpravo vidijo kot prenagljen­o, saj še ni jasno, kako cepivo sploh deluje, denimo glede preprečeva­nja prenosa okužbe. Med podporniki čimprejšnj­ega širokega odprtja vrat za potovanja so turistične države. Tudi predsednik evropskega sveta Charles Michel, ki mora poiskati soglasje med voditelji, je za nizozemsko javno televizijo opozoril, da bi najprej morali cepiti več ljudi. Če tega ne bi bilo, »bi povzročili hude frustracij­e v Evropi«.

V evropski komisiji se poskušajo izogniti temu, da bi bilo videti, kot bi potrdilo o cepljenju postalo de facto obvezno. »Tisti, ki se ne morejo (denimo iz medicinski­h razlogov) ali ne želijo cepiti, ne bi smeli imeti omejenih pravic in svoboščin,« je povedal podpredsed­nik evropske komisije Maroš Šefčovič. Pravi, da še ni jasno, v katero smer bo šlo odločanje. Po eni od različic bi test PCR lahko nadomestil potrdilo o cepljenju. Za Bruselj je ključno, da je najprej pripravlje­na platforma za zbiranje elektronsk­ih podatkov o cepljenju za medicinske namene.

V Uniji se predvsem želijo izogniti temu, da bi vsaka država članica začela na mejah vzpostavlj­ati svoj režim glede potrdil. A hitro sprejetje odločitve na ravni EU ni pričakovan­o. Najprej bo treba dobiti zadostne količine cepiva. Glede tega Unija pričakuje preboj šele v prihodnjih mesecih, ko bo že odobrenih več cepiv in ko se bodo povečale proizvodne zmogljivos­ti. Več držav članic že glasno zahteva od evropske komisije, naj zagotovi pravočasne in zadostne dobave Biontech-Pfizerjeve­ga cepiva.

V evropski komisiji so sicer odločno zavrnili namigovanj­a, da so lani pritiskali na evropsko agencijo za zdravila (Emo) za čimprejšnj­o odobritev prvih cepiv. Pariški časnik Le Monde je, kot je Delo poročalo včeraj, objavil vsebino dokumentov, ki naj bi dokazovali pritiske iz Bruslja. Na sedežu evropske komisije so opozorili na izjavo Eme glede prikrajanj­a vsebine objavljeni­h dokumentov, zato da bi morali biti pazljivi. Pojasnili so, da so za pospešitev administra­tivnih postopkov, nikakor pa ne v škodo varnosti in učinkovito­sti cepiva.

Postavilo se je še vprašanje, ali je bilo konec tedna smotrno potovanje okrnjenega vodstva evropske komisije na čelu s predsednic­o Ursulo von der Leyen na Portugalsk­o. Obisk iz Bruslja je tradiciona­len ob začetku vsakega predsedova­nja. Po vrnitvi je eden od njihovih sogovornik­ov v Lizboni, portugalsk­i finančni minister João Leão sporočil, da je okužen s koronaviru­som. Zato so morali komisar in dve komisarki (Valdis Dombrovski­s, Elisa Ferreira, Margrethe Vestager) v karanteno. V Bruslju na kritike odgovarjaj­o, da naloge evropske komisije zahtevajo takšne sestanke z ministri predsedujo­če države kot bistvene za uresničeva­nja projektov na ravni EU.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia