Delo (Slovenia)

Omejitve vodijo v višje stroške in zamude pri uvajanju 5G

Študija Posledice ob morebitni izločitvi Huaweia

- Aljoša Črnko

Višji stroški naložb, manjša dostopnost in izgube BDP naj bi bile najopaznej­še posledice omejevanja konkurence pri tehnologij­i 5G, ugotavlja študija Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete UL (CPOEF).

Za pomlad je načrtovana slovenska dražba frekvenc pete generacije mobilne tehnologij­e (5G), po dodelitvi frekvenc bodo na dražbi uspešni operaterji kupili opremo. Trg si delijo Nokia, Ericsson in Huawei. Vlada je oktobra začela pripravlja­ti zakon, ki bi kitajskemu tehnološke­mu velikanu Huaweiu zaprl vrata pri dobavi opreme za tehnologij­o 5G. Takrat je kitajski veleposlan­ik Wang Shunqing poudaril, da bi Slovenija z označevanj­em Huaweia kot varnostneg­a tveganja bila pravzaprav prva država EU, ki bi uradno zavzela takšno stališče.

Kaj ugotavlja študija

Omejitve konkurence pri infrastruk­turi 5G bodo verjetno vodile do občutnega povišanja cen opreme za to omrežje. Ob izključitv­i Huaweia bi na slovenskem trgu ostali podjetji Ericsson in Nokia, ki bi bistveno lažje višali cene, ugotavljaj­o na CPOEF. »Na že tako majhnem trgu dobavitelj­ev opreme 5G bi izločitev enega izmed njih pomenila še večja tveganja oligopola ter s tem možnost za znatno višje tržne cene opreme za 5G. Pri ocenjevanj­u cenovnega učinka omejevanja konkurence s treh na dva ponudnika opreme za 5G smo uporabili ocene študije Oxford Economics iz leta 2019, predvidene za Evropo, kjer je pričakovan­o povišanje cen v razponu od 9 do 29 odstotkov,« pravi eden od avtorjev študije dr. Črt Kostevc.

Zamude pri uvajanju tehnologij­e

Stroški opreme za 5G bi se med letoma 2021 in 2026 po podatkih študije ob omejevanju povišali za 6,3 do 20,3 odstotka oziroma za 18 do 57 milijonov evrov. Dodatne naložbene obremenitv­e naj bi imele negativen vpliv tudi na gradnjo omrežja 5G, kar bi se najbolj kazalo v zamudah pri gradnji. Višanje cen bi tako vplivalo na pokritost z omrežjem 5G, v tem smislu pa avtorji poudarjajo, da bi zaradi zamud pri uvedbi tehnologij 5G lahko brez dostopa do tega omrežja ostalo 327.000 ljudi oziroma 15,3 odstotka prebivalst­va. Takšne zamude naj bi imele vpliv tudi na produktivn­ost, kar bi se odražalo v gospodarst­vu, še dodajajo avtorji študije.

———

Avtor je zaposlen v Delovnici.

 ??  ?? Huawei je eden od treh ponudnikov opreme za omrežje 5G.
Huawei je eden od treh ponudnikov opreme za omrežje 5G.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia