Delo (Slovenia)

Pointner upa na Zajčevo vrnitev

Smučarski skoki Anže Lanišek vse bližje krstni zmagi med elito

- Miha Šimnovec Rešitve: 1) Didier-Marshall, Pariz 1900: 2) Szpar-Seemann, Krakov 2020: 3) Feller – Stević, Brest 2018: 4) Problem (Massmann, 1965):

Ljubljana – Na izjemno razburljiv­i tekmi v Zakopanah, ob kateri so si – kot so zapisali na uradni spletni strani Mednarodne smučarske zveze (FIS) – navijači grizli nohte, je Anže Lanišek predvčeraj­šnjim navdušil s tretjimi (posamičnim­i) stopničkam­i v sezoni in skupno petimi v svetovnem pokalu. Še tretjič se je zavihtel na drugo stopnico odra za najboljše smučarske skakalce, na zmagovalno pa še čaka. A glede na to, kako dobro skače v predolimpi­jski zimi 2020/21, je verjetno le še vprašanje časa, kdaj bo prvič okusil tudi slast zmage.

Igra številk se je na skakalnici Wielka Krokiew za las nagnila na stran 22-letnega Norvežana Mariusa Lindvika, ki je bil za pičle 2,3 točke oz. za nekaj več kot meter boljši od dve leti starejšega Domžalčana. V Innsbrucku je bil Anže pred dobrima dvema tednoma od prvouvršče­nega Poljaka Kamila Stocha oddaljen nekoliko dlje (12 točk), še nekaj več (15,8 točke) pa ga je od št. 1 ločilo novembra 2019 v Visli, kjer je za svoje prve stopničke zaostal le za norveškim zmagovalce­m Danielom Andrejem Tandejem.

»Na posamični tekmi sem skakal bistveno bolje kot na moštve

Mladi geniji kot Morphy, Capablanca in Reshevsky so premagoval­i velemojstr­e že v otroštvu. Sergej Karjakin je velemojstr­ski naziv osvojil kot najmlajši, pri 12 letih in sedmih mesecih. Pred 15. letom starosti ga je pridobilo že 38 ljudi. Na drugi strani imamo slovitega železnega Viktorja Korčnoja, ki je šahiral na visoki ravni od leta 1945 do 2015, ko je bil star 84 let. Kdaj je torej starostni vrhunec za igranje šaha?

Magnus Carlsen, najboljši na svetu danes, ima 30 let, najboljša ženska, Hou Yifan, 26. Med top desetimi in stotimi je povprečna starost pri moških nekje od 32 do 33 let. Najmlajši med prvo stoterico je star 18 let, najstarejš­i 53 (Gelfand). Pri ženskah je med prvimi desetimi povprečje okrog 31 let, med prvimi stotimi okrog 32 let. Najmlajša med prvo stoterico je stara 17 let, ni. Stopničk sem seveda vesel, a kakovost skokov mi je tokrat, če sem iskren, še pomembnejš­a od uvrstitve. Na čim boljšo izvedbo se moram osredotoči­ti tudi na prihajajoč­ih preizkušnj­ah, na katere bom poskušal prenesti to raven skakanja,« se Lanišek, ki je v skupni razvrstitv­i za svetovni pokal ta čas šesti z le točko zaostanka za petouvršče­nim Poljakom Piotrom Zylo, dobro zaveda, kaj mu bo prej ali slej prineslo tudi prvo mesto.

Med spremljeva­lci tega športa jih ni bilo malo, ki so predvčeraj­šnjim kot zmagovalca že videli 24-letnega člana SSK Mengeš. Tako je ocenil tudi najuspešne­jši avstrijski skakalni trener Alexander Pointner, ki ni skoparil s pohvalami na račun »Žabe«. najstarejš­a 58 (Cramling). Povprečna starost novih svetovnih prvakov je okrog 35 let. Pred dvobojem Anand-Gelfand so bile le štiri bitke SP, v katerih sta bila oba igralca starejša od 40 let. Wilhelm Steinitz je edini, ki je osvojil naslov prvaka v 50. letih in ga braniti pri 60.

Izkazalo se je, da starostna razlika med igralci, ki je manjša od 10 let, daje rahlo prednost starejšim. Ko je ta razlika več kot 10 let, pa je za starejše igralce slabše: le Steinitzu in Mihailu Botvinniku je uspelo premagati toliko mlajše nasprotnik­e. Če gledamo po ratingu: Višvanatan Anand in Vladimir Kramnik sta dosegla ELO vrh pri 41 letih, Gari

»Noro! To je bil res odličen skok. Za takšne skakalci trenirajo vse leto. Škoda, da je po pristanku za trenutek izgubil ravnotežje, zaradi česar je prejel nekoliko nižje ocene za slog. A zavoljo teh ni bil ob zmago, ki bi mu jo res privoščil. Ko si bo pogledal posnetek, bo videl, da bi moral zaradi malce boljših razmer, ki jih je imel v zraku v primerjavi z Lindvikom, skočiti skoraj do rekorda skakalnice,« je pojasnil 50-letni Tirolec, ki je bil minuli konec tedna strokovni komentator za Eurosport, drugače pa o skokih redno piše kolumno za Tiroler Tageszeitu­ng.

Med komentiran­jem je med drugim izjavil, da je Lanišek medtem postal vodilni mož v slovenski ekipi. »To ni preprosto, kajti večina oči je zdaj uprta vanj in največ pričakujej­o prav od njega. Na to se moraš kot športnik še navaditi. Toda Anže skače precej stanovitno, njegova tehnika mi je res všeč,« je poudaril Pointner in pristavil, da se je v slovensko moštvo po incidentu na SP v Planici vrnil mir.

»Če bo Lanišek dobil ob sebi še kakšnega zares močnega stanovitne­ga rojaka, pri čemer upam, da se bo kmalu v karavano vrnil Timi Zajc, utegne postati slovenska ekipa še kako nevarna za nordijsko SP v Oberstdorf­u,« je še ocenil avstrijski strokovnja­k.

Kasparov pri 43. V splošnem naj bi velemojstr­i v povprečju dosegli vrh nekje med 35. in 45. letom, upokojili pa naj bi se med 50. in 60. Matematiki so z analizo partij 96 najboljših šahistov izračunali, da naj bi dosegli vrh uspešnosti pri 31,4 leta. Strittmatt­er in sodelavci so pokazali, da so super velemojstr­i v povprečju najpogoste­je odigrali najboljše poteze med 35. in 45. letom starosti. Šahistova moč naj bi strmo naraščala nekje do 20. leta, nato počasi napredoval­a do 35. ko začne počasi nazadovati. Jensen pa je pokazal, da je starostni vrh odvisen od moči šahista (pri boljših je optimalna starost nižja) in da lahko povprečen šahist v vsakem obdobju še napreduje. Za eksperte z ELO med 2000 in 2300 je vrh npr. pri 50 letih.

Nogometaš preživi v NFL v povprečju le tri leta. Kariera vrhunskih šahistov pa traja 25 let ali dlje, kar kaže, da so šahisti v resnici brezčasni bojevniki. 1…Dd5! 2.b3 Dc4 3.bc4 Ld3# 1…Te5! 2.de5 Df2 3.Kd1 Df3 0:1 4.Kc2 (4.Kc1 Dh1) 4…Sde3 5.Le3 Se3 6.Kc3 Db7 itd.

1.Sa5! La8 (1…Sa5 2.Lb4 Kd7 3.La5) 2.Sc6 Lc6 3.Lb4 z zmago belega v nadaljevan­ju.

1.Dh3! Kd6 (1…Kd4 2.De3 Kc4 3.Dc3#; 1… Ke4 2.De3 Kf5 3.Ld7#) 2.Dc3 Ke6 3.Df6#

Pripravlja

Matej Šebenik

Matematiki so izračunali, da naj bi šahisti dosegli vrh uspešnosti pri 31,4 leta.

 ?? Foto Matevž Peršin/SZS ?? Anže Lanišek je v Zakopanah potrdil, da je slovenska št. 1.
Foto Matevž Peršin/SZS Anže Lanišek je v Zakopanah potrdil, da je slovenska št. 1.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia