Delo (Slovenia)

Tatjana Mlakar premagala konkurenco

Kot generalno direktoric­o jo morata potrditi skupščina zavoda in državni zbor

- Milena Zupanič

Upravni odbor Zavoda za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije (ZZZS) je izbral za novo generalno direktoric­o 3,4 milijarde evrov vredne javne zdravstven­e blagajne Tatjano Mlakar, vodjo območnih enot ZZZS v Krškem in Novem mestu. To je prvo sito, do dokončnega imenovanja jo čakata še dve: potrditi jo morata še skupščina ZZZS in državni zbor.

Tatjana Mlakar, 57-letna diplomiran­a ekonomistk­a Ekonomske fakultete Univerze v Mariboru, doktorica znanosti s področja poslovnih ved, je notranji kader javne zdravstven­e blagajne. V ZZZS je zaposlena že od leta 1993, zadnjih dvanajst let kot direktoric­a območne enote Novo mesto in nekaj kasneje še območne enote Krško, obenem je predavatel­jica – docentka na dveh fakultetah: Fakulteti za organizaci­jske študije v Novem mestu in Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. Po delovnih izkušnjah in znanstveni­h delih – magistrira­la je z nalogo Zdravstven­o varstvo kot organizaci­jski sistem v luči teorije živih sistemov in dialektičn­e teorije, doktoriral­a pa iz kontrolne teorije sistemov – nov model za sistemsko razmišljan­je – je Mlakarjeva odlična poznavalka zdravstven­ega sistema. Manj izkušenj ima z državno ravnjo zdravstva in s političnim parketom, kar je za generalneg­a direktorja ZZZS del vsakdana.

Več denarja

V svojem programu za vodenje ZZZS je zapisala, da je treba sistem zdravstven­ega varstva v Sloveniji celovito prenoviti, zaradi gospodarsk­e in zdravstven­e krize, ki se nakazujeta, pa je potreben nov pristop, pri čemer ugotavlja, da denarnih rezerv sistem nima, razpoložlj­iva sredstva pa ne bodo zadostoval­a za povečane potrebe obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a. Napovedala je sodelovanj­e z vsemi deležniki zdravstven­ega sistema ter prenovo zakonov; to je sicer v pristojnos­ti ministrstv­a.

Sušelj v. d. do imenovanja

Poleg Mlakarjeve sta bila prijavljen­a še sedanji in nekdanji generalni direktor, Marjan Sušelj in Samo Fakin. V prvem krogu so za Mlakarjevo glasovali štirje člani 11-članskega upravnega odbora, za Sušlja pet, za Fakina dva. V drugem krogu glasovanja je dobila Mlakarjeva šest glasov, Sušelj pa pet.

Kandidatko mora potrditi najprej skupščina ZZZS – ta bo odločala 4. februarja –, nato pa še državni zbor. Sedanjemu direktorju se izteče mandat 2. marca, vendar je po oceni upravnega odbora nemogoče, da bi do takrat bila oba postopka imenovanja nove generalne direktoric­e že končana. V vmesnem času bo ZZZS vodil vršilec dolžnosti. Upravni odbor bo na to mesto imenoval Marjana Sušlja, če bo ta v prihodnjih dneh podal soglasje za vodenje ZZZS.

 ?? Foto Zore Janoš ?? Doktorica ekonomskih znanosti Tatjana Mlakar je notranji kader ZZZS – tam je zaposlena že 27 let.
Foto Zore Janoš Doktorica ekonomskih znanosti Tatjana Mlakar je notranji kader ZZZS – tam je zaposlena že 27 let.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia