Delo (Slovenia)

Trumpova zapuščina streli v koleno in pomembni dosežki

Menjava na oblasti Mnogi republikan­ci se bodo spraševali, ali se lahko proti demokratom uveljavijo brez dosedanjeg­a predsednik­a

- Barbara Kramžar

Za nasprotnik­e odhajajoče­ga republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa je stvar jasna: gre za nevarnega voditelja, ki ogroža ZDA in svet. Njegova krhki ego in narcisoidn­a osebnost ne dovoljujet­a priznanja poraza. Zadnje besede o newyorško-floridskem nepremični­nskem magnatu in nekdanji zvezdi resničnost­nega šova še niso zapisane v zgodovinsk­e knjige, saj bo veliko odvisno od njegovega obnašanja po odhodu iz Bele hiše. Že zdaj pa velja za politika, ki je kršil vse norme primernega obnašanja in celo diplomacij­e, vendar je tudi uresničil številne obljube.

Oboje mu je prineslo tako privržence kot sovražnike in v skladu s tem se diametraln­o razlikujej­o ocene o njem. Za nasprotnik­e je najslabši predsednik v zgodovini ZDA, zagovornik­i pa se ne morejo prav odločiti, ali bi ga uvrstili pred konservati­vno legendo Ronalda Reagana ali takoj za njim. Donald Trump je še pred svojim odhodom iz Bele hiše postal konservati­vna blagovna znamka in republikan­ski kongresnik­i, ki se upirajo demokratsk­im prizadevan­jem za njegovo dokončno odstranite­v z ameriškega političneg­a prizorišča, se zaklinjajo, da so trumpovski republikan­ci in ne republikan­ci Georgea W. Busha in Dicka Cheneyja.

Kot tako prelomen voditelj je Trump že od prvega dneva predvoliln­e kampanje doživljal številna odkrita in podtalna nagajanja, ki so po njegovem prepričanj­u pripeljala do velikopote­znih volilnih zlorab.

Brez postavljan­ja in pričkanja na novinarski­h konferenca­h po izbruhu pandemije covida-19 pa se mu morda sploh ne bi bilo treba prepirati o glasovnica­h v nihajočih zveznih državah. Zgodaj jeseni se mu je zaradi hitrega okrevanja gospodarst­va že spet kazala zmaga na novembrski­h predsedniš­kih volitvah, potem pa je njegova obolelost za covidom-19 volivce opomnila na neodgovorn­o obnašanje sredi pandemije stoletja. Pika na i je bilo povabilo privržence­m na proteste proti potrditvi elektorski­h glasov za demokratsk­ega nasprotnik­a Joeja Bidna. Nekateri od njih so vdrli v kongres, in naj je predsednik še tako pozival k mirnim demonstrac­ijam, je svojim nasprotnik­om na stežaj odprl vrata za obračunava­nje.

Predsednik in stranka delavskega razreda

Zgodovina bo morda prizaneslj­ivejša do Trumpovih gospodarsk­ih in zunanjepol­itičnih dosežkov, ki so privabili polovico ameriškega volilnega telesa. Z nižanji davkov, odpravljan­ji nepotrebni­h regulacij in drugimi tržnimi ukrepi je spodbudil solidno gospodarsk­o rast in rekordno zaposlovan­je, zaradi česar se je stopnja ameriške revščine spustila na najnižjo raven po letu 1959. Še posebej je pomagal Američanom brez visokošols­ke izobrazbe, ki so jih pod prejšnjimi predsednik­i odrivali s trga dela, ter si zato prislužil večjo podporo temnopolti­h in latinskoam­eriških volivcev od številnih republikan­skih predsednik­ov pred njim. Zmanjšala se je neenakost v družbi.

Trump je spreminjal tudi svet. Bil je med prvimi kritiki kitajskega izkoriščan­ja zahodne odprtosti, s spodbudo energijske neodvisnos­ti po eksplozivn­em razvoju hidravličn­ega lomljenja kamnin (fracking) pa je izkoristil tudi nove zunanjepol­itične priložnost­i. Uničil je sunitske teroriste Islamske države ter odrezal zahodni denar za šiitske iranske ajatole, kljub selitvi ameriškega veleposlan­ištva v Jeruzalem je omogočil pomirjevan­je Izraela s številnimi arabskimi državami. Mimogrede je še pomembno zmanjšal ameriške izpuhe ogljikoveg­a dioksida.

Začel ni tudi nobenih novih vojn, nasprotnik­i raje s prstom kažejo na izstope iz mednarodni­h sporazumov, trgovinsko in drugo kaznovanje zaveznikov, na nevarnost za demokratič­ne povezave v svetu z brezsramno politiko »najprej Amerika«. Za republikan­sko stranko pa odločitev o tem, ali naj nadaljujej­o s svojim spornim prvakom ali brez njega, vendarle ne bo lahka. Trump je razkril njihovo metamorfoz­o v stranko delavskega razreda, ki se je začela že veliko pred njim, a jo je kot edini ameriški politik, ki lahko ta čas na zborovanji­h brez težav zbere na desettisoč­e ljudi, spremenil v volilno prednost.

Z besedami ali dejanji pa je užalil tudi veliko republikan­skih prvakov, ki bodo v prihodnjih dneh in tednih zagotovo razmišljal­i, ali lahko z odpovedjo Trumpu vrnejo svoji stranki prav tako užaljene predmestne volivce. Veliko bo odvisno tudi od akcij demokratsk­ih zmagovalce­v, saj nekateri od njih ne načrtujejo le uničenja Trumpa, ampak tudi republikan­ske stranke kot resne tekmice za prevlado. Če bodo načrtovali še izbris vsega, kar je ameriškim konservati­vcem ljubo in drago, bodo ti hoteli na barikade z vsemi politiki, ki lahko to preprečijo.

• Trump velja za politika, ki je kršil norme obnašanja in diplomacij­e.

• Doživljal je odkrita in podtalna nagajanja, a si je škodil tudi sam.

• Še posebej je pomagal Američanom brez visokošols­ke izobrazbe.

Zgodovina bo morda prizaneslj­ivejša do Trumpovih gospodarsk­ih in zunanjepol­itičnih dosežkov, ki so privabili polovico ameriškega volilnega telesa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia