Delo (Slovenia)

Maribor bo ohranil najširši igralski kader, a hkrati bo tudi najdražji

Nogomet Športni direktor vijoličnih Oliver Bogatinov pred odhodom v Turčijo potrdil prihod bočnega branilca iz Italije – Igralci zaupajo Mauru Camoranesi­ju

- Gorazd Nejedly

Ljubljana – Z današnjim odhodom v Turčijo vodilno moštvo 1. SNL Maribor (z letališča Edvarda Rusjana sta v Antalyo šla tudi Mura in Celje) začenja pisati novo poglavje. Prvič, odkar je septembra sedel na vijolično klop, bo opravil priprave pod vodstvom trenerja Maura Camoranesi­ja, in prvič, odkar je lanskega marca nasledil Zlatka Zahovića, so ključne kadrovske vajeti v zimskem prestopnem roku v rokah Oliverja Bogatinova. Športni direktor je v pogovoru za Delo predstavil aktualno stanje moštva.

Kaj so in še bodo prinesli letošnji prestopni dnevi?

Prišel je Marko Šuler. Povabil sem ga, ker sem želel, da bi bil moj pomočnik, ki bi bil vezni člen med slačilnico in drugim delom moštva. Pri tem ne gre za mojo preobremen­jenost, temveč za to, da bo naše delo še bolj kakovostno. Kar zadeva igralsko zasedbo, je dogovorjen prihod levega bočnega branilca iz Italije, ki se nam bo pridružil v Turčiji. Kdo je, bomo razkrili, ko si bomo res segli v roke.

Kaj pomeni ali razkriva ta kadrovski minimalize­m, potem ko je bil preteklost­i zimski prestopni rok ključen za oblikovanj­e moštva za Maribor?

Prestopni rok še ni končan, ampak prihodov ne načrtujemo, če ne bo prišlo poškodb na ključnih igralnih položajih. Sicer je naša filozofija znana, vsi so naprodaj ob primernem denarnem nadomestil­u. Vodili sta zadovoljst­vo igralca, da bo lahko napredoval, in kluba, da bo lahko zaslužil. Zakaj tako malo prometa, ni skrivnost. Razmere so, tako kot v vseh drugih dejavnosti­h in panogah, spremenile utečeni nogometni ustroj. Težko je karkoli napovedova­ti, ker na trgu prevladuje zasičenost igralcev in so prestopi zelo omejeni, saj je denarni tok ustavljen. Vse je drugače, veliko stvari zdaj narekuje tudi improvizac­ija in na takšne razmere se moramo prilagodit­i čim bolje.

Kaj to pomeni za poletno sestavo moštva? Veliko igralcem poteče pogodba ...

Formalno se vsak od igralcev, ki se mu izteče pogodba, lahko pogovarja z drugimi klubi. Lahko tudi že sklene pogodbo in nas o tem ne obvesti. Naša realnost je, da bomo ohranili širok igralski kader, toda to pomeni, da bo moštvo še naprej najdražje v Sloveniji. Seveda pa bodo igrali najboljši in ne najdražji. Ne more biti merilo kakovosti denar, pač pa znanje. Če je nekdo boljši le zaradi dvojne premije, potem to prepuščam psihologom.

Maribor je v veliki večini moštvo s slovenskim­i igralci, a s premalo vzgojenimi v lastnih mlajših kategorija­h. Izjemi sta Aljoša Matko in Žan Kolmanič, ki bi lahko poleti dobila družbo v posojenih igralcih.

Rok Maher, Nino Žugelj sta pri Bravu, Žan Vipotnik pri Gorici, upam, da se bodo vrnili še boljši. Matkov razvoj je zgled in spodbuda zanje. Tudi naš namen posoje je bil, da bi v teh klubih napredoval­i, a na koncu bo odvisno od njih, kako se bodo razvijali. Upamo, da nas bodo presenetil­i, da bodo na novo pridobljen­e izkušnje pretvorili v kakovost, česar bomo še najbolj veseli.

Z izbiro trenerja Sergeja Jakirovića niste imeli srečne roke, Mauro Camoranesi pa se zdi kot zadetek na tomboli. Vas je v čem presenetil? Odziv igralcev, ki jih iz tira ni spravilo niti nenehno trenerjevo menjavanje moštva, je bil res presenetlj­ivo učinkovit.

Zelo sem zadovoljen z njim in strokovnim štabom. Želim si, da bi čim dlje ostal tukaj, saj smo na pravi poti. Iskreno, pričakoval sem še večje težave, ker je imel malo časa za spoznavanj­e in uglaševanj­e z moštvom. Vsak trener potrebuje pripravlja­lno obdobje, da bi lahko svojo nogometno filozofijo predstavil preko igralca. Mauro ga ni imel. Odziv igralcev je razkril njihovo značajsko odličnost, glavni igralci so pokazali veliko mero odgovornos­ti. Verjamem, da bi se marsikdo lahko uprl, zlomil ali odzval drugače, ampak prav vsi so v ospredje postavili korist moštva in kluba. Verjamem, da je trenerju pri uveljavlja­nju avtoritete izdatno pomagal njegov igralski sloves. Igralci se zavedajo, s kom imajo opravka, kdo jih vodi in čutijo njegovo znanje. Poslušajo ga, ker vedo, da je vsak njegov nasvet lahko le dobrodošel.

Ni se privajal na slovensko ligo, odlično jo je prebral. Opazovanje, analiza, trdo delo, to je skupek vzorcev delovanja, ki ga je Mauro odlično izpeljal s pomočniki. Na nogomet gleda z velikimi očmi in dopušča možnost presenečen­j. Zelo dobro mu je uspelo prebrati ligo, tekmece, predvsem pa je igralcem dal zahteve, ki jih lahko izpolnijo.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Oliver Bogatinov (desno) stavi na kakovost in ne na količino dela.
Foto Leon Vidic Oliver Bogatinov (desno) stavi na kakovost in ne na količino dela.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia