Delo (Slovenia)

Murić v pravem hipu udaril s trojko

Košarka Prva zmaga Cedevite Olimpije v drugem delu evropskega pokala

- Eduardo Brozovič

Ljubljana – Dolgo so morali košarkarji Cedevite Olimpije čakati na prvo soočenje z Budućnostj­o v tej sezoni, zato jim je zmaga v 2. kolu drugega dela evropskega pokala še toliko bolj prijala. Pot do nje pa nikakor ni bila lahka. Gostje iz Podgorice so namreč potrdili, da imajo kakovostno in »dolgo« zasedbo, ki je kos izzivom izenačenih scenarijev. Toda tudi za takšne raste palica.

Dvoboj starih znancev, ki sta se tokrat še posebej skrbno pripravila na onemogočan­je adutov nasprotneg­a moštva, saj se bosta pomerila kar dvakrat v treh dneh (v četrtek še za točke lige ABA), je bil po okusu privržence­v taktike, manj pa je bil po meri ljubitelje­v privlačne košarke. Precej več kot domiselnih potez in usklajenih moštvenih akcij je bilo iskanja individual­nih rešitev, zgrešenih metov in izgubljeni­h žog. V ospredju sta bili obe obrambi, glavni žrtvi usmeritve pa sta bila najboljša strelca obeh moštev. Pri Budućnosti se je moral branilec Nikola Ivanović zadovoljit­i s pičlimi petimi točkami, na nasprotni strani pa je bil Jaka Blažič dolgo bleda senca kapetana Cedevite Olimpije, saj nikakor ni imel svojega večera. Že do sredine druge četrtine, ko so gostje pobegnili na 28:21, je zapravil štiri žoge, desnica pa ga ni pretirano ubogala pri metih.

Ljubljanča­ni so tokrat dosegli le 16 točk z meti za dve točki, zato pa so zadeli kar 15 trojk s 47-odstotnim izkoristko­m (Jones 4:7, Murić 3:6, Blažič 3:7, Perry 2:4 ...), torej kar deset več kot kot moštvo iz Podgorice. Z matematičn­ega vidika je bila to ključna razlika med tekmecema, odločala pa je še cela vrsta dejavnikov: obramba, skok in – srce. Domači košarkarji so resda zaostajali večji del večera, saj Kendrick Perry ni našel razpoložen­ega pomočnika, Budućnost pa je znala preprečiti njihove nasprotne napade. Toda najprej je v ospredje stopil krilni center Jarrod Jones in

Cedeviti Olimpiji prinesel vodstvo z 61:60, nato pa še Edo Murić, ki je s trojko poskrbel za prednost 72:70 le 44 sekund pred koncem. Ivanović, Blažič in Murić so v odločilnih trenutkih izkoristil­i le po en prosti met vsak, zato pa je bilo toliko bolj pomembno, da je Justin Cobbs v zadnjih sekundah dvakrat zaman poskušal iztržiti podaljšek.

Druga tekma v skupini G, danes: vrstni red:

Bourg – Virtus Bologna (18.45); Virtus 1:0, Budućnost in Cedevita Olimpija po 1:1, Bourg 0:1.

 ?? Foto Cedevita Olimpija ?? Kendrick Perry (levo) in Justin Cobbs sta se ogorčeno borila na branilskih položajih.
Foto Cedevita Olimpija Kendrick Perry (levo) in Justin Cobbs sta se ogorčeno borila na branilskih položajih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia