Delo (Slovenia)

Težko dočakani začetek sproščanja

- Janez Tomažič o blažitvi ukrepov

Bolj kot dnevni podatek o številu okuženih in hospitaliz­iranih je opogumljaj­oč trend zmanjševan­ja števila okužb.

Boj z zahrbtno boleznijo covid-19 bo dolgotraje­n, trajal bo do poletja, šele takrat bo mogoče razglasiti zmago. V drugem valu je bila Slovenija med najbolj prizadetim­i, toda boja še ni konec, v nekaterih državah imajo tretji val, o rekordnem številu smrti poročajo, denimo, iz Velike Britanije. To je posledica novega seva, ki se med populacijo širi precej hitreje kot prvotna različica virusa. O tem sevu poročajo iz vseh držav, njegovo prisotnost so odkrili tudi v Sloveniji.

V takšnih okoliščina­h smo vendarle dočakali začetek sproščanja ukrepov oziroma delno odpiranje šol ter odpiranje nekaterih servisnih in trgovinski­h dejavnosti v regijah, ki izpolnjuje­jo pogoje za sproščanje. Žal sproščanje ni enakomerno za celotno Slovenijo, a tako pač je. Bolje regijsko, kot da ostaja zaprta celotna država. Imamo načrt odpiranja – prej je bilo odpiranje prepuščeni stihiji – in zdi se, da je za zdaj učinkovit. Virus je v Sloveniji vztrajen in v zadnjem obdobju je bilo prav boleče spremljati pozive k odpiranju, pogoji pa niso bili niti približno izpolnjeni. K preobratu so morda ključno pripomogli prav hitri testi, na račun katerih je sicer slišati veliko kritik, tako glede nabave kot učinkovito­sti.

Zdaj smo v rdeči fazi, to pomeni manj kot 1350 okužb na dan (sedemdnevn­o povprečje) in manj kot 1200 hospitaliz­acij. Bolj kot dnevni podatek je opogumljaj­oč trend upadanja (vsak okuženi okuži manj kot enega, so izračunali na Institutu Jožef Stefan) in pri tem lahko z upoštevanj­em ukrepov pomagamo prav vsi. Z zmanjševan­jem števila okužb lahko spet začnemo sistematič­no preiskovat­i stike okuženih, kar bi lahko pripomoglo k umirjanju epidemije. Naslednji cilj, to je oranžna faza, ki jo moramo doseči, je manj kot tisoč okužb in manj kot tisoč hospitaliz­acij. Prvi mejnik bi lahko dosegli relativno hitro, drugega bomo lovili nekoliko dlje, saj je zdravljenj­e obolelega dolgotrajn­o. Smer razvoja dogodkov je prava, posebno v kombinacij­i z večjim pritokom cepiva, nove dobave so napovedane za prihodnji ponedeljek.

Naj se vrnem na začetek: v vojni proti virusu še nismo zmagali, smo pa po dolgem času dobili bitko.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia