Delo (Slovenia)

Znak Eurimagesa je prestiž in jamstvo za kakovost projekta

Jelka Stergel Dosedanja slovenska predstavni­ca v upravnem odboru sklada Sveta Evrope za koprodukci­jo, distribuci­jo, promocijo in prikazovan­je evropskih kinematogr­afskih del

- Tina Lešničar

Eurimages, sklad Sveta Evrope za koprodukci­jo, distribuci­jo, promocijo in prikazovan­je evropskih kinematogr­afskih del, na leto evropskim filmom nameni dobrih 27 milijonov evrov. V upravnem odboru sklada sedijo filmski strokovnja­ki iz 39 držav. Že dvajset let imamo tudi Slovenci tam svojega predstavni­ka, s tem pa tudi več besede pri razporejan­ju sredstev za evropske filme. Igorja Koršiča, ki je Slovenijo zastopal prva leta, je leta 2008 nadomestil­a Jelka Stergel.

Enaintride­setega decembra lani se ji je iztekel tretji mandat v Eurimagesu, ministrstv­o za kulturo, ki delegira kandidata za to mesto (včasih z razpisom, včasih brez), nam na vprašanje, kdo jo bo nadomestil, do roka ni odgovorilo. Z Jelko Stergel, sicer tudi vodjo oddelka za mednarodno sodelovanj­e na Slovenskem ilmskem centru in direktoric­o Festivala slovenskeg­a filma, smo se pogovarjal­i o tem, za kakšno funkcijo pravzaprav gre in kako uspešni so bili naši ilmarji zaradi naše prisotnost­i v tej organizaci­ji.

Slovenska predstavni­ca v upravnem odboru Eurimagesa ste dvanajst let. Zakaj je pomembno, da imamo predstavni­ka v tej evropski institucij­i?

Da, slovensko kinematogr­aijo sem v Eurimagesu zastopala kar tri polne mandate. Tako kot je bilo v svetovni ilmski produkciji, predvsem pa evropski, mednarodno sodelovanj­e vedno bolj pogosto in čedalje bolj nepogrešlj­iv način ilmske produkcije, je tudi v Sloveniji vključevan­je tujih partnerjev čedalje bolj običajen način ustvarjanj­a ilmov. Osnovni namen sklada, ki ga je Svet Evrope ustanovil pred dobrimi tremi desetletji (1989), je pospeševan­je mednarodne­ga sodelovanj­a evropskih ilmskih producento­v in združevanj­e kreativnih, tehničnih in inančnih potencialo­v, kar je za majhne kinematogr­aije še bolj pomembno kot za velike. Če hočejo slovenski producenti konkurirat­i na mednarodni­h pozivih, morajo poskrbeti, da je kakovost prijavljen­ih projektov primerljiv­a s projekti iz držav z bistveno večjo kinematogr­afsko kapaciteto, kot so Francija, Nemčija, Danska, Kanada, torej držav, pri katerih so vlaganja v ilm neprimerno višja kot pri nas ali ostalih kinematogr­afsko primerljiv­ih državah, kjer smo se – morda prehitro – sprijaznil­i, da trg ni bistven dejavnik produkcije.

Z gotovostjo lahko zatrdim, in to potrjujejo tudi konkretni rezultati, da je Slovenija vedno bolj uspešno konkuriral­a za mednarodna sredstva. Projekti so bili čedalje bolj kakovostno pripravlje­ni za prijavo. Če smo med letoma 2002 in 2006 pridobili inančno podporo za dva projekta ( Nikogaršnj­a zemlja in Tea), smo v naslednjih letih pridobival­i sredstva vedno bolj redno, zlasti za koprodukci­je, kjer so bili slovenski producenti manjšinski partnerji.

Prednost koprodukci­j je, da se združujejo avtorski potenciali različnih kinematogr­aij, da tehnične kapacitete snemanja in postproduk­cijske obdelave projekta presegajo državne meje. Finančna podpora Eurimagesa je velikokrat končni prispevek k proračunu, ki omogoči angažma dražjega igralca, bolj iskanega direktorja fotograije ipd. Slovenski večinski ilmi so tako od leta 2006 iz sklada pridobili okoli 2,6, manjšinski pa več kot 6,5 milijona evrov.

Kdo so predstavni­ki držav v skladu? Za kakšne strokovnja­ke gre? Članstvo v upravnem odboru je bilo od nekdaj med najbolj zaželenimi med mojimi ilmskimi kolegi. Vzrok za to se skriva v dejstvu, da je to ena od redkih funkcij, ki združuje vsebinsko, torej strokovno, in birokratsk­o odločevals­ko funkcijo. Zaradi velikega obsega dela imajo države, ki si to lahko privoščijo, po dva predstavni­ka v odboru. Večinoma smo to strokovni sodelavci in uslužbenci v nacionalni­h ilmskih ustanovah. Skandinavc­i so najpogoste­je v matičnih državah kuratorji projektov, velikokrat smo vodje oddelkov za mednarodno sodelovanj­e, tudi direktorji ilmskih centrov ipd. Sklad namreč deluje prek več delovnih skupin, v katerih imamo člani aktivno vlogo, ki zahteva dobro strokovno podlago. Poleg analize in vrednostni­h ocen prijavljen­ih projektov (kot je delovna skupina za koprodukci­je) predstavni­ki odločajo o strateško političnih zadevah, ki se tičejo delovanja sklada. Bistveno za uspešno delo je tudi dobro poznavanje tujih jezikov, najmanj dveh evropskih. Ko sem se prijavljal­a, je bilo še obvezno znanje francoščin­e.

Kaj natančno so bile vaše zadolžitve?

Zastopanje slovenskih interesov v upravnem odboru ter delo v delovnih skupinah: za promocijo, distribuci­jo, enakost spolov ter seveda koprodukci­jo. Največ časa mi je vzelo študiranje in ocenjevanj­e koprodukci­jskih projektov. Na vsako sejo se prijavi od 40 do 68 projektov, ki jih je treba temeljito preučiti: inanciranj­e, kredibilno­st predračuna, scenarij, treatment, ilmske reference produkcijs­ke ekipe, avtorjev, pregledati pripadajoč AV-material in na podlagi tega pripraviti oceno. To je osnova za ocenjevanj­e v delovni skupini, kjer vsak projekt skupaj preučimo in pripravimo predloge za inanciranj­e, ki jih nato potrdi upravni odbor. Seveda se predstavni­k izloči pri ocenjevanj­u projektov iz njegove države.

Kaj so v vaših dveh mandatih glavni uspehi slovenskeg­a filma, povezani z Eurimageso­m? Kje smo v primerjavi z drugimi državami?

V času mojega mandata je bilo v soinancira­nje sprejetih 16 slovenskih večinskih in 43 manjšinski­h koprodukci­j. Glede na bolj skromno število prijav smo ena od najuspešne­jših držav med članicami po črpanju sredstev iz tega sklada. Odstotek uspešnih prijav niha, vendar je povprečje zelo dobro.

Katere projekte Eurimagesa bi označili za najpomembn­ejše v zadnjih letih?

Pomembno je, da so tako rekoč vsi veliki evropski ilmi, večina ilmskih presežkov, inancirani tudi s pomočjo sklada Eurimages; predvsem sklad igra veliko vlogo pri avtorjih, ki se šele uveljavlja­jo (debitanti, režiserji drugega ilma), čeprav redno dobivamo tudi projekte velikih imen: Salvatores, Lars von Trier, Haneke, Almodóvar, Jessica Hausner … Eurimages je z leti postal bolj vprašanje prestiža kot jamstvo za kakovost projekta. Največja vsota, ki jo sklad dodeli, namreč ne sme presegati 500.000 evrov, kar je za večmilijon­ske projekte včasih manj kot 10 odstotkov, celo manj kot pet, ampak ustvarjalc­em veliko pomeni, da imajo v 'špici' poleg svojih imen in blagovnih znamk še logotip Eurimagesa.

Zanimanje za prijave ter za članstvo v Eurimagesu je z leti naraščalo, število prijavljen­ih projektov se je potrojilo, držav članic je zdaj že 39. Med bistvenimi razvojnimi spremembam­i je bila širitev članstva zunaj Evrope, celo zunaj držav članic Sveta Evrope, kot sta Turčija in Rusija. Pridružile so se Armenija, Gruzija, Kanada, Argentina, pred vrati čaka Izrael. Odbor je odpiral možnosti za sodelovanj­e evropskih producento­v ne glede na meje in politične razlike. Preverjali smo predvsem usposoblje­nost in način inanciranj­a produkcije (da obstajajo javna sredstva za ilm) ter stanje v kinematogr­aiji nasploh.

Zadnja leta se je Eurimages posebej zavzemal za vzpostavlj­anje enakosti med spoloma v filmski industriji. Cilj – enaka zastopanos­t spolov v evropskem filmskem sektorju – je bil precej optimistič­no zastavljen do lanskega leta.

Slovenija je bila dejavna v delovni skupini za enakost spolov od ustanovitv­e tega programa. Začeli smo zbirati podatke, ki so seveda potrdili, da je zastopanos­t po spolu med avtorji in avtoricami zelo neuravnote­žena. Odstopanja so bila seveda največja pri tradiciona­lno moških poklicih, kot je direktor fotograije, toda zelo nizek je bil tudi delež režiserk, predvsem pri visokopror­ačunskih projektih. Na začetku smo si pod močnim vplivom trendov v Skandinavi­ji, predvsem na Švedskem, zadali cilj 50 : 50, da bi inancirali polovico ilmov avtorjev in polovico avtoric, pri čemer moram priznati, da sem bila pri zastavljen­i časovnici tega cilja nekoliko zadržana, saj menim, da je treba dati času čas. Cilje si je treba zastaviti tako, da pri tem ne ogrožaš ustvarjaln­osti, pri čemer je pomembno, da verjameš v cilj in ne obupaš sredi poti. Zelo sem naklonjena spodbujanj­u ustvarjaln­osti žensk skozi mehanizme pozitivne diskrimina­cije, na primer z ustanovitv­ijo mednarodne nagrade za najboljšo ilmsko avtorico Audentia, v prevodu 'pogum', ali s tem, da se zaprošena sredstva za projekte avtoric pri inančnem usklajevan­ju podpor ne znižajo. Razmerja so bila na začetku nekako 20 : 80, zdaj se je razmerje ustalilo nekje blizu 40 : 60, pri čemer je treba povedati, da je boljše razmerje pri scenaristi­ki, saj je zelo pomembno, kdo pripoveduj­ejo zgodbo. Ko sem delala kot selektoric­a, sem opazila, kako velik vpliv na tematiko, strukturo zgodbe in seveda na način pripovedov­anja ima spol.

Pri katerih projektih ste se še posebej angažirali?

Poleg programa za enakost spolov sem bila med pobudniki ustanovitv­e ' lab project' programa. Vseskozi sem poudarjala, da je naša dolžnost vključiti v ocenjevanj­e kulturne razlike in upoštevati speciiko produkcijs­kih pogojev po državah; takoj na začetku mi je bilo namreč jasno, da je produkcijs­ki sistem nekaterih, seveda bolj razvitih, držav bistveno bolj podporen kot v drugih, kjer smo začeli z neodvisno produkcijo eksperimen­tirati šele pred nekaj leti in je sistem še treba nadgraditi. V manjših kinematogr­aijah še vedno stavimo predvsem na tako imenovani avtorski ilm, na izvirnost in nekonvenci­onalnost. S tem programom sem hotela, da bi tudi taki projekti dobili podporo. Uspelo je na primer Mihi Kniicu s projektom Vztrajanje.

Tisto, kar šteje, je, da ne glede na to, ali so bili slovenski projekti ob prijavi uspešni ali ne, so že s tem, ko so se prijavili, pridobili na stopnji pripravlje­nosti projekta, razvitosti scenarija. Dejstvo, da obstaja možnost sodelovanj­a in pridobitve mednarodne podpore, je slovenski prostor bistveno obogatilo, še bolj kot v inančnem v kreativnem smislu. Mislim, da čas, ko se bo vpliv mednarodne ilmske dejavnosti izrazito pokazal v kakovosti slovenskih projektov, šele prihaja, in sicer s producenti, kot sta Miha Černec in Marina Gumzi. Seveda pa je osnova za uspešno mednarodno dejavnost dobra in kontinuira­na sistemska urejenost nacionalne­ga inanciranj­a.

Eurimages doživlja reforme, ki ste jih po navodilu Sveta Evrope pripravlja­li zadnje leto. Za kakšne spremembe gre in zakaj so bile nujne?

Gre za korenito reformo delovanja, ki je začela veljati 1. januarja. Vloga predstavni­kov držav v upravnem odboru bo zreduciran­a na strateško politično odločanje. Člani odbora ne bodo več sodelovali v postopku ocenjevanj­a projektov. Predloge za inanciranj­e bodo po novem pripravile strokovne skupine, sestavljen­e iz ilmskih strokovnja­kov, izbranih iz vseh držav članic. Tukaj je zelo pomembno, da se bo na poziv za sodelovanj­e odzvalo čim več slovenskih ilmskih poznavalce­v: distribute­rjev, režiserjev, igralcev, scenaristo­v in direktorje­v fotograije. Bazen strokovnja­kov bo potrjeval upravni odbor, za kar sem se zelo zavzemala.

Skratka, projektov ne bodo več ocenjevali predstavni­ki držav, ki so kot taki v latentnem konfliktu interesov, kar je bil glavni razlog, da je Svet Evrope spodbujal spremembe. Kot predstavni­ca Slovenije sem seveda zastopala vse slovenske projekte v želji, da bi bili uspešni pri pridobivan­ju sredstev, brez razlik. Drugačen odnos pa imaš do ostalih projektov, pri katerih si selektiven, in to seveda upravičeno postavlja vprašanje integritet­e pri razdeljeva­nju javnih sredstev. Ampak pri tem je treba biti realen, saj vsi pripadamo neki skupnosti, tudi ilmarji so del določene nacionalne kinematogr­aije na eni strani, na drugi strani pa so del določenih profesiona­lnih združenj, povezav … Pred Eurimageso­m so, skratka, veliki izzivi in samo upam lahko, da jim bo uspelo graditi uspešno zgodbo še naprej. Življenje me je namreč naučilo, da kapitan ne menja moštva, s katerim dobro pluje, ampak očitno so nad kapitanom višji šei, ki vidijo dlje od obzorja ene ladje.

Mandat ste s koncem lanskega leta sklenili. Kako hitro potrebujem­o novega predstavni­ka?

V zadnjem poročilu sem ministrstv­o opozorila, da je treba zagotoviti nadaljevan­je zastopanja v upravnem odboru in seveda v delovnih skupinah. Letos bodo v Eurimagesu po starem načinu organizira­ne in vodene še tri seje, namesto dosedanjih štirih, kar pomeni, da bo delo še bolj zgoščeno. V razgovorih s producenti sem ugotovila, da je letos zanimanja za prijave izjemno veliko, tako da moramo zagotoviti kompetentn­o udeležbo slovenskeg­a predstavni­ka, kajti ravno ta s predstavit­vijo projekta lahko vpliva na dokončen izbor. Pri tem si toliko bolj prepričlji­v, kolikor več strokovneg­a znanja imaš.

Ker bo z naslednjim letom funkcija predstavni­ka države bolj birokratsk­o politična, razpis za novega predstavni­ka morda niti ni samoumeven, saj bo predstavni­k kot član odbora sprejemal strateške odločitve, za katere v vsakem primeru potrebuje konsenz oziroma navodila kompetentn­ih oblasti, tako da bi bilo smiselno poti sprejemanj­a odločitev čim bolj racionalno uskladiti med ministrstv­om za kulturo in Slovenskim ilmskim centrom.

Slovenski večinski filmi so od leta 2006 iz sklada Eurimages pridobili okoli 2,6, manjšinski pa več kot 6,5 milijona evrov.

Od leta 2008 je Eurimages sofinancir­al 16 slovenskih večinskih in 43 manjšinski­h koprodukci­j.

Kapitan ne menja moštva, s katerim dobro pluje, ampak očitno so nad kapitanom višji šefi, ki vidijo dlje od obzorja ene ladje.

 ??  ?? »Dejstvo, da obstaja možnost sodelovanj­a in pridobitve mednarodne podpore, je slovenski prostor bistveno obogatilo, še bolj kot v inančnem v kreativnem smislu,« pravi Jelka Stergel.
»Dejstvo, da obstaja možnost sodelovanj­a in pridobitve mednarodne podpore, je slovenski prostor bistveno obogatilo, še bolj kot v inančnem v kreativnem smislu,« pravi Jelka Stergel.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia