Delo (Slovenia)

21. januar je mednarodni dan objemanja

-

1921N

a kongresu v Livornu so ustanovili Komunistič­no partijo Italije. Za prvega sekretarja so izbrali Amadea Bordigo (na risbi), italijansk­ega marksista in ugledno osebnost mednarodne komunistič­ne partije. V njej je sodelovalo veliko primorskih Slovencev, mnogi tudi v vodstvenih strukturah stranke.

1976I

z Pariza in Londona sta na prvi komercialn­i let vzleteli prvi nadzvočni potniški letali Concorde, ki sta bili zgrajeni s podporo britanske in francoske vlade. Francozi so odprli linijo Pariz–Dakar–Rio de Janeiro, Britanci pa linijo London–Bahrajn. Naslednje leto so se jim pridružili še poleti v New York. Concorde je veljal za varno, vendar za vzdrževanj­e drago potniško letalo. Po krizi, ki je v letalski industriji nastopila po teroristič­nih napadih 11. septembra 2001, sta obe družbi leta 2003 letala Concorde umaknila iz prometa.

2001V

Ljubljani je umrl gledališki igralec, lutkar in režiser Nace Simončič (roj. 1918). Interpret in animator Radovedneg­a Tačka, Pavlihe idr. je začel nastopati med NOB v Črnomlju. Po vojni je bil član ljubljansk­e Drame, po letu 1951 Lutkovnega gledališča Ljubljana, od leta 1962 do upokojitve pa lutkovnega oddelka na TV Slovenija, od 1964. tudi njegov vodja. Izjemni lutkovni umetnik se je izkazal za izvrstnega improvizat­orja in je izoblikova­l več kot sto lutkovnih vlog. Med njimi v predstavah Volk in kozlički, Kozlovska sodba v Višnji gori, Sapramiška ...). Na televiziji je kot avtor in režiser ustvaril približno 50 oddaj z glavnim junakom Kljukcem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia