Delo (Slovenia)

Do bolniških nadomestil le po elektronsk­i poti

Zdravstven­o zavarovanj­e Skupščina ZZZS je spremenila 28 pravic, čaka še na podpis ministra za zdravje

- Milena Zupanič

Javna zdravstven­a blagajna (ZZZS) čaka na podpis ministra za zdravje Janeza Poklukarja k spremenjen­im Pravilom obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a, v katerih je skupščina ZZZS sredi marca spremenila 28 zdravstven­ih pravic. Večinoma gre za širitve ali nove pravice do medicinski­h pripomočko­v, nekaj pa je tudi globljih sprememb sistema, kot sta trajna napotnica in izključno elektronsk­o urejanje bolniških nadomestil. Nekatere spremembe bodo začele veljati takoj po podpisu ministra in objavi v uradnem listu, druge čez čas.

Vse spremembe skupaj so vredne 6,6 milijona evrov dodatnih izdatkov na leto, velika večina zneska bo iz obveznega, približno desetina pa iz dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a. Pri največ spremembah gre za posodobitv­e pravic zaradi dognanja stroke. Največja sistemska sprememba bo gotovo uvedba izključno elektronsk­ega urejanja bolniških nadomestil, ki se poleg zavarovanc­ev nanaša tudi na vse delodajalc­e v državi.

Po elektronsk­i poti do boleznin

Že od leta 2017 je poslovnim subjektom omogočeno, da vlagajo zahtevke za izdajo nadomestil­a za čas bolniškega dopusta prek informacij­skega sistema Spot, vendar se veliko poslovnih subjektov za ta – zdaj neobvezni način – še ni odločilo. Tako je ZZZS lani od skupaj 329.000 vloženih zahtevkov prejel 184.000 zahtevkov v izični obliki. Vsi zahtevki skupaj se nanašajo na skoraj milijon obračunov, vsak obračun pa lahko vsebuje več delavcev. Skratka, gre za velik administra­tivni zalogaj. V ZZZS vidijo v elektronsk­em načinu več prednosti, zato bodo ta način uvedli kot obvezen. Da se bodo številni poslovni subjekti lahko pripravili, bo rok za vključitev v nov način obračunava­nja 1. januar 2023.

Trajna napotnica

Zdaj je napotnica bolniku s kronično boleznijo lahko izdana za največ leto dni, vendar že nekaj časa velja ureditev, da jo bolnišničn­i zdravniki v primeru potrebe lahko podaljšajo za največ dve leti. Toliko časa torej bolniku zaradi iste kronične bolezni ni treba obiskati osebnega zdravnika. Po novem v sistem uvajajo tako imenovano trajno napotnico, kadar je potreben trajen nadzor zdravljenj­a kronične bolezni. V teh primerih bo napotni zdravnik – na sekundarni ravni – prevzel bolnika v stalno zdravstven­o oskrbo, ki jo bo lahko prekinil in trajno napotnico zaprl, ko zanjo ne bo več potrebe. Za katere kronične bolezni bo prišla trajna napotnica v poštev, bo naknadno določil generalni direktor ZZZS skupaj s strokovnim­i medicinski­mi kolegiji. Trajna napotnica bo uvedena tri mesece od uveljavitv­e novele pravil obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a.

Več pravic do medicinski­h pripomočko­v

Največ sprememb, kar petnajst, se nanaša na medicinske pripomočke. Pravice do njih se bodisi širijo bodisi se usklajujej­o z dognanji medicinske stroke. Tako se, na primer, širi pravica do kompresijs­kega zdravljenj­a, ki je bilo do zdaj omejeno na kompresijs­ke rokavice in nogavice, na vse dele telesa, ne le pri limfedemu, ampak tudi pri globoki venski trombozi in stanjih po zaceljenju kronične rane. Med novimi pravicami so ortopedski čevlji in spone po Ponsetijev­i metodi, elektromot­orni pogon za voziček na ročni pogon, sočasna pravica do sobnega dvigala in dvigala za kopalnico, brizga za hranjenje, dajanje olja in zdravil, pravica do izkašljeva­lnika, senzorjev za pulzni oksimeter za lepljenje na kožo za mlajše od treh let, ušesnih vložkov za slušni aparat, sodobnejše inzulinske črpalke z zaprto zanko, in podobno.

Poenostavi­tve postopkov

Za razbremeni­tev bolnikov in zdravnikov je ZZZS sprejel nekatere poenostavi­tve postopkov. Tako bo predpisova­nje medicinski­h pripomočko­v na ravni podskupine v skladu z naročilnic­o do pripomočka omogočeno zavarovani osebi neposredno pri dobavitelj­u. Zdravniki v zdravilišč­u bodo lahko odredili, na primer, prevoz z rešilnim vozilom namesto osebnega zdravnika, zobozdravn­iki bodo nekatera stanja obravnaval­i kot nujna. Zanimivost: prvič v Sloveniji bomo lahko nujne storitve uveljavlja­li tudi v samoplačni­ških zobnih ambulantah in brez napotnice, a na račun ZZZS.

 ?? Foto Blaž Samec ?? ZZZS uvaja tudi tako imenovano trajno napotnico, kadar je nujen trajen nadzor zdravljenj­a kronične bolezni.
Foto Blaž Samec ZZZS uvaja tudi tako imenovano trajno napotnico, kadar je nujen trajen nadzor zdravljenj­a kronične bolezni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia