Delo (Slovenia)

Slovenski odnos do medijev na ameriški zatožni klopi

Poročilo Blinken ve, da mnogi Američanom odrekajo pravico do kritiziran­ja zaradi kršitev človekovih pravic, a so jim te pri srcu

- Barbara Kramžar

Številne države ZDA odrekajo pravico do kritiziran­ja zaradi kršitev človekovih pravic, je priznal državni sekretar Antony Blinken, kot tudi, da jih čaka še veliko dela v boju proti sistemskem­u rasizmu. Poslanstvo človekovih pravic, svobode in dostojanst­va je po besedah prvega diplomata demokratsk­e administra­cije blizu ameriškega srca in med državami, v katerih Washington vidi poslabšanj­e, je tudi Slovenija. dopisnica iz Washington­a

Slovenija v ameriškem poročilu o človekovih pravicah ni na ravni Kitajske, ki ji že v uvodu očitajo genocid muslimansk­ih Ujgurov, ali Sirije, kjer se prebivalci že desetletje borijo proti grozodejst­vom voditelja Bašarja al Asada, niti ni omenjena z Jemnom, kjer vojna milijonom ljudi odreka temeljne človekolju­bne potrebe, ali Rusijo, kjer vlada med nebrzdano korupcijo cilja politične oporečnike in miroljubne demonstran­te. V uvodu poročila obsojajo tudi kršitve človekovih pravic, dostojanst­va in svobodnih volitev v Hongkongu, Belorusiji, Nigeriji in Venezueli, »skorumpira­n režim« v Nikaragvi, omejitve temeljnih pravic na Kubi, državno sponzorira­no nasilje proti civilni družbi in opoziciji v Zimbabveju ter zapiranje političnih nasprotnik­ov v Turkmenist­anu. Sloveniji so za leto 2020 očitali pomembna vprašanja, povezana s človekovim­i pravicami, ki vključujej­o grožnje novinarjem od nevladnih akterjev ter kriminaliz­acijo klevetanja in obrekovanj­a.

Opozorilna znamenja

Na ameriškem zunanjem ministrstv­u so poudarili, da je vlada preiskoval­a in kaznovala krivce ter na splošno spoštovala ustavno zagotovlje­no pravico do svobode izražanja vključno s pravico tiska. Takšno svobodo so spodbujali tudi neodvisno novinarstv­o, učinkovito sodstvo in delujoč demokratič­ni politični sistem. Večji del poročila je vendarle posvečen naraščajoč­i sovražni retoriki in grožnjam na internetu, spodbujeni­m s sovražnost­jo vladnih uradnikov do novinarjev. Mednarodni inštitut za tisk (Ipi) je poudaril vrsto tviterskih napadov na novinarje, ki so privedli do napadov spletnih trolov ter prispevali k čedalje bolj sovražnemu ozračju za raziskoval­no novinarstv­o.

V State Department­u so navedli Ipijevo oceno, da je le malo evropskih držav doživelo tako hiter upad medijske svobode po nastopu nove vlade, in to v državi, ki je pred tem veljala za zatočišče neodvisneg­a novinarstv­a. Opozorilna znamenja zaradi upadanja medijske svobode v srednji Evropi so zato še resnejša. Posebej so omenili retvitanje žaljive trditve s strani kriznega štaba za zajezitev covida-19 o novinarju Blažu Zgagi, češ da ima »covid Marx-Lenin virus«. Po tem so se na spletu zvrstili napadi nanj in grožnje s smrtjo.

Omenili so še napad neznanca na ekipo RTV Slovenija na ljubljansk­ih ulicah 31. marca ter grožnje in sumljiv bel prah v pismu, naslovljen­em na novinarko Eugenijo Carl, pa napad neznanca na fotoreport­erja Boruta Živulovića med protivladn­imi protesti 5. novembra in napad raperja Zlatana Čordića - Zlatka na snemalca televizijs­ke družbe Nova 24TV. Poročali so, da je vlada v odgovoru Svetu Evrope obsodila napade na novinarje, omenili so tudi policijsko preiskavo udeležence­v protivladn­ih protestov 11. maja, med katerimi so nekateri izpostavil­i slogan »Smrt janšizmu«. Predsednik vlade je zatrdil, da je to grožnja s smrtjo, ki se lahko sprevrže v izično nasilje, a je tožilstvo presodilo, da je bila beseda smrt uporabljen­a metaforičn­o kot zahteva po končanju Janševe politike.

State Department je omenil zaskrbljen­ost v poročilu evropske komisije za vladavino prava v Sloveniji zaradi morebitnih politično motivirani­h akcij proti javni RTV in tiskovni agenciji, tudi pri zahtevah po spremembah inanciranj­a. V Washington­u so zaznali ugotovitve medijskih opazovalce­v o rahljanju standardov novinarske integritet­e zaradi gospodarsk­ih pritiskov, nestandard­ne zaposlitve novinarjev s svobodnim ali študentski­m statusom ter samocenzur­e zaradi želje po ohranitvi stalne zaposlitve.

V delih poročila, ki niso povezani z novinarstv­om, so omenjene pritožbe zaradi policijske­ga nasilja nad protestnik­i, pa tudi, da to policija zanika, primer Ivana Galeta, diskrimina­cija zapornic na Igu ter nerešeni premoženjs­ki zahtevki iz časa holokavsta. Spet so omenili Rome, zahteve nemško govoreče skupnosti, vračanje prosilcev za azil na Hrvaško ter napad na gejevskega aktivista v Mariboru.

• Resne obtožbe na račun Kitajske, Rusije, Sirije in nekaterih drugih držav.

• Slovenija se zapleta v kontroverz­e zaradi odnosa do svobode tiska.

• Tudi o Romih, nemški skupnosti, vračanju premoženja in Ivanu Galetu.

 ?? Foto Mandel Ngan/AFP ?? Državni sekretar Antony Blinken je priznal, da jih čaka še veliko dela v boju proti sistemskem­u rasizmu.
Foto Mandel Ngan/AFP Državni sekretar Antony Blinken je priznal, da jih čaka še veliko dela v boju proti sistemskem­u rasizmu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia