Delo (Slovenia)

Kurzev bazar brez solidarnos­ti

Cepivo v EU Avstrija, Češka in Slovenija ne bodo sodelovale v korekcijsk­em mehanizmu za države članice v stiski

- Peter Žerjavič,

Ko je avstrijski kancler Sebastian Kurz začel kritizirat­i sistem delitve cepiv, se je obregnil ob, kot se je izrazil, bruseljski bazar. Namigoval je na »trg« z odmerki cepiv, ki so bili na razpolago, ker so se jim nekatere države članice po neki svoji logiki odpovedale. dopisnik iz Bruslja

Tudi Slovenija je bila med državami članicami, ki konec leta niso sodelovale pri delitvi prvih opcijskih sto milijonov odmerkov Biontech-Pfizerjeve­ga cepiva. Zato bo do konca drugega četrtletja dobila le 80,3 odstotka količin cepiva tega proizvajal­ca, ki bi ji pripadale na število prebivalce­v. To je za več kot 200.000 odmerkov manj kot sicer. Kancler Sebastian Kurz je ob podpori kolegov iz Bolgarije, Češke, Hrvaške, Latvije in Slovaške zahteval korekcijsk­i mehanizem, s katerim bi v prihodnjih mesecih blažili razlike v precepljen­osti med državami članicami. Na voljo je bilo 10 milijonov dodatnih odmerkov, ki bodo namesto proti koncu leta, kot je bilo najprej predvideno, na razpolago že v drugem četrtletju. Številne države članice se niso hotele odreči svojemu deležu, do katerega so upravičene po deležu prebivalst­va (pro rata). Na koncu so prejšnji teden na vrhu EU sklenili, da bodo pri delitvi upoštevali duh solidarnos­ti. Voditelji držav članic so svojim stalnim predstavni­kom naročili, naj poiščejo rešitev tega vprašanja.

Pravi bazar je nastal šele, ko so stvari dobili v roke visoki diplomati. Tako je najprej nastal predlog portugalsk­ega predsedstv­a, po katerem bi le tri od 10 milijonov odmerkov razdelili državam v stiski. To bi bile Bolgarija, Estonija, Češka, Hrvaška, Latvija in Slovaška. Avstrije in Slovenije ne bi bilo med njimi, ker imata zagotovlje­no boljšo preskrblje­nost s cepivi. A vseh 27 bi sodelovalo pri delitvi preostalih sedem milijonov po deležu prebivalst­va.

Odločanje je včeraj potekalo do večernih ur. Po predlogu portugalsk­ega predsedstv­a, ki je krožil zadnje dni in bil najprej objavljen pri Bloombergu, bi države, kot sta Bolgarija in Hrvaška, res lahko pričakoval­e velike količine dodatnih odmerkov iz trimilijon­skega deleža (1,15 milijona in 684.000). Češka je želela več in na koncu dobila manj. Po drugi strani bi Avstrija in Slovenija dobili manj, kot če bi se 10 milijonov delilo po sistemu pro rata, saj bi sodelovali le pri delitvi sedmih milijonov preostanka.

Biontech-Pfizerjeve­ga cepiva precej manj

Na koncu se je avstrijsko-češko-slovenska trojica odločila, da v solidarnos­tnem mehanizmu (ki ga je prej sama zahtevala) sploh ne bo sodelovala. Tako bo Sloveniji zagotovlje­no, da bo dobila svoj celoten delež pro rata od 10 milijonov (približno 47.000 namesto 33.000 iz prejšnjega predloga). Nemška tiskovna agencija DPA je že citirala vire v EU, ki da so izrazili obžalovanj­e, ker je trojica država zavrnila solidarnos­tno gesto in ni bila pripravlje­na pomagati državam, ki se spopadajo z največjim pomanjkanj­em cepiva.

Decembrska odločitev Slovenije, da ne bo sodelovala pri opcijskem naročilu 100 milijonov odmerkov pri Biontech-Pfizerju, bo pod črto pomenila, da bo Slovenija do konca junija imela na razpolago več kot 200.000 manj odmerkov tega cepiva. Stopnja precepljen­osti naj bi v Sloveniji po projekcija­h konec junija znašala 52,3 odstotka. Glavni vzrok za težave v Sloveniji in več drugih državah članicah so še manjše dobave cepiva AstraZenec­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia