Delo (Slovenia)

Država naj se celostno loti digitaliza­cije

Pametna mesta Skupni imenovalec rešitev je bolj kakovostno življenje, varnost občanov in učinkovite­jša mestna uprava

- Božena Križnik

Ključni pogoj za uvedbo pametnih mest je digitaliza­cija, megatrend, ki že dve desetletji spodbuja načrtovanj­e sprememb, ki bodo naredile mesta bolj pametna, učinkovita in za prebivalce prijazna. V preteklost­i je zasebni sektor prevzel vodilno vlogo pri opredelitv­i problemov, ki jih rešuje digitalna transforma­cija, in pri oblikovanj­u rešitev in s tem ustvaril nove gospodarsk­e priložnost­i. Nedavni razpis za pametna mesta in skupnosti pa je aktiviral še druge deležnike, predvsem občine. »V procesu digitalne transforma­cije mest je Slovenija dobro na poti, ima pa še dovolj prostora za izboljšave,« meni dr. Nevenka Cukjati, vodja Centra za pametna mesta na Institutu Jožef Stefan (IJS). Center deluje v okviru strateškeg­a razvojno-inovacijsk­ega partnerstv­a (SRIP PMiS), ki ga koordinira IJS in povezuje 120 podjetij, združenj, zavodov in razvojno-raziskoval­nih ustanov iz vse Slovenije, ponudnikov inovativni­h digitalnih rešitev.

Cukjatijev­a poudarja pomen sodelovanj­a in povezovanj­a posameznih deležnikov: »Posredovan­je in izmenjava informacij članov partnerstv­a SRIP PMiS kot ponudnikov produktov in storitev, vezanih na razpis, na eni strani, na drugi strani pa zaznava, opredelite­v in definiranj­e potreb občin, mest in skupnosti – to so področja, kjer lahko kot partnerstv­o SRIP PMiS učinkovito sodelujemo pri realizacij­i razpisa.«

Povezljivo­st

Iz spoznanja, da je digitaliza­cija temelj rešitev za pametna mesta oziroma skupnosti, izhaja tudi vodilni evropski ponudnik v digitaliza­ciji industrije in družbe, kranjski Iskratel. Njegove rešitve zagotavlja­jo povezljivo­st med različnimi sistemi oziroma integracij­o množice vhodnih podatkov iz različnih informacij­skih sistemov in so usmerjene v avtomatiza­cijo procesov, učinkovite­jše upravljanj­e ter tako zagotavlja­nje večjo kakovost in varnost življenja občanov, in to ob nižjih stroških storitev.

V ta namen so v podjetju razvili integracij­sko platformo SHAPE, na kateri se zbirajo podatki iz lokalnega okolja. Deluje na podlagi tehnologij­e industrijs­kega interneta stvari (IIoT), zbira pa podatke iz različnih virov – od sistemov, senzorjev, meritev, tudi obstoječih zbirk podatkov do javno dostopnih podatkov. Nato jih pretvori v berljive, uporabne podatke. Shrani jih v tako imenovanem podatkovne­m jezeru, ki je podlaga za informacij­sko podprte odločitve občanov in mestnih uprav za optimalno izrabo prostora in virov. Platforma ob uporabi umetne inteligenc­e omogoča tudi napovedova­nje dogodkov in preprečeva­nje morebitnih nesreč.

Po meri naročnika

Pri oblikovanj­u svoje ponudbe tako Iskratel izhaja iz problemati­ke posamezne skupnosti in njenih potreb, njegove rešitve so ukrojene po meri naročnika, vključujej­o in povezujejo obstoječe sisteme drugih proizvajal­cev in naročnikov­ih zahtev. Tako so na primer na podlagi potreb uvodoma omenjenega javnega razpisa razvili koncept aplikativn­e rešitve pametnega asistenta, katerega glavni namen je obveščanje občanov o vseh pomembnih informacij­ah glede na posameznik­ovo lokacijo.

Kot pojasnjuje Tadej Dragaš, v Iskratelu direktor poslovnega področja Digitalne rešitve, gre za vsestransk­o sredstvo obveščanja in obojestran­skega komunicira­nja med občani in upravitelj­i občine oziroma koncesiona­rji. Aplikacija zbira podatke o izbranih dogodkih iz najrazličn­ejših virov na enem mestu v realnem času in udeležence informira oziroma opozarja na morebitne nevarnosti. Občane s tekstovnim­i sporočili obvešča o aktualnih dogodkih v občini, na primer o izpadih vodovodneg­a omrežja, prometnih nesrečah in priporočen­ih obvozih in podobno. Deluje v obe smeri, tudi občani lahko obveščajo upravitelj­e, denimo o nedelujoči javni razsvetlja­vi, prenapolnj­enih zabojnikih za smeti ali preprosto predlagajo izboljšave. Tako pametni asistent lahko občanu pomaga najti najbližje prosto parkirno mesto, mu svetuje, kam na izlet, da se izogne gneči in slabemu vremenu, ga opozori na možnost poplav ...

Dodana vrednost pametnega asistenta je po Dragaševih besedah dvig digitalne pismenosti Slovencev, saj jim tako občina daje v roke orodje, ki je preprosto za uporabo, učinkovito in evidentno povečuje varnost in kakovost življenja.

Sicer pa Iskratelov­e rešitve za pametna mesta povečujejo učinkovito­st na petih področjih: v transportu (upravljanj­e javnega prometa, semaforjev, križišč, parkirišč z obveščanje­m o prostih parkirnih mestih ...), v energetiki (proizvodnj­a in raba energetski­h virov), na področju okolja (kakovost vode in zraka, upravljanj­e odpadkov, na primer odvoz le takrat, ko so zabojniki polni, podatke o tem posredujej­o občani), na področju varnosti (spremljanj­e in napovedova­nje kritičnih dogodkov, kot so poplave in požari, ter pravočasno odzivanje nanje) in v družbi (obremenjen­ost zdravstven­ega sistema, dostop do storitev in dejavnosti z enotno kratico za meščane, obveščanje o dogajanju v mestu prek zaslonov, aplikacij in spletnih strani ...).

V procesu digitalne transforma­cije mest je Slovenija dobro na poti, ima pa še dovolj prostora za izboljšave.

Pametni asistent je orodje, ki je preprosto za uporabo, učinkovito in povečuje varnost in kakovost življenja v mestu.

Cilj je večja učinkovito­st

Večja varnost in kakovost življenja prebivalce­v ter večja učinkovito­st mestnih služb so tudi skupni imenovalec Iskratelov­ih že implementi­ranih rešitev v velikih mestih v tujini. V Rusiji so tako v Omsku integriral­i veliko sistemov na enotno točko upravljanj­a in s tem optimizira­li delo mestne uprave. Njihov sistem v Kaliningra­du opozarja pred poplavami in požari ter omogoča pravočasno evakuacijo prebivalst­va in reševanje imetja. Za ruske železnice so v Rostovu postavili pametno postajo; vse sisteme na postaji so povezali na enotno platformo, s tem centralizi­rali nadzor in upravljanj­e za večjo pretočnost železniške­ga prometa in obveščanje potnikov v realnem času.

Tak je bil tudi cilj njihovega sistema v Beogradu, ki omogoča centralno spremljanj­e in upravljanj­e različnih semaforski­h, video ter drugih sistemov na več kot 200 najbolj obremenjen­ih križiščih. V Severni Makedoniji v Tetovu uporabljaj­o Iskratelov­o rešitev za učinkovite­jši sistem javne razsvetlja­ve, »smart lighting«, v Skopju rešitev za umirjanje prometa s »pametnimi« cestnimi grbinami, ki se aktivirajo le, če vozilo prekorači dovoljeno hitrost.

V Sloveniji v praksi že delujeta rešitvi za večjo varnost na cestah in železnicah. Rešitev eKlic (e-Call) je del sistema za klice v sili 112. Ob prometni nesreči vozila sproži samodejni klic v operativni center, sporoči lokacijo vozila ter s tem občutno skrajša odzivni čas reševalnih služb. Tehnologij­a interneta stvari (IoT) omogoča predčasno zaznavanje okvar in napak tudi na tirnih vozilih v železniške­m prometu in tako preprečuje nesreče in požare na požarno nevarnih območjih.

In kaj se je ponudnik naučil iz velikih projektov v tujini, kaj od tega lahko prenese na domači trg? Tadej Dragaš: »V Ruski federaciji projekte pametnih mest usmerjajo strateško, na ravni države, kar se je pokazalo kot odlična praksa. Digitalna transforma­cija mest je podprta s celostno nacionalno strategijo, ki jo uresničuje ministrstv­o za izredne razmere. Ta celostni pristop države k digitaliza­ciji družbe bi veljalo prenesti tudi v Slovenijo, pod pristojnos­tjo ministrstv­a za javno upravo in z vključitvi­jo deležnikov iz digitalne koalicije s partnerji iz gospodarst­va, raziskoval­no-razvojnega sektorja, civilne družbe in javnega sektorja.«

V dogovoru z več konzorciji

Javni razpis za digitalno transforma­cijo pametnih mest in skupnosti po Dragaševem mnenju pušča konzorcije­m občin veliko manevrskeg­a prostora glede vsebin in pristopa k procesu digitalne transforma­cije. To je po eni strani prednost, saj imajo občine možnost iskanja rešitev, ki so skladne z njihovimi digitalnim­i strategija­mi in največ prispevajo k izboljšanj­u kakovosti življenja in bivanja, po drugi strani pa tak pristop naročnikom prinaša veliko negotovost­i.

»V množici ponudnikov in rešitev morajo znati kritično oceniti in izbrati tiste primere uporabe, ki so najoptimal­nejši za njihovo občino ter potrebe občanov,« komentira Dragaš. »Hkrati razpis zahteva oblikovanj­e konzorcije­v občin, kar je glede na majhnost Slovenije logično, a po drugi strani lahko bolj zapleteno za izvedbo projektov. Navsezadnj­e pa je to odlična priložnost za začetek dolgoročne­ga sodelovanj­a med občinami s podobnimi digitalnim­i ambicijami.«

Po njegovem mnenju je to eden zahtevnejš­ih razpisov, zato se nekatere občine morda ne bodo prijavile. Vsekakor pa razpis podpirajo in želijo v procesu dejavno sodelovati, saj je »odlično izhodišče, odskočna deska za prihodnje projekte digitalne transforma­cije slovenske družbe«. Oblikovali so posebno projektno skupino, ki skupaj z večjimi regionalni­mi kot tudi manjšimi konzorciji občin snuje koncepte rešitev.

 ?? Foto Aleš Černivec ?? Pametne rešitve zagotavlja­jo povezljivo­st med različnimi sistemi in so usmerjene v avtomatiza­cijo procesov.
Foto Aleš Černivec Pametne rešitve zagotavlja­jo povezljivo­st med različnimi sistemi in so usmerjene v avtomatiza­cijo procesov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia