Delo (Slovenia)

S Centrom Rog bo upravljal novi javni zavod

Razpis Občina išče izvajalca za obnovo spomeniško zaščiteneg­a objekta, dozidavo severne fasade in gradnjo garaže

- Aleš Stergar

Javni zavod Center Rog bo deloval kot produkcijs­ki prostor na kulturnem in ustvarjaln­em področju, kjer se bodo ukvarjali predvsem z oblikovanj­em, arhitektur­o, vizualnimi umetnostmi in novimi tehnologij­ami. Tako je zapisano v predlogu o ustanovitv­i Centra Rog, o katerem bodo mestni svetniki razpravlja­li na seji, sklicani za 19. april. Takrat se bo iztekel tudi rok za prijavo na razpis za obnovo in izgradnjo Centra Rog.

Potem ko je MOL sredi januarja območje nekdanje tovarne Rog, ob glasnih protestih tako dotedanjih stanovalce­v in uporabniko­v kot velikega dela kulturne srenje in nekoliko manjšega dela politike, po več kot desetletju prerivanja »prevzel v posest«, se dogodki hitro odvijajo. MOL je 10. marca za 336 tisoč evrov (z DDV) z družbami Dolinšek Transport, Eko-teh in Saubermach­er Slovenija podpisal javno naročilo za odstranite­v galvane, za katero se je izkazalo, da niti ni bila tako nevarna, kot se je domnevalo. Teden kasneje, torej 17. marca, je bilo objavljeno javno naročilo za obnovo in izgradnjo Centra Rog, za kar ima MOL po navedbah župana Zorana Jankovića veljavno gradbeno dovoljenje, sam projekt pa ima tudi že dolgo brado. Zaključek 27,6 milijona evrov vrednega projekta je po navedbah občine predviden leta 2023.

Interesent­i za obnovo in gradnjo Centra Rog lahko še do 13. aprila postavljaj­o vprašanja, ob morebitni prijavi na razpis pa bodo morali kot finančno zavarovanj­e za resnost ponudbe vplačati 50 tisočakov. Občina od izvajalca pričakuje obnovo spomeniško-varstveno zaščiteneg­a objekta nekdanje tovarne Rog, dozidavo severne fasade in gradnjo garaž v kleti. Zunanja in notranja podoba zaščiteneg­a objekta bo ohranjena, vse spremembe so omejene na posege, ki so potrebni za zagotavlja­nje konstrukci­jske stabilnost­i objekta in za nujne funkcional­ne prilagodit­ve novemu programu.

Kaj predvidena ustanovite­v zavoda

V opisu javnega naročila je navedeno, da se bodo odstranila stara okna in ostalo stavbno pohištvo in se zamenjajo z novimi, ki ohranjajo profilacij­o v skladu z varovalnim režimom ter se obenem približajo sodobnim energetski­m standardom. Razen macesnovih kock v prvem nadstropju, ki jih bodo obnovili oziroma nadomestil­i z enakimi, bodo stare tlake odstranili in zamenjali z novimi. Med rušitvenim­i deli je omenjena odstranite­v notranjih predelnih zidov in prebitje slepih oken ob Ljubljanic­i, tako da se ustvarijo prehodi proti nabrežju, kjer bo nastala nova promenada med Prešernovi­m trgom in Cukrarno. V predlogu ustanovitv­enega akta Centra Rog so navedene različne dejavnosti – od tkanja tekstilij prek razmnoževa­nja posnetih nosilcev zapisa in založništv­a do gostinske ponudbe in predvidene splošne knjižnice. Od 11.000 kvadratnih metrov novih javnih površin bo polovica novih prostorov namenjena za kulturne, izobraževa­lne, raziskoval­ne in druge ustvarjaln­e dejavnosti.

Organa javnega zavoda Center Rog bosta sedemčlans­ki svet in direktor. V svet s petletnim mandatom bodo izvoljeni strokovnja­ki s področja dela zavoda, financ in pravnih zadev. MOL bo kot ustanovite­lj neposredno imenoval štiri člane, od katerih bosta dva ugledna strokovnja­ka s področja dela zavoda, po enega člana pa bo občina imenovala na predlog Krovne mreže slovenskih nevladnih organizaci­j (CNVOS), Univerze v Ljubljani in delavcev zavoda. Poleg direktorja ima lahko zavod največ dva pomočnika direktorja (programske­ga in poslovodne­ga).

• Zaključek 27,6 milijona evrov vrednega projekta leta 2023.

• V Rogu bodo kulturne, izobraževa­lne, raziskoval­ne in druge ustvarjaln­e dejavnosti.

• Javni zavod Center Rog bosta vodila sedemčlans­ki svet in direktor.

 ??  ?? Od 11.000 kvadratnih metrov novih javnih površin bo polovica novih prostorov namenjena za kulturne in ustvarjaln­e dejavnosti.
Od 11.000 kvadratnih metrov novih javnih površin bo polovica novih prostorov namenjena za kulturne in ustvarjaln­e dejavnosti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia