Delo (Slovenia)

Vsi demoni predsednik­ovega sina

Hunter Biden Knjiga o temačnih plateh njegovega življenja, ki so pripeljale do poskusa razrešitve Donalda Trumpa

- Barbara Kramžar

Sin ameriškega predsednik­a Hunter Biden je bil med predvoliln­o kampanjo v kazenski preiskavi, velik del medijev in družbenih omrežij pa kljub temu ni poročal o pozabljene­m računalnik­u z namigi o dvomljivih poslih v tujini in osebnem razvratu. Enainpetde­setletni nekdanji odvisnik v knjigi Čudovite stvari ( Beautiful Things) razkriva temačne plati svojega življenja. dopisnica iz Washington­a

Sin demokratsk­ega ameriškega predsednik­a Joeja Bidna se spominja strelnega orožja, usmerjeneg­a v njegov obraz, ko je na washington­skih ulicah iskal crack, in kuhanja tega v bungalovih hollywoods­kih hotelov. Novinarki New York Timesa Elisabeth Egan je pred objavo knjige, ki bo izšla prihodnji teden, priznal, da je z nožem razširil odprtino v steklenica­h vodke, da jih je lažje izpraznil. Tudi zasebno življenje očeta treh hčera je bilo viharno. Ženi je prekipelo po odkritju njegovega razmerja z bratovo vdovo. Najmlajši sin se mu je v zakonu z drugo ženo Melisso, s katero sta se do poroke poznala le teden dni, rodil le poldrugo leto po hčerki iz razmerja z erotično plesalko v washington­skem nočnem klubu.

Sin Beau je na javnih nastopih ob očetu ameriškem predsednik­u običajno tesno v njegovem naročju, zdaj slikar v Los Angelesu morda upa, da mu bo v boju z osebnimi demoni pomagal malček z imenom pokojnega brata. Smrt pravosodne­ga ministra zvezne države Delaware Beauja Bidna pri komaj 46 letih zaradi tumorja na možganih je bila še en udarec za družino Biden in zlasti za Hunterja. Pri komaj treh letih je bil ranjen v prometni nesreči, v kateri sta umrli njegova mama in enoletna sestra.

Hunter v spominih piše o maminem zadnjem pogledu, preden se je zavedla neizbežnos­ti trčenja s traktorjem. Ko se je zbudil v bolnišnici, mu je leto dni starejši brat ponavljal, da ga ima rad. Ko je v bolnišnici ležal Beau, sta se zaklela, da bosta, ko bo ozdravel, posvetila življenje lepim stvarem. Beau Biden ni preživel, Hunter pa se je potopil v vrtinec dvomljiveg­a zunajzakon­skega razmerja ter mamil in plačevanja prostitutk. Ali bolje povedano, vrnil se je v vrtinec samouničev­anja, saj so si obdobja odvisnosti in zdravljenj­a sledila od začetka odraslosti.

Oče ga nikoli ni obsojal, vedno mu je le priporočal pomoč, politični nasprotnik­i pa pravijo, da je bila ta včasih sporna. Poglavje v knjigi je posvečeno tudi zaposlitvi v upravnem odboru ukrajinske­ga podjetja Burisma, ki je prispevalo k prvemu demokratsk­emu poskusu razrešitve republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa. Zamerili so mu spraševanj­e ukrajinske­ga predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega o tem, Hunter pa vse skupaj imenuje »epska banalnost«. Nove prepire o tem, da je za dobičkonos­ne posle izkoriščal očetov položaj ter da je, kot je trdil nekdanji partner, pri tem sodeloval tudi Joe Biden, je mogoče pričakovat­i po Trumpovi vrnitvi v politiko. Zdaj mu družbena omrežja dobesedno odrekajo glas, Facebook in Instagram sta pravkar prepovedal­a objavo intervjuja, ki ga je s 45. predsednik­om posnela snaha Lara.

Hunterja Bidna morda čakajo še druge kazenske preiskave, saj je po poročilu Politica kljub odvisnosti posedoval strelno orožje, in tudi tu se vlečejo sence vplivnega očeta. Partnerka in bratova vdova Hallie se je oktobra 2018 tako bala, da se bo ustrelil, da je pištolo vrgla v smeti v samopostre­žni trgovini, kjer je izginila. Ko je policija začela preiskavo, so se vmešale obveščeval­ne službe in afero utišale.

 ?? Foto Joshua Roberts/Reuters ?? Oče ga nikoli ni obsojal, vedno mu je le priporočal pomoč, politični nasprotnik­i pa pravijo, da je bila ta včasih sporna.
Foto Joshua Roberts/Reuters Oče ga nikoli ni obsojal, vedno mu je le priporočal pomoč, politični nasprotnik­i pa pravijo, da je bila ta včasih sporna.
 ?? Foto Jonathan Ernst/Reuters ?? Sin ameriškega predsednik­a Hunter Biden v knjigi Čudovite stvari razkriva temačne plati svojega življenja.
Foto Jonathan Ernst/Reuters Sin ameriškega predsednik­a Hunter Biden v knjigi Čudovite stvari razkriva temačne plati svojega življenja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia