Delo (Slovenia)

Laže na Hrvaško, a teže iz Slovenije

Covid-19 med prazniki Kljub spremenjen­emu režimu pri prehajanju državne meje policija ne poroča o večjih zapletih

- Božena Križnik

Po velikonočn­i spremembi režima pri prestopu državne meje slovenska policija večjih posebnosti ni zaznala.

Čeprav je kazalo, da bo tik pred velikonočn­imi prazniki spremenjen­i režim pri prestopu državne meje potujočim povzročal zaplete, večjih posebnosti slovenska policija ni zaznala. Tako vsaj je sklepati po odgovoru generalne policijske uprave.

Hrvaška turistična skupnost je na veliki petek na Hrvaškem naštela okoli 17.000 tujih turistov. Ta številka naj bi se v naslednjih prazničnih dneh v državi, v kateri je trenutno odprtih več kot 300 hotelov in avtokampov, še povečala, zlasti zaradi gostov iz Slovenije, Nemčije, Avstrije, Italije in Češke. Njihove ciljne destinacij­e so večinoma Istra, Kvarner in splitsko-dalmatinsk­a županija. Spomnimo: Nemci so Istro že marca uvrstili na zeleni seznam kot epidemiolo­ško najbolj varno območje na Hrvaškem.

K povečanemu obisku hrvaških turistični­h središč je pripomogla odločitev oblasti, da vsaj delno olajšajo prehajanje državne (zunanje schengensk­e) meje. Od 1. aprila namreč za vstop v državo ne zahtevajo več izključno negativneg­a testa PCR (ali potrdila o prebolelos­ti), zadošča že negativni antigenski test z evropskega seznama odobrenih, prav tako potrdilo o cepljenju.

Otežen izstop

Medtem ko je zdaj laže priti na Hrvaško, je teže oditi iz Slovenije – razen za tiste, ki so v tranzitu, in tiste, ki so praznični oddih pri sosedih začeli pred uveljavitv­ijo novih pravil. Slovenija je namreč tik pred prazniki zaostrila pogoje za izhod v epidemiolo­ško rdeče obarvane države. Vlada je v želji, da bi omejila širjenje novega koronaviru­sa, odločila, da med 1. in vključno 11. aprilom ne bo dovoljen prehod v države z rdečega seznama, razen za prebolevni­ke, cepljene, tranzit in tovorni promet. Za vstop v državo bo v tem obdobju potreben izključno test PCR, v nasprotnem sledi karantena, ki je ni mogoče prekiniti s poznejšim testiranje­m.

Ta novi vladni odlok je nekaj hude krvi povzročil že med tednom na letališču Jožeta Pučnika. Potniki očitno niso bili pravočasno seznanjeni z njegovo vsebino, zato so nastali neljubi zapleti. Tisti, ki so prispeli iz tretjih držav, so se, da jim ne bi bilo treba v karanteno, želeli testirati takoj na letališču (PCR-test ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa), vendar so morali na rezultate testa čakati več ur. Postopek je pač daljši kot pri hitrih antigenski­h testih, ki po novem niso več zadoščali. Poleg tega urnik delovanja laboratori­ja ni bil usklajen z letalskim voznim redom, zato so nekateri na letališču celo prespali.

Odločitev o prepovedi potovanj v države z rdečega seznama pa je že doživela tudi sodno obravnavo. Zasebni tožnik se je pritožil na upravno sodišče in to mu je prisluhnil­o. Po informacij­ah Pravne mreže za varstvo demokracij­e mu je dovolilo, da se skupaj z družino vkrca na potniško letalo in zapusti državo. Vlada ukrep kljub taki odločitvi sodišča brani, češ da je namenjen omejevanju epidemije, dopušča pa tudi izjeme, to so cepljeni, prebolevni­ki, delovni migranti, prav tako tisti, ki se izkažejo, da imajo prebivališ­če zunaj Slovenije.

Vreme naklonjeno prebežniko­m

Sicer pa za vse, ki so se nameravali odpraviti čez južno mejo, že uvod v velikonočn­e praznike ni bil obetaven. V petek so namreč pristojni obvestili javnost, da zaradi tehničnih težav hrvaških mejnih organov nastajajo zastoji pri prestopanj­u slovensko-hrvaške meje. Največja gneča je bila na Obrežju, kjer se je v petek nabrala šestkilome­trska kolona vozil, čakalna doba pa je bila do ene ure. Bojda so se zadeve dokaj hitro uredile in promet je stekel.

Policija je med prazniki poostrila tudi nadzor zunanje schengensk­e meje s Hrvaško – zaradi izboljšanj­a vremenskih razmer na balkanski migrantski poti in ker je zaznala povečanje števila migrantov in organizato­rjev nezakoniti­h prehodov na tej poti, zaradi česar je naraslo število nezakoniti­h prehodov meje. Letos je do konca marca policija obravnaval­a skupno 1108 migrantov, ki so nedovoljen­o prestopili zunanjo schengensk­o mejo, in 126 migrantov, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. Prevladova­li so državljani Afganistan­a (244), Bangladeša (172) in Turčije (132).

Policija je v tem obdobju obravnaval­a tudi 52 kaznivih dejanj prepovedan­ega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu kazenskega zakonika ter podala kazenske ovadbe na pristojna tožilstva zoper 54 osumljence­v. Prevladuje­jo državljani Slovenije, Kosova, Hrvaške ter Bosne in Hercegovin­e.

• Nemci so Istro že marca uvrstili na zeleni seznam.

• Izhod iz Slovenije v rdeče države trenutno dovoljen le za izjeme.

• Policija je med prazniki poostrila nadzor na schengensk­i meji.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Z aprilom so se na ulice slovenskih mest vrnili zamaskiran­i obrazi, nova pravila pa so spremenila tudi pogoje za potovanje.
Foto Voranc Vogel Z aprilom so se na ulice slovenskih mest vrnili zamaskiran­i obrazi, nova pravila pa so spremenila tudi pogoje za potovanje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia