Delo (Slovenia)

Protesta v Mariboru zaposlila policijo

Trg svobode V soboto in nedeljo se je na neprijavlj­enih shodih zbralo več sto ljudi

- STA, N. M.

Na mariborske­m Trgu svobode se je v nedeljo zbralo okrog 100 ljudi, v soboto pa okrog 800. Izrazili so protest proti vladnim ukrepom za preprečeva­nje širjenja epidemije covida-19. Policisti so ukrepali zaradi nespoštova­nja epidemiolo­ških ukrepov.

Z mariborske policijske uprave so sporočili, da so policisti shoda ustrezno dokumentir­ali in bodo na podlagi videoposne­tkov identifici­rali tudi tiste kršitelje, s katerimi niso izvedli postopkov na kraju prekrška. Zaradi kršitve vladnih odlokov in s tem zakona o nalezljivi­h boleznih jim bodo po pošti poslali plačilne naloge. Policisti ugotavljaj­o tudi, kdo je bil organizato­r sobotnega in nedeljskeg­a shoda, na katerih nekaj udeležence­v ni upoštevalo pozivov, naj spoštujejo predpisane ukrepe, si nadenejo maske in se ne družijo. Zoper organizato­rja bodo ukrepali, ko in če ga najdejo.

Ob tem so v policiji izpostavil­i, da s svojim delom nikakor ne posegajo v pravice posameznik­ov do zbiranja in svobode izražanja, vendar pa je potrebno razumeti, da so odrejeni ukrepi izjemnega pomena za zdravje vseh, zato jih je treba upoštevati. Protestnik­i, ki so bili pogosto brez mask in varnostne razdalje, so s seboj prinesli transparen­te z napisi: Zdaj bije bitko vsak, saj vzeli bi še zrak, Uživajte, dokler lahko, Danes imamo pouk v trgovini s pohištvom in V šoli nosimo nasmeh, ne mask.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia