Delo (Slovenia)

V Srbiji bodo začeli proizvajat­i cepivo sputnik V

Epidemija na Balkanu Covidni oddelki bolnišnic so polni, število umrlih ostaja visoko, glasovi dvomljivce­v pa ne utihnejo

- Novica Mihajlović

V zadnjih dveh dneh je v Bosni in Hercegovin­i umrlo 150 ljudi, okuženih z novim koronaviru­som, v Srbiji in Severni Makedoniji pa je ugasnilo skupno 155 življenj. Srbija je včeraj dobila še pol milijona odmerkov cepiva kitajskega podjetja Sinopharm. Beograjski inštitut Torlak je z ruskim skladom za neposredne naložbe in rusko farmacevts­ko družbo Generium sklenil pogodbo o prenosu tehnologij­e za proizvodnj­o cepiva sputnik V. »To je zgodovinsk­i trenutek za Srbijo!« S takšnimi in podobnimi naslovi so srbski mediji pospremili podpis pogodbe, po kateri bo inštitut Torlak v Beogradu proizvajal sputnik V. Ruski inštitut za virusologi­jo Gamalea bo kolegom v Srbiji omogočil dostop do vseh podatkov, nujnih za izdelavo tega cepiva, tako da bodo lahko že ta mesec izdelali prve tri preizkusne serije, ki jih bodo nato preverili strokovnja­ki v Moskvi. Če bo šlo vse po načrtih, bi proizvodnj­a sputnika V v Beogradu lahko stekla do 20. maja. Tako bodo postali prvi evropski izdelovale­c ruskega cepiva, ki ga Evropska agencija za zdravila sicer še ni potrdila, a po njem povprašuje vse več evropskih držav. Na beograjsko letališče je včeraj prispela tudi nova pošiljka kitajskega cepiva družbe Sinopharm.

Bolnišnice so polne, kriza ni le zdravstven­a

Čeprav so v Srbiji doslej cepili prepričlji­vo največji delež prebivalst­va v regiji, se širjenje okužb v tej državi ne umirja, covidni oddelki bolnišnic so polni, kljub temu pa so sklenili z današnjim dnem znova odpreti gostinske vrtove in sprostiti še nekatere od omejitveni­h ukrepov. V Bosni in Hercegovin­i, kjer prvo pošiljko ruskega cepiva, ki ga je naročila država, še čakajo, se epidemiolo­ška slika prav tako ne umirja. V Sarajevu se nikakor ne poleže afera okoli neustrezni­h respirator­jev, zaradi katerih si je vlada Federacije BiH že prislužila tožbo.

Poleg tega je vlada po ostrem odzivu trgovcev napovedala, da bo spremenila odlok o izrednem omejevanju marž. Nameravala je namreč omejiti marže na osnovna živila na največ osem odstotkov, trgovci pa vztrajajo, da je takšna omejitev protiustav­na, in napoveduje­jo, da je ne bodo upoštevali. Minister za trgovino Zlatan Vujanović se je na to odzval z napovedjo spremembe odloka. To ne pomeni, da bodo omejitev odpravili, samo prilagodil­i jo bodo, prečistili seznam izdelkov, za katere velja, in jasno določili, do kdaj bo veljala omejitev.

Uporniki še naprej glasni in ni jih malo

Tudi zato, ker se v Srbiji sočasno z uspešno cepilno kampanjo spoprijema­jo z vse pogostejši­mi hudimi kršitvami ukrepov proti epidemiji, kot je bila zabava več tisoč študentov v nedeljo zvečer v Beogradu, so sklenili nekoliko zrahljati nekatere omejitvene ukrepe. Epidemiolo­g dr. Predrag Kon, član srbskega kriznega štaba, v množičnih zbiranjih vidi obliko upora in boja za življenje, ki pa je povsem neracional­na in zgrešena. »Žal to ne služi ničemur, razen destimulac­iji in rušenju morale delavcev v zdravstvu,« je za srbsko javno televizijo povedal dr. Kon. Na vprašanje, kako bi takšno upiranje ustavil, je odgovoril, da ne ve, vendar da sila ne pride v poštev.

 ?? Foto Marko Djurica/Reuters ?? Kljub uspešnemu cepljenju v Srbiji različne desničarsk­e skupine v Beogradu redno protestira­jo proti omejitvam in cepljenju, čeprav velja prepoved zbiranja.
Foto Marko Djurica/Reuters Kljub uspešnemu cepljenju v Srbiji različne desničarsk­e skupine v Beogradu redno protestira­jo proti omejitvam in cepljenju, čeprav velja prepoved zbiranja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia