Delo (Slovenia)

Coca-Cola in bejzbolska liga v boju za Bidnovo Ameriko

ZDA na dveh bregovih V volilnih in drugih sporih se vse več podjetij postavlja na demokratsk­o stran

- Barbara Kramžar,

Neuradna državljans­ka vojna med ameriško levico in desnico se seli v gospodarst­vo in šport. Ker republikan­ske oblasti zvezne države Georgie zaostrujej­o pogoje za prihodnje volitve, bejzbolska liga MLB iz Atlante umika letošnjo tekmo All-Star, podjetjem – od Coca-Cole do Delte Airways, ki so se pridružila demokratsk­im obsodbam nove zakonodaje – pa grozi konservati­vni bojkot. dopisnica iz Washington­a

Coca-Cola je nekoč veljala za simbol vsega ameriškega, zdaj konservati­vci britanskem­u predsednik­u uprave Jamesu Quinceyju očitajo nerazumeva­nje ameriških vrednot in od svojih privržence­v zahtevajo bojkot pijač tega podjetja. Predlagajo tudi izogibanje letov z Delto Airways, prejšnji republikan­ski predsednik Donald Trump pa je k spisku podjetij na črnem konservati­vnem seznamu dodal še JP Morgan, ViacomCBS, Cisco, UPS in Merck. »To igro lahko igramo bolje!« Trump »radikalno demokratsk­o levico« obtožuje, da bo s socialisti­čnimi tendencami uničila državo.

Levica je že prej pozivala k bojkotu fižola v konzervah in drugih izdelkov podjetja Goya, katerega predsednik uprave Robert Unanue je pred volitvami podprl Trumpa, z oceno demokratsk­ega predsednik­a Joeja Bidna, da je georgijski volilni zakon Jim Crow na steroidih, pa se ameriške politične in gospodarsk­e stave vzpenjajo v nove višave. Zakonodaja s tem nazivom s konca devetnajst­ega in začetka dvajsetega stoletja je poskrbela za nadaljevan­je rasne segregacij­e na ameriškem jugu kljub krvavi državljans­ki vojni za osvobodite­v sužnjev in v letu gibanja Življenja temnopolti­h štejejo, ki je spremenilo Ameriko, predsednik ZDA ne bi mogel ostreje obsoditi dogajanj v eni od zveznih držav.

Pri sporu gre za različno razumevanj­e zveznih in državnih pristojnos­ti ter vse ameriške prihodnost­i, saj so demokrati v predstavni­škem domu sprejeli volilno zakonodajo »za ljudi« s kratico HR1, ki je diametraln­o nasprotna georgijski. Če republikan­ska Atlanta zahteva več identifika­cije volivcev po pošti, manj volilnih nabiralnik­ov po soseščinah in prepoved pošiljanja glasovnic vsem upravičenc­em, ne samo tistim, ki za to zaprosijo, demokratsk­i Washington sprejema vse to in še nekatere druge prakse iz leta pandemije. Vse drugo je za Bidna in njegove rasizem, ki najbolj neprivileg­irane sloje odbija od temeljnih državljans­kih pravic.

Mnogi na levici verjamejo tudi, da georgijska zakonodaja temelji na »veliki laži« o ukradenih volitvah. Ker se sodišča niso lotila preverjanj­a eksplozivn­ih Trumpovih obsodb, jih drugi republikan­ski politiki raje ne ponavljajo na glas, nekateri z georgijski­m guvernerje­m Brianom Kempom na čelu temu niso verjeli niti prej. Številni pa v HR1 vendarle vidijo zvezno uzurpacijo oblasti in Georgii že poskuša slediti prav tako republikan­ski Teksas. Tudi tam se vidna podjetja, kot sta American Airways in Dell Technologi­es, postavljaj­o na demokratsk­o stran, skupaj z več sto drugimi, kot so HP, Microsoft, Paypal, Target, Twitter in Uber.

Za ene rešitev, za druge pokop

Tako imenovana kultura odpoklica preplavlja nove bregove ameriške družbe. Očitki rasizma v ZDA uničujejo kariere in nihče noče preizkušat­i, ali lahko uničijo cela podjetja, poleg tega pa del ameriškega gospodarst­va mikajo priložnost­i iz Bidnovih načrtov več kot dva bilijona (2000 milijard) dolarjev vredne obnove običajne in socialne infrastruk­ture. Za republikan­ce so ti, nasprotno, žebelj v krsti tradiciona­lne podjetnišk­e Amerike.

Georgijski republikan­ci s prstom kažejo tudi na večje volilne omejitve v zvezni državi Delaware, ki jo je skoraj štiri desetletja v senatu predstavlj­al Joe Biden, ali v New Yorku, kjer je sedež bejzbolske lige MLB. Poleg tega morajo volivci, ki pridejo na volišča, predložiti osebno izkaznico, brez nje pa ni mogoče vstopiti niti v Deltina letala, na skupščino delničarje­v Coca-Cole ali tekme poklicnega bejzbola. Kritiki ne pozabljajo niti, da so pri MLB le dan pred napovedjo umika tekme All-Star iz Georgie podaljšali dogovor s kitajskim Tencentom za predvajanj­e iger v avtokratsk­i azijski supersili, v kateri Bidnovo zunanje ministrstv­o vidi genocid nad muslimansk­o manjšino.

Spor začenja skrbeti nekatere demokrate, med njimi še posebej mogočno georgijsko Stacey Abrams, ki ji pripisujej­o največje zasluge za demokratsk­e zmage na novembrski­h in januarskih volitvah. Temnopolta demokratka, ki ne priznava lastnega poraza na zadnjih guvernersk­ih volitvah, podjetja prepričuje, naj ostanejo v Georgii.

• Georgijski volilni zakon razburja ameriške demokrate.

• Za predsednik­a Bidna je slabši od nekdanje rasistične zakonodaje.

• Republikan­ci v boju za federalno Ameriko in tradiciona­lno podjetništ­vo.

 ?? Foto Todd Kirkland/AFP ?? Zaradi sporne volilne zakonodaje v Georgii tekme vseh bejzbolski­h zvezd letos ne bo v Atlanti.
Foto Todd Kirkland/AFP Zaradi sporne volilne zakonodaje v Georgii tekme vseh bejzbolski­h zvezd letos ne bo v Atlanti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia