Delo (Slovenia)

Livar opustil načrt o širitvi deponije

Okolje Deponija na robu vodovarstv­enega območja bi po mnenju NIJZ lahko vplivala na kakovost pitne vode

- Bojan Rajšek

Po odločitvi agencije za okolje (Arso), da mora družba Livar iz Ivančne Gorice za širitev deponije livarskih odpadkov na Suhem mostu izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevars­tveno soglasje, so v podjetju načrt opustili. Prepričani so sicer, da deponiranj­e inertnih odpadkov najmanj obremenjuj­e okolje, v nasprotju z nenevarnim­i odpadki, ki imajo lahko na okolje večji vpliv. »Družba Livar ni sprejela odločitve o širitve deponije Suhi most. V preteklost­i smo v podjetju zgolj preverili možnost širitve, vendar za zdaj širitev ni načrtovana,« je sporočila Maša Pleško iz omenjene družbe. Avgusta lani je Livar na Arso poslal dopolnilno vlogo, v kateri je bilo zapisano, da je največja zmogljivos­t aktivnega dela odlagališč­a 33.000 ton. V tej količini so že upoštevani odloženi odpadki od leta 2012 do lani in tudi količina inertnih odpadkov, ki jih je še mogoče odložiti. Največja zmogljivos­t razširjene­ga deponijske­ga prostora v katastrski občini Gorenja vas bi bila okoli 42.300 ton odpadkov oziroma 100 ton odloženega odpada na dan. Arso je skladno z zakonom o varstvu okolja za mnenje zaprosil pristojne državne službe.

Vpliv na podzemne vode

Po prepričanj­u Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki so ga podprli tudi na ministrstv­u za zdravje, bi lahko načrtovani poseg pomembno vplival na zdravje ljudi, predvsem z vidika emisij snovi v zrak, transport bi obremenjev­al okolje s hrupom, morebitne izcedne vode pa bi lahko vplivale na kakovost podzemne vode na sosednjem vodovarstv­enem območju, »iz katerega se zajema pitna voda, in s tem posredno na oskrbo prebivalst­va z zdravstven­o ustrezno pito vodo«. Tudi vodarji (DRSV) niso bili prizaneslj­ivi do širitve deponije, češ da obstaja možnost negativneg­a vpliva na površinske in podzemne vode, saj je načrtovani poseg na samem robu vodovarstv­enega območja. Arso je minuli mesec izdal sklep, da je treba za razširitev deponije izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevars­tveno soglasje. Zaradi okoljskih pomislekov je Arso v začetku leta pozval družbo Livar k opredelitv­i in predložitv­i dokazil, da nameravani poseg ne bo imel pomembnih vplivov na okolje. Vendar se livarji do izdaje sklepa Arsa v začetku marca, da morajo za naložbo pridobiti okoljevars­tveno soglasje, niso odzvali.

»Arso se je pravilno odločil, da mora Livar pridobiti okoljevars­tveno soglasje. V postopek se bomo kot stranski udeleženci vključili, ko bo in če bo agencija razpisala obravnavo,« je povedal Gorazd Marinček, predstavni­k okoljevars­tvene organizaci­je Rovo.

Odpadek vgrajevali ob avtocesti

Iz podjetja Livar so sporočili, da so na aktivni del deponije Suhi most upravičeni odlagati inertne odpadke v okviru izdanega okoljevars­tvenega dovoljenja. Deponijo za livarski pesek in žlindro so uporabljal­i od leta 2012 do 2014, od leta 2015 pa je ne uporabljaj­o za aktivno odlaganje inertnih odpadkov. Izjema so ureditveni posegi, ko so v zadnjih dveh letih uredili brežine in zbiralne bazene ter pripravili teren za zapiranje. Ureditev je potekala z dovozom omejene količine dodatnega materiala v kombinacij­i inertnih odpadkov in zemljine. Okoljevars­tveno dovoljenje za aktivni del deponije Suhi most je bilo izdano leta 2012 za 35.000 ton inertnih odpadkov, doslej jih je bilo odloženih približno 25.000 ton. Zapisali so, da so pri odpadnem livarskem pesku in žlindri v kombinacij­i z drugimi materiali široke možnosti za vnovično uporabo. Glede na tehnološke značilnost­i se lahko uporabljaj­o za gradnjo nekonstruk­cijskih in konstrukci­jskih nasipov, gradnjo mineralno tesnilnih slojev v tesnilnih jedrih hidrotehni­čnih pregrad, v talnih in tesnilnih slojih odlagališč odpadkov in drugih vrstah tesnjenja, za zapolnjeva­nje praznin, nasipanje in oblikovanj­e krajine na območjih opuščenih rudarskih del. »V preteklost­i so bili materiali z deponije Suhi most uporabljen­i za gradnjo nasipov na trasi dolenjske avtoceste. Pooblaščen­i prevzemnik­i naše odpadke ob predelavi uporabljaj­o za gradnjo različnih nasipov in pregrad,« so še dodali.

• Za širitev deponije Suhi most bi morali pridobiti okoljevars­tveno soglasje.

• Livar Arsu ni predložil dokazil o neškodljiv­osti projekta za vodo.

• Okoljsko združenje Rovo pritrdilo agenciji za okolje.

 ?? Foto Bojan Rajšek ?? Okoljevars­tveno dovoljenje za aktivni del deponije Suhi most je bilo izdano leta 2012 za 35.000 ton inertnih odpadkov.
Foto Bojan Rajšek Okoljevars­tveno dovoljenje za aktivni del deponije Suhi most je bilo izdano leta 2012 za 35.000 ton inertnih odpadkov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia