Delo (Slovenia)

Štiriletni­ka rezali iz betonske cevi

Otroška igra Deček se je skril v betonsko cev in se v njej zagozdil

- Tomica Šuljić

Štiriletni deček se je v petek popoldne igral pred družinsko hišo v Dobu pri Domžalah. Med igro se je skril v betonsko cev s premerom 40 centimetro­v, ki je bila okoli poldrugi meter zakopana in zabetonira­na v zemljo – cev so sicer uporabljal­i za postavitev novoletne jelke, mlaja in ob podobnih dogodkih. Deček se je v njej zagozdil.

Kot je pojasnil dečkov oče Tomaž Zavrl, je nekaj čez 17. uro zaslišal sina, kako je klical na pomoč: »V cevi je prekrižal noge, da je imel levo spodvito, in pokleknil.« Otroška noga se je v vkopani betonski cevi tako zagozdila, da mu ne oče ne drugi odrasli niso mogli pomagati. »Človek si misli, da če je šel noter, bo šel tudi ven,« je prve poskuse reševanja opisal Zavrl. Ker vsi poskusi niso bili uspešni, so na pomoč poklicali poklicne gasilce iz domžalskeg­a centra za zaščito in reševanje. Sedem gasilcev se je na bližnje prizorišče pripeljalo z dvema voziloma, prišlo je tudi reševalno vozilo.

Vodja intervenci­je Jani Jeraj je pojasnil, da je šlo za reševalni tehnični poseg z veliko ročnega dela: »V cevi je bilo toliko prostora, da smo lahko otipali nogo, nismo pa je mogli rešiti.« Dodatno težavo je izurjenim gasilcem predstavlj­alo dejstvo, da je bil otrok v cevi, zato so se reševanja morali lotiti previdno: ročno so odkopali polovico cevi in nato skušali štiriletni­ka osvoboditi z razpiralom oziroma kleščami. Toda cev, ki je bila ob straneh izdatno zabetonira­na, se sprva ni vdala. »Ko bi cev morala počiti, ne poči,« je po dogodku ugotavljal Zavrl. Otrok je bil sicer priseben in je z očetom normalno komunicira­l, gasilci pa so reševanje nadaljeval­i z raznimi orodji.

Na pomoč jim je priskočil bager in odkopal okolico cevi. Nato so za reševanje otroka iz betonskega primeža gasilci poprijeli še za vrsto ročnih orodij. »Uporabili smo vrtalnik in razpiralo, pa brusilnik z vidia ploščo, tudi s kladivom in dletom smo tolkli previdno,« našteva Jeraj.

Slabi dve uri zatem, ko se je otrok ujel v past svoje igre, je gasilcem vendarle uspelo prerezati cev, da je počila. Štiriletni­ka so potem prevzeli domžalski reševalci, ki so dogajanje ves čas pozorno spremljali. Prepeljali so ga v klinični center na preventivn­i pregled; otrok je predveliko­nočni zaplet na srečo prestal brez poškodb. Jeraj je še povedal, da tako posebne intervenci­je ne pomni v skoraj treh desetletji­h poklicne kariere.

 ?? Foto CZR Domžale ?? V kompleksni intervenci­ji so rešili štiriletni­ka iz nenavadne pasti na domačem dvorišču.
Foto CZR Domžale V kompleksni intervenci­ji so rešili štiriletni­ka iz nenavadne pasti na domačem dvorišču.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia