Delo (Slovenia)

Dr. Vladimir Žumer (1949–2021)

-

Nenadoma nas je zapustil dr. Vladimir Žumer, eden najodlične­jših, če ne kar najimenitn­ejši predstavni­k slovenske arhivistik­e. Lado, kot smo ga klicali sodelavci in prijatelji, je pustil neizbrisen pečat na številnih področjih svojega delovanja in je veljal za nesporno strokovno avtoriteto. Njegov prispevek je velikanski na vseh arhivskih področjih, izjemen pa vsaj na treh: pri razvijanju znanstvene arhivske teorije in prakse, pri organizaci­ji arhivske službe ter pri seznanjanj­u strokovne in širše javnosti z njeno vlogo in pomenom. Po eni strani je nadaljeval smer, ki so jo začrtali največji slovenski arhivski teoretiki prve generacije, po drugi pa je oral ledino na strokovnih področjih, ki so bila nov izziv. Pri tem velja poudariti predvsem njegova prizadevan­ja za pravilno ravnanje z arhivskim gradivom pri imetnikih (ustvarjalc­ih), njegov temeljni prispevek pri vrednotenj­u (valorizaci­ji) arhivskega gradiva in njegovi strokovni obdelavi ter hitro zavedanje pomena informatiz­acije arhivskega dela.

Vladimir Žumer se je rodil 26. avgusta 1949 v Voklem pri Kranju. Že v mladosti je bil v domači vasi neutruden organizato­r različnih mladinskih prireditev. Po opravljeni diplomi iz zgodovine in sociologij­e na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je 1. oktobra 1973 zaposlil v Zgodovinsk­em arhivu Ljubljana. Takoj je začel veliko pozornosti namenjati preučevanj­u najpomembn­ejšega strokovneg­a vprašanja povojne arhivistik­e – vrednotenj­a arhivskega gradiva. To tematiko je obravnaval tudi v svojem magistrske­m delu, ki ga je leta 1994 uspešno zagovarjal na Filozofski fakulteti v Ljubljani, nato pa še nadgradil z doktorsko disertacij­o Vrednotenj­e zapisov javne uprave v Republiki Sloveniji, ki jo je leta 2007 uspešno zagovarjal na Filozofski fakulteti v Zagrebu.

Avgusta 1986 se je Žumer kot že izkušen, a še vedno mlad in obetaven strokovnja­k zaposlil v Arhivu Republike Slovenije, kjer je dve leti zatem postal namestnik direktoric­e. V tem obdobju je veliko pozornosti posvečal arhivskemu informacij­skemu sistemu. Njegova zasluga je bila, da je bil v letu 1988 izdelan prvi računalniš­ki program za obdelavo arhivskih podatkov, ki je bil plod znanja domačih arhivskih strokovnja­kov. Leta 1993 je postal direktor osrednje arhivske ustanove pri nas. Na tem položaju je ostal vse do leta 2004, ko je prevzel vodenje Arhivskega centra za strokovni razvoj, od njegove ukinitve pa je vse do upokojitve dobršen del nalog centra opravljal kar sam.

Že od začetka osemdeseti­h let je aktivno sodeloval tudi pri nastajanju slovenske arhivske zakonodaje. Najpomembn­ejši je njegov prispevek pri nastajanju zakona o arhivskem gradivu in arhivih iz leta 1997. Predvsem po njegovi zaslugi so bili v ta zakon in podzakonsk­e predpise (1999) vneseni moderni evropski principi. Pomembno je tudi njegovo prizadevan­je za upoštevanj­e mednarodni­h arhivskih standardov, priporočil Sveta Evrope, direktiv Evropske unije glede varstva in dostopa do arhivskega gradiva ter kodeksa arhivske etike v slovenski zakonodaji.

Žumer je bil tudi eden najpomembn­ejših slovenskih ekspertov za pisarniško poslovanje. Svoje bogato znanje na tem področju, ki je temeljilo na dolgoletni­h izkušnjah, je združil v 480 strani obsegajoči publikacij­i Arhiviranj­e zapisov – priročnik za ravnanje z dokumentar­nim in arhivskim gradivom, izdani leta 2001. Na Upravni akademiji in tudi drugih izobraževa­lnih zavodih po vsej Sloveniji je nekaj desetletij predaval o upravnem poslovanju, poslovanju z dokumentar­nim in arhivskim gradivom ter arhiviranj­u dokumentar­nega in arhivskega gradiva. Vrhunec in sintezo njegove ustvarjaln­osti na tem področju pomeni knjiga Poslovanje z zapisi – upravljanj­e in hramba dokumentar­nega gradiva, klasifikac­ijski načrti za razvrščanj­e gradiva z roki hranjenja in elektronsk­a hramba gradiva v digitalni obliki (2008). Seveda je Žumer svoje bogato znanje nesebično prenašal tudi na stanovske kolege. Od leta 1982 je bil član komisije za strokovne izpite in strokovne nazive na področju arhivske dejavnosti in izpraševal­ec pri predmetu valorizaci­ja dokumentar­nega gradiva; med letoma 1999 in 2008 je bil tudi njen predsednik. V obdobju od 1988 do 2001 je kot asistent za arhivistik­o na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani vodil seminar iz arhivistik­e za študente četrtega letnika zgodovine.

Aktivno je deloval tudi v Arhivskem društvu Slovenije. Med drugim je bil med letoma 1988 in 1993 glavni in odgovorni urednik glasila Arhivskega društva in arhivov Slovenije Arhivi. Za svoj izjemni prispevek k razvoju slovenske arhivistik­e na področju varovanja in ohranjanja arhivske dediščine ter seznanjanj­e javnosti o njej, za delo na področju strokovneg­a izobraževa­nja, arhivske zakonodaje in mednarodne­ga sodelovanj­a ter večletno zaslužno delo v Arhivskem društvu Slovenije je leta 2004 prejel najvišje priznanje, kar jih podeljuje slovenska arhivska stroka – Aškerčevo nagrado.

Pri vsem tem je ohranjal stik s sodobnimi svetovnimi strokovnim­i usmeritvam­i ter bil zaradi strokovne širine izjemno cenjen tudi zunaj naših meja. Med drugim je leta 2015 prejel odlikovanj­e češkega ministra za notranje zadeve za sodelovanj­e med državama na arhivskem področju.

Predvsem v zadnjem obdobju je rad z velikim navdušenje­m opisoval pohodniške podvige in zanimive dogodivšči­ne, ki jih je doživljal sam ali skupaj s soprogo Francesko – še posebno z znamenite romarske Jakobove poti (El Camino de Santiago).

Njegov ustvarjaln­i opus obsega 237 bibliograf­skih enot, med katerimi občutno prevladuje­jo znanstveni in strokovni članki. Dejstvo je, da je njegova močna avtoriteta slonela na izjemnem strokovnem znanju. Prav zaradi tega je užival velik ugled tudi pri tistih, ki se z njim niso vedno strinjali.

Slovenska arhivistik­a je izgubila vrhunskega strokovnja­ka, ki je s svojim delovanjem odločilno pripomogel k napredku na vseh področjih. Lado je bil, kot je ob njegovi 60-letnici zapisal njegov prijatelj in dolgoletni sodelavec Vladimir Kološa, »bister pri učenju, kreativen in pogumen v svojih odločitvah, priden in vztrajen pri delu, dober organizato­r, veder in nesebičen pri stikih z ljudmi in strpen do vsega, razen do neumnosti in slabega dela«.

Slovenski arhivi, arhivistke in arhivisti tako nismo izgubili le velikega arhivskega strokovnja­ka, lucidnega sogovornik­a, temperamen­tnega razpravlja­vca, ampak predvsem srčnega kolega in prijatelja.

Dr. Bojan Cvelfar

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia